Redactieblog

13709 x bekeken 20 reacties

Helft veehouders houdt het niet vol

Twee getallen van groot belang. De melkveehouder in de EU heeft een melkprijs nodig van 35 cent. De lange termijn verwachting komt uit op 32,5 cent. Dat is dus te weinig.

“Interessante cijfers”, zegt Hanna. “Ze zullen niet precies kloppen, maar elke boer kan er zijn beleid op afstemmen.”

Want het zijn geen cijfers, die uit de duim zijn gezogen. De melkprijs van 35 cent komt uit de koker van de European Dairy Farmers (EDF). Dat is een kennisclub van boeren in Europa, die onderling ervaringen en gegevens uitwisselen. De 32,5 cent is afkomstig van het overleg Prijsindicaties, waaraan onder meer accountantsbureaus, banken LTO, PZ en Wageningen UR deelnemen. Geen kleine jongens dus, die de cijfers presenteren.

“Het komt er op neer dat de helft van de boeren in Europa het in de toekomst niet redt”, peinst Hanna.” Dat zullen er in Nederland wat minder zijn, want we boeren wat beter dan elders.”

“Dat betwijfel ik”, werp ik tegen. “Kijk naar Oost-Duitsland. Daar zijn de bedrijven veel groter dan hier. Ze werken ook met een veel lagere kostprijs. Dat zijn geduchte concurrenten op de Europese markt."

“Onze melkprijs is hoger”, zegt Hanna. ”Dat blijft ook nog wel even zo, want wij hebben de fusierondes gehad. Duitsland is achterop en ook Frankrijk loopt achter. Bovendien verdient FrieslandCampina veel geld in het verre Oosten”.

Ik haal de schouders op: “Hoe dan ook, feit blijft dat vele boeren zullen moeten stoppen in de komende jaren. Het maakt niet uit of dat 40 of 50 procent is. Pluspunt is dat ze ruimte maken voor boeren, die willen groeien en hun kosten verlagen. Dat vraagt de toekomst.”

“Als het maar niet te snel gaat”, verzucht Hanna. ”Dan komt er te veel grond op de markt. Dat is in Denemarken ook het geval. Daar is de grondprijs fors gedaald. Met wel 30 procent. Boeren kunnen daar nu veel moeilijker geld lenen van de banken. Dat blokkeert op het ogenblik daar de uitbreidingsmogelijkheden."

“We gaan spannende tijden tegemoet”, beaam ik. “Maar tob niet, het komt toch anders.”

Laatste reacties

 • Mels

  Volgens mij neemt vergaderboer teksten over uit reacties van mij en anderen of we brengen hem op ideeen.....mag ik weten of onze reacties ter inspiratie zijn?

 • info58

  4% stopt ieder jaar dus kun je het uittellen.

 • joannes

  Inspiratie of niet, de veronderstelling dat de Nederlandse veehouderij een dominate positie heeft, die te moeilijk te evenaren is, wordt in iedergeval met meer internationale realiteitszin benaderd. Nederland is geen Oost Duitsland waar nog ruimte is en geen overproductie. Dat op kennis gebied de Nederlandse Veehouderij bij de top behoort is een feit maar de praktijk loopt tegen de ruimtelijke beperkingen op. Het is een illusie met intensivering een bedrijf in Oost Europa eruit te concurreren op de wereld markt in een overbevolkt gebied. De directe schade en de risico´s zullen een voordurende handicap worden terwijl de kennis zich vrij verspreid en bv Oost Europa, de achterstand snel inhaald. Ook de verwerkings infrastructuur voor landbouwproducten zullen snel opgetuig zijn. Met de huidige communicatie middelen en databanks is 2012 niet te vergelijken met 2002 laat staan 1992. Kortom, in de tijd dat, de stallen die nu gebouwd worden met het idee tot in ieder geval 2022 rendabel te zijn, kan er veel gebeuren over de grenzen, veranderingen die het lastig maakt om de NL handicaps te overbruggen.

 • japke33

  niks nieuws onder de zon. Dat willen ze toch?? De helft van de boeren eruit werken. Nu maar hopen dat ik de kop boven water kan houden in het 'nieuwe tijdperk'

 • Klerck

  De boeren zijn vaak te gemakzuchtig als het om inkopen gaat. men denkt te gemakkelijk, als het niet uit de ene pot komt, komt het wel uit de andere.
  Wees onafhankelijk.
  Samen massaal inkopen en de grote leveranciers buiten spel zetten.
  Zo kun je de vraagprijs op acceptabel niveau houden.

 • W Geverink

  Ik heb wel eens nagedacht over hoe ik zou bouwen als ik nieuw zou bouwen. Varkensstallen kun je varkens in houden en verder niets en met een koeienstal is dat vaak ook het geval. Grond kun je wel van af maar het huis is meestal meer waard zonder de gebouwen omdat een koper er niks mee kan. Iedereen denkt bij de overblijvers te horen maar in de praktijk valt de helft af. Ik zou daar bij nieuwbouw al vast rekening mee houden. Hoog, breed en vrije overspanning maken gebouwen interessanter voor paardesport opslag van goederen garage voor vrachtaoto's caravans etc

 • John*

  gewoon niet meer nieuwbouwen, er zijn nog genoeg geschikte waar prima varkens, koeien en kippen in te houden zijn. Om nu alle schaalvoordelen die je boekt met een groot bedrijf weg te geven aan rente en aflossing is ook niet even makkelijk.

