Boerenblog

Dochtergroep in de stal

Talentino bleek een superbevruchter. Zeven dochters kalfden probleemloos af, zijn prima opgestart en allemaal al weer drachtig. En er komen er meer.

De eerste dag van de NRM zijn de dochtergroependemonstraties. Ik heb ze hier in de melkstal elke dag. Een groep die zeker gezien mag worden, is die van zeven Talentino-dochters. Allemaal kalfden ze probleemloos af, allemaal zijn ze zonder problemen opgestart en allemaal zijn ze al weer drachtig. Ze produceren prima tot zeer goed. Zelden heb ik zo'n makkelijke, probleemloze club vaarzen aangemolken. Het uiterlijk van de dieren zit tussen Talent en Kian in. Je kunt zeggen dat het mooiere, beter afgewerkte Kians met veel betere uiers zijn of kleinere, bredere en beter stappende Talenten met beter uierweefsel.

De uiers zijn bij mijn Talentino's het sterkste punt, die zijn allemaal subliem. Het beenwerk is ook goed. In Zwolle gaat u dat niet zien, maar in mijn dochtergroep zitten toch een paar dikke hakjes en één dier is wat mortellarogevoelig. Daarin zie je toch de invloed van grootvader Talent terug.

Juist vanwege hem zag ik aanvankelijk niets in Talentino. Maar de excellente Kian-dochter Annet als moeder bleef het goed doen, dus ben ik toch voorzichtig ingestapt met een beperkt aantal rietjes. Die bleken super te bevruchten, dus heb ik er snel een handvol bij besteld. Van goede bevruchters komen veel kalfjes en die vielen ook allemaal mee. Zodoende heb ik veel Talentino's aan de melk en er komen er nog meer. Daarin ben ik niet de enige, want de fokwaardes voor zowel productie als exterieur zijn nu al voor 90 procent betrouwbaar. Er zijn al meer dan 339 Talentino's aan de melk.

Voor de Kian zit een beste 87 punten Lentini en daarvoor een Tulip. Daarmee kon ik al goede uiers verwachten en die belofte is met 110 ingelost. Meer zorgen had ik over de melksnelheid. Talent brengt die erg omhoog, Lentini is juist taai. Met 106 is het een aandachtspunt.

Met het bij elkaar brengen van Talent en Tulip roep je vragen op omtrent beenwerk. Kian en Lentini moeten dat volledig goedmaken. Met 110 punten behoort Talentino tot de hoogste beenwerkverervers. Met een nog lage betrouwbaarheid en veel vaderinformatie scoort hij 94 op mortellaroresistentie. Het is afwachten of dat verbetert. Ik schat in dat je 1,5 punt voor benen omhooggaat. Ik zou hierom Talentino niet adviseren op koeien met beenwerkproblemen. Zet daar Belgisch Blauw op of een stier met 120 voor beenwerk, en die vind je alleen bij Brown Swiss.

Talentino's eiwit, een plus van 0,17 procent, komt duidelijk van Kian en niet van Talent en Lentini, die enorm negatief scoren. Een ander sterk punt is dat Talentino op pinken kan worden gebruikt. Aandachtspunt is wel de vruchtbaarheid. Die is met 94 erg laag. Ook daarin zie je de invloed van Kian sterk terug. Dit cijfer kan echter nog flink stijgen, omdat het nu grotendeels een verwachting is; de echte informatie nog moet komen.

Inteelt is ook een issue: alweer Kian-bloed. Ik denk echter dat Kian zoveel kwaliteiten in zich heeft dat zijn bloed best blijvend ingebracht mag worden. Inteelt is slecht, maar dan met name met slechte stieren. Met goede stieren is het minder erg.

Of registreer je om te kunnen reageren.