4993 x bekeken 2 reacties

Sunny Boy wint met afstand

Sunny Boy en Toystory zijn beide massaal ingezet in heel verschillende markten. Belangrijkste verschil: Sunny Boys dochters worden steeds beter.

Wat hebben Skalsumer Sunny Boy en Jenny-Lou MRSHL Toystory ET gemeen? Ze zijn beide veelgebruikt. Sunny Boy haalde dik 1,7 miljoen rieten en nu is die gekke net 11-jarige Toystory door de grens van 2 miljoen gegaan. Wat maakt een stier dan zó apart dat er zoveel rieten van verkocht worden?

Van Sunny Boy weten we het allemaal wel. Hoewel hij achteraf een matige uiergezondheid bleek te geven, zijn de ongeëvenaarde productie, beste gehalten, doorzettingsvermogen, het karakter en vooral de ontwikkeling van zijn dochters over de lactaties heen nog steeds superieur. Nooit eerder was er een stier die de fokkracht bezat vanuit gewone koeien in één klap beste koeien te geven. Koeien die als vaars 8.000 kilo gaven, als schot 10.000 tot 12.000 en als derdekalfs of ouder niet zonder uitzondering zomaar over de 13.000 kilo gingen. Een eigenschap die zijn kleinzoon Kian ook weer laat zien.

Nog altijd is dit ook in Sunny Boys index te zien. Op basis van vaarzenlijsten scoort Sunny Boy momenteel -222 kilo melk, op basis van derdekalfskoeien +368 kilo melk. Een stijging van 590 kilo (bij Kian is deze stijging zelfs 667 kilo). Worden latere lactaties ook meegenomen, dan zou deze stijging nóg groter zijn. Hierdoor heeft Sunny Boy vandaag de dag nog altijd de dik verdiende 108 voor laatrijpheid.

Bij Toystory is het beeld heel anders. Hij vererft 891 kilo voor melk, maar de verdeling is minder gunstig. Op basis van eerste lactatie 1.045 kilo melk, de tweede 891 kilo en de derde 648 kilo melk. Oftewel: Toystory's worden niet beter maar minder, want hij zakt in drie lijsten 397 kilo melk. Niet verwonderlijk dat Toystory alleen al op basis van laatrijpheid gruwelijk door de mand valt met een score van 89 (en dat op basis van 1.694 Nederlandse dochters) en een levensduurindex die 91 korter is dan de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse koe. Ze vertrekken dus vroegtijdig. En dat is nogal wat anders als de 369 dagen die Sunny Boy nog altijd laat zien.

Op basis van uiers is Toystory Sunny Boy de baas. Dat is waarschijnlijk de invloed van moedersvader Patron, een uierstier pur sang. En als je reëel kijkt, is deze Brabant Star Patron (Blackstar × Ned Boy) ook het enige goede ingrediënt in Toystory's afstamming. Naast Patron komen we vader Bellwood Marshall tegen, Cleitus Luke, een Rotate zoon en Inspiration. Alleen maar stieren die in Nederland tegenvielen. Beter trof Sunny Boy het met stieren in zijn moederlijn als Gardenia Chief Astronaut en de vooral laatrijpe, super doorfokkende Puget Sound Sheik.

En voor Nederland ook niet geheel onbelangrijk is daar het verschil in gehalten. Ook dit verschil laten de cijfers nog helder zien met +0.06 procent eiwit voor Sunny Boy en -0.24 procent eiwit voor Toystory.

Maar waarom werd en wordt Toystory dan nóg meer gebruikt als Sunny Boy. Een zoveel gebruikte stier moet duidelijk voordeel bieden voor boeren die hem gebruiken. De Toystory-dochters geven op jonge leeftijd veel melk, een gewenste eigenschap in vooral de Verenigde Staten. In het land waar alles much bigger is, is ook het vervangingspercentage much bigger. Waar koeien snel het veld ruimen, is een productie op jonge leeftijd belangrijk om aan het gewenste levenstotaal te komen. Een andere, voor de hand liggender reden, is zijn hoge bevruchtingspercentage. En juist dat is belangrijk in markten met vroegrijpe koeien, veel melk op jonge leeftijd en moeilijk dragende koeien.

Niets afdoend aan de kwaliteiten van Toystory, maar voor mij staat hij nog niet in de schaduw van zijn Nederlandse Big Brother. Willen we in Nederland het doel bereiken dat we al jaren zeggen te hebben, duurzamere koeien, dan focussen wij ons op het beste dat Nederland biedt en laten het fokken van speelgoedkoeien aan de Amerikanen over.

Laatste reacties

  • NoordHollander

    ja skalsumer sunnyboy hoef je niet af te wegen met toystorie
    dat is eigenlijk ratten met muisjes vergelijken ooit een toystoriedochtergroepje op een zuidshow daarna weinig meer gezien in kikkerland

  • gerben5

    heb je geen y op je toetsen bord?

Of registreer je om te kunnen reageren.