Boerenblog

5 reacties

Studenten gevraagd

Grote trekkers, mooie vrouwen en gegarandeerd een baan. Rusland kan mensen gebruiken.

Nick Samsom en Martin Franssen, studenten van de vierdejaars minor Internationaal bedrijfsleider van de CAH Dronten, lopen stage in Rusland. Ik bezocht hen op hun stageplaats EkoNiva, een van de grootste melkveehouderijen van het land. Het bedrijf heeft op meerdere locaties in totaal meer dan 10.000 melkkoeien en daarnaast bijna 100.000 hectare land. Ook heeft het een eigen dealerschap van John Deere en is het de grootste John Deere-dealer van West Europa.

Nick en Martin hadden stage gelopen op twee verschillende bedrijven van EkoNiva. Eén bedrijf met Simmental-koeien en een bedrijf met Holsteins. Het zijn grote bedrijven met meer dan 1.000 koeien per bedrijf, grote machines en veel personeel.

Op het moment dat ik er was, werd luzerne ingekuild. Vijf grote trekkers met getrokken maaiers maaiden het gewas. Daarna werd het geschud en de dag erna geharkt en gehakseld. Met twee grote zelfrijdende hakselaars en vier opraapwagens op een rij wordt het gras geoogst en afgevoerd naar de kuil. Twee grote trekkers rijden de kuil aan.

Personeel motiveren
De grootste uitdaging op dit soort bedrijven is het personeel motiveren en het te laten doen wat er gedaan moet worden. Dit is niet alleen een probleem in Rusland, ook in de Verenigde Staten, Oost-Duitsland en zelfs in Nederland is het een probleem om met personeel te werken. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de opleiding in Dronten. Tijdens de stages wordt hieraan veel aandacht besteed.

Leuke dames
In Rusland werken veel vrouwen op melkveebedrijven. Nick en Martin hadden het niet slecht getroffen. Ze werkten samen met een paar leuke, mooie, jonge dames. Daar staat Rusland om bekend en ook hier was dat prima voor elkaar.

Baanaanbod
Ook hebben ze al met eigenaar Stefan Durr gesproken. Hij is Duitser, is ook via een stage in Rusland begonnen en uitgegroeid tot grote melkveehouder, akkerbouwer en trekkerdealer. Hij heeft beide jongens al gevraagd te blijven en voor hem te werken. Maar ook tijdens hun andere stages hebben de heren al een baan aangeboden gekregen.

Tevreden
Van docent Albert Canrinus van de CAH heb ik begrepen dat stageplaatsen of werk vinden het probleem niet is. Het probleem is potentiële stagebedrijven en potentiële werkgevers tevreden te houden, want er zijn te weinig studenten. Dus meld je aan en geniet van grote trekkers, mooie vrouwen en het vooruitzicht van een gegarandeerde baan.

Bij voorbaat een baan
Toen ik op de laatste dag van het bezoek met een Duitse agronoom van een van de grootste akkerbouwers sprak over deze opleiding en de optie om stage te lopen in Rusland werd hij meteen enthousiast. Op voorwaarde dat studenten wel blijven. Bij voorbaat heb je dus een baan. En niet alleen in de akkerbouw, ook Tönnies, de grote Duitse slachterij die op dit moment in Rusland een complete integratie aan het bouwen is, kan mensen gebruiken. Dus voor elk wat wils!

Foto

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  En de groepsfoto voor een Fendt tractor :)
  Ekoniva is mooi bedrijf.

 • snip

  haha garantie voor een baan, goed inkomen en een mooie meid. rusland het nieuwe land van de onbegrensde mogelijkheden :)

 • verhoef

  wie heeft er voor mij een telefoon nummer of email adres van rene kremers?

 • Bertjebier

  Rene Kremers: 058-2154288 Snel Russisch leren, anders kan je nog niets met die dames.

 • snip

  handen en voeten kom je ver. ik weet genoeg dingen die je kan doen met de dames zonder te praten ;)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.