 • hendrikxlandbouw

  Is

 • W Geverink

  Ben ik helemaal met je eens John maar als je op deze site ziet wat er allemaal gebouwd wordt en hoe weinig aandacht er wordt geschonken aan hoe een gebouw te vermarkten is als er geen varkens of koeien meer in worden gehouden. Als een ligboxenstal gebouwd wordt met vrije overspanning kun je zo'n gebouw talloze andere funkties geven waardoor ze meer waarde houden.

 • Mels

  Ik ga over een paar jaar wel goedkoop koeien melken in een stal van pak em beet 7 jaar oud,zijn aan de straatstenen niet te slijten voor andere doeleinden en land is er ineens in overvloed omdat door de lage prijzen de lasten van alle uitbreidingen niet meer betaald kunnen worden en je dus met de halve financiering van degene voor je verder kunt.

 • Sjaak

  Klopt Mels!
  Wat in Denemarken kan, kan hier ook....

 • poldes

  Uit eerdere berichten heb ik vernomen dat 80 % van de EU melkveehouders voor nop werkt.
  Als die overige 20 % voldoende omvang en cappaciteit hebben;dan worden dit de welgestelde bewoners in de toekomst van het ontboerde platteland.

 • W Geverink

  Welgesteld zal wel meevallen Poldes. De laatste 20% kan nop over meer koeien uitsmeren... En Mels waarom zou je nog een paar jaar wachten om koeien te melken als je vandaag al rijk kunt worden in de varkenshouderij?

 • Mels

  Ik wil niet richting Braboland verhuizen,dat houd me tegen.....En een keer per jaar de lucht van varkensstront is genoeg.

 • Rip

  Wat ik me afvraag hoeveel boeren niet weten wat hun kostprijs is. Die kunnen ook geen plannen maken voor hun eigen toekomst. Voor deze collega's is het saldo op de bank bepalend. Voor hun komt het stoppen van het bedrijf altijd onverwacht. Zonder te weten wat je kostprijs is kun je volgens mij geen boer blijven.

 • joannes

  @Rip wanneer je gelijk hebt is het schandalig dat, bv een FC en dhr Bleker deze mensen meer onder druk zetten met kostprijs verlagende megastallen, los van de diervriendelijkheid! Met deze iniatieven die alleen maar op bedrijfs economisch grond genomen worden, provoceren ze een maatschappelijk probleem waar mee: 1) veel boeren versneld moeten stoppen, 2) hele plattelands dorpen ontwricht worden 3) een nieuwe groep veeverzorgers in het dorp gaan wonen ( waarschijnlijk Oost Europese).... Tot en met de groep kinderen op de lagere scholen zal veranderen. En.... dat omdat een paar individuen groot en efficient willen boeren in een dicht bevolkt nog steeds landschappelijk land.

 • Mels

  Groot wil niet zeggen efficienter,er is een omslagpunt dat wordt bereikt afhankelijk van het verschil tussen kostprijs en opbrengst prijs;de marge,het aandeel personeelskosten daalt niet maar stijgt jaarlijks iets door de cao en de inflatie correctie.bij een lage marge draait er dus een groot deel koeien door de stal die het salaris moeten verdienen voor het personeel.Iemand die 100koeien alleen doet met grote inzet van de efficiente machines van de loonwerker kan wel eens meer overhouden op de lange termijn dan iemand met 300 koeien die 3 man personeel heeft lopen en een machine park.degene die alleen is kan in een goed jaar wat opbouwen en in een slecht jaar wat interen iets wat je aan personeel,buitenlands of Nederlands,niet hoeft te vragen.

 • joannes

  Mels, eens groot is niet altijd efficienter! Maar er zijn schaal voordelen bij aanvoer van voer, afvoer, opslag, analyses, enz,enz, die onbereikbaar of marginaal zijn voor de kleinere bedrijven. Het heeft niets met de dieren te maken maar alles met de inkoop, logistiek, beheer, enz... Je kan met de dieren een top resultaat scoren in een kleiner bedrijf maar wanneer de bepaalde schaalvoordelen onbereikbaar zijn, wordt het oneerlijke concurrentie.

 • Mels

  Niet mee eens,als de krachtvoer auto eens per dag of eens per week komt,maakt voor de leverancier niks uit,die heeft hetzelfde krachtvoer ook voor anderen in voorraad.Het is maar net hoe sterk je bent in je poot stijf houden in prijsonderhandeling en daar moet de ondernemer uit de boer vandaan komen.

 • drientje

  Juist Mels, de prijs van krachtvoer wordt niet bepaald door het kortingslijstje van
  de verkoper, maar door de prijs waar verkoper en koper het over eens zijn.
  In de varkenshouderij is dan in elk geval heel veel mogelijk.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.