Boerenblog

Eigen stieren terug

Bij de 100-tonners op de NRM maakten de dochters van eigen stieren de blits. Ik werk er al jaren mee, maar dan via ki om risico’s te verkleinen.

Het hoogtepunt van de NRM was zonder twijfel de rubriek koeien met zeer hoge levensproductie. De top van deze 100-tonners was fenomenaal. 'Een prachtige reclame voor de Nederlandse fokkerij', zeiden velen. De eerste en de tweede plaats werden ingenomen door dochters van een eigen stier.
Je ziet steeds meer dat eigen stieren hoog scoren. Ik werk er veel mee. Het werkt makkelijk en daarnaast kan ik zo van een goede koe op een goedkope manier veel nakomelingen krijgen. Ik heb op mijn bedrijf bijvoorbeeld een 86 punten Taco-dochter met 50.000 kilo melk die nog nooit been- of klauwproblemen heeft gehad en nog nooit uierontsteking. Van haar weet ik zeker dat ze duurzaam is; van een ki-stier moet ik dat maar geloven. Ik heb een Camion-stier van haar en een Victory Acres Simon Even.
Pinken drachtig krijgen van een eigen stier gaat makkelijk. Voor koeien heb je een flinke stier nodig, en dat is gevaarlijk. Ik wil niet veel risico lopen, dus laat ik via HB-KI Techniek rietjes van de eigen stier invriezen. Dat is niet zo moeilijk. Het voornaamste is natuurlijk dat de stier vruchtbaar is. Jaag hem bij een koppel pinken en als die niet terugkomen, is dat deel klaar en moet de stier apart komen te staan. Op dat moment meld ik me bij HB. Omdat ik geen bok heb om hem op te laten springen, is het wachten op een tochtige pink. Zo gauw die er is, komt HB sperma vangen. In het busje bekijken mensen van HB het resultaat onder de microscoop. Als alles goed is, nemen ze de sprong mee en worden de rietjes geproduceerd.
Alles kan volledig bij het stamboek worden geregistreerd. Ik heb zelfs al eens een drachtige pink geexporteerd die was geboren uit een rietje van een eigen stier. Wie wil, kan zelfs een eigen ki-nummer krijgen. U mag deze rietjes niet verkopen; dat recht blijft exclusief behouden aan de huidige ki's. Wil een ander ook rietjes van uw stier, dan zal hij het dier moeten kopen en op zijn eigen bedrijf dezelfde procedure moeten doorlopen.
De rietjes worden enkele dagen later afgeleverd. Ze kostten me de laatste keer €2,25 per stuk. De prijs is afhankelijk van het aantal winbare rietjes, en dat wisselt sterk per stier. Als die vlak voor de sprong nog een dekking heeft uitgevoerd, heb je niet veel te verwachten. Een week onthouding wordt aanbevolen.
Ik gebruik de rietjes volop. Je moet wel letten op zaken als inteelt. Daarom is een stiervader die al veel is gebruikt niet handig. Ik heb Camion als vader gekozen omdat hij erg lichte kalfjes geeft, ik hoop die eigenschap ook in zijn zoon te treffen.
Werken met deze rietjes geeft lagere inseminatiekosten. Dat is ook weer gunstig voor de vruchtbaarheid, omdat je sneller een her- of overinseminatie uitvoert.
En het is ook leuk. Ki-verenigingen hebben hun eigen koefamilies. Zij zien in feite de boerenkoeien niet meer staan als stiermoeder. Bij roodbont is het bijna alleen nog maar de Massia-familie die wordt ingezet. Dus met een eigen stier creëer je ook bloedspreiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.