Redactieblog

3 reacties

Hitte en hagel

Gisteravond had ik een vriendin in Nederland aan de telefoon, die vertelde dat de mais naast hun huis in één week tijd meer dan een meter gegroeid was. Kan ook niet anders met dat groeizame weer.

Voor de burgers met vakantie misschien petweer, maar voor de boeren prachtig. Ik vraag haar of ze ons niet wat regen kan sturen. In ruil voor wat zon.

Na de 20 millimeter regen van vier weken geleden is het hier namelijk alleen nog maar heet, heet en heet geweest. We kunnen ons niet heugen wanneer het eerder zolang achter elkaar boven de 35 graden geweest is. Onze stagelopers hebben het er moeilijk mee. De koude sappen en ijsjes zijn niet aan te slepen. En als het niet gauw gaat regenen, zal de mais het ook nog knap moeilijk krijgen.

Michel en de jongens komen nu binnen voor hun middagpauze en ondanks dat internet voor de komende weken geen drup regen voorspelt, betrekt de lucht nu toch ineens. En steekt er een flinke wind op. Michel haast zich naar de auto om de raampjes dicht te draaien en is net op tijd binnen voor de lucht openbarst. Ik word helemaal blij van binnen. Maar de blijdschap is van korte duur als binnen een mum van tijd de regen verandert in hagel; stenen zo groot als dikke aardbeien!

Het gaat tekeer! We kunnen de stal niet eens meer zien. Als het nieuwe dak het maar houdt. Want slechts de eerste kruisverbanden zitten er nog maar in. We kunnen elkaar niet meer verstaan door het lawaai. En plots valt er zo voor onze ogen een duif naar beneden, geraakt door de hagel. De vijf minuten lijken wel een half uur.

Als de rust is wedergekeerd, zien we dat van de mais van de buren alleen de stengels nog maar overeind staan! En dat mijn moestuin het ook niet overleefd heeft. Die voor mij slechts hobby is, maar voor de overbuurvrouw, die even later hoofdschuddend door haar platgewaaide en kale akkertje loopt, toch een extra bron van inkomsten. In vijf minuten verwoest.

Na inspectie langs onze velden blijkt dat 10 van de 45 hectare mais is beschadigd. De stengels die niet geknakt zijn, kunnen er misschien nog wel weer bovenop komen. Als er gauw regen komt. Maar daar durf ik op dit moment niet meer om te vragen.

Foto

Laatste reacties

 • VeireS

  En regio Oost- en West Vlaanderen staat de maïs verschrikkelijk van de natte vorige week 130mm gehad in 1 week voor de rest is het al sinds de dag dat hij gezaaid is aanhoudende regen.

 • agratax2

  Miranda. Geknakte bladeren zullen niet of weinig productie geven. In de lengte gespleten bladeren kunnen hun totale aanwezige blad oppervlak nog gebruiken voor productie. De nerven lopen immers van de stengel naar de top en zijn nog intact.
  Maar ik geef toe het aangezicht na zo'n hagelbui is om te huilen en de schade zal niet mis zijn. Maar wat als dit water niet was gevallen en het was 35 C gebleven, wat was er dan van de mais geworden?

 • arlo

  okee

Of registreer je om te kunnen reageren.