Commentaar

3 reacties

Dierenarts als halfgod

Laks, incompetent, een laat-maar-waaien-mentaliteit en arrogantie zijn het gevolg van te veel rollen.

Wetten gelden voor iedereen, maar voor dierenartsen maken we een uitzondering. Zie de registratie van antibiotica. Dierenartsen zetten de verbruikscijfers via de eigen (want van AUV, Fidin en KNMvD) database Vetcis in de PVV-database Medirund. Gaat het mis, dan krijgt de dierenarts een digitale melding. "Wie dan niet acteert is laks, incompetent en kan een laat-maar-waaien-mentaliteit verweten worden", aldus een oud-KNMvD-bestuurder over zijn achterban.

Zeker, de boer is verantwoordelijk. Maar hij is met zijn dierenarts overeengekomen dat díe de gegevens doorsluist. Je mag verwachten dat een professional afspraken nakomt. Recent kregen echter 11.300 rundveehouders een PVV-dreigbrief dat er geen cijfers binnenkwamen. Er kan een keer iets misgaan, maar 11.300 keer, dus bij een derde van de veehouders? Dat is geen toeval.

Dierenartsen en hun organisatie KNMvD hebben overal grip op, wat makkelijk leidt tot belangenverstrengeling en voorkomt dat misstanden benoemd en aangepakt worden. Diergeneeskundig beleid wordt voorbereid door LNV- of semi-ambtenaren op de productschappen. Die zijn opgeleid als dierenarts en KNMvD-lid. In het parlement doen dierenartsen (deels) de woordvoering hierover. NVWA-dierenartsen, ook KNMvD-leden, houden toezicht en sporen zaken op.

Via tuchtrecht buigen andere dierenartsen zich daarover. Zij zijn vertrouwenspersoon van de boer met commerciële belangen bij medicijnverkoop en tegelijk poortwachter van de overheid: onverenigbare taken. De KNMvD lobbyt succesvol in de keten. Veterinairen zijn dus de spin in het web. De 'waarde collegae' zijn boven elke verdenking verheven, het lijken wel halfgoden. Dan sluipt arrogantie en desinteresse erin. En de boer krijgt de dreigbrief, want daartegen hebben de veterinairen zich wel ingedekt.

Laatste reacties

 • TonyX

  Wat een ontzettend flauw en journalistiek ook zeer slecht geschreven stukje. Een niet met name genoemd iemand woorden in de mond leggen is weinig controleerbare journalistiek.

  Dat dierenartsen hun belangen verdedigen is niet meer of minder laakbaar dan dat boeren dat doen, toch?

  Dierenartsen waren veel verstandiger geweest om de boer al het werk te laten doen via hun eigen systemen, ipv dit via het door hunzelf bekostigde VETCIS op hun eigen kosten en in hun eigen tijd te gaan doen.

  Ik geloof niet dat dierenartsen arrogant zijn, maar dat ze eerder naïef zijn. En als we het over belangenverstrengeling hebben...... we kunnen dit probleem ook heel simpel oplossen met een antibiotica belasting van 1000%. Dan worden andere maatregelen om ziekten te voorkomen ineens een stuk rendabeler. (Betere huisvesting, betere klimaatbeheersing, beter voer en minder dieren per vierkante of kubieke meter stal.)

  Kunnen we dus niet beter even terug gaan naar normale en meer inhoudelijke stukjes met rationele argumenten ipv onderbuik demagogie van de koude grond?

  H.A. Beijer, dierenarts voor gezelschapsdieren.

 • ronner

  Ik sluit me volledig aan bij collega Beijer. Goedkope riooljournalistiek. Het hele door het PVV opgezette systeem van elektronische registratie rammelt aan alle kanten. De vetCIS module is een beschamend lamlendig stukje software dat wemelt van de constructiefouten. Voor Medirund hetzelfde verhaal. En de varkenssector heeft niet eens een eigen website. De hele operatie kwas vanaf het begin gedoemd tot mislukken. Ik heb er 3 jaar geleden al voor gewaarschuwd. Fijn te lezen dat een derde van de veehouders aangeschreven is. Als nu ook de tweederde die niét aangeschreven is ervoor zorgt dat ze wél aangeschreven worden, kunnen we nog op tijd bakzeil halen om het gestelde doel, namelijk een verantwoord gebruik van antibiotica, alsnog zonder een topzwaar bureaucratisch systeem bereiken. Er zijn door dierenartsen al verschillende alternatieve plannen bedacht om dit doel snel en eenvoudig te bereiken.

 • TonyX

  Nog een stukje slordig omgaan met de feiten. Er zitten geen dierenartsen (meervoud), maar slechts 1 dierenarts in het parlement. Deze zit er niet in namens de dierenartsen of namens de KNMVD maar namens het CDA.

  Er zit overigens minimaal één rundveehouder namens de VVD in het parlement. Is dat ook net zo'n stukje belangenverstrengeling of is dat ineens anders ??????

  Dat u de lezers van de Boerderij op deze manier zo slordig en zo tendentieus informeert, is denk ik een vooral belediging voor de intelligentie van uw lezers.

Of registreer je om te kunnen reageren.