Boerenblog

3994 x bekeken 2 reacties

Ruim baan voor de waterbuffels

De negatieve grondprijs dwong tot het fokken op vet en eiwit. Dat stuwde de melkprijs op. De nieuwe NVI kan dat veranderen. Dat zou een slechte zaak zijn.

Wij hebben hier slechts een klein televisietoestel, maar het voldoet prima. Het enige wat met moeite gaat, is het bekijken van RTL Boulevard, want royaltyverslaggever Marc van der Linden past niet meer op ons beeldscherm. We wachten met kopen van een nieuw toestel tot Marc is uitgegroeid.

Dit flauwe grapje is de opmaat naar een groter probleem. Onlangs werd bekend dat de hedendaagse jeugd zo dik is dat het vet doordringt tot in de hersenen. Daardoor worden sommigen al voor hun 30ste dement. Vet lijkt dus een enorm probleem aan het worden. Als melkveehouders zouden we het vetgehalte in de melk kunnen verlagen door fokkerij. Bijvoorbeeld met Jeeves (met -0,28 procent vet) of Timeless (-0,77 procent vet).

In de nieuwe NVI-formule gebeurt iets dergelijks. Er is meer aandacht voor kilo's vet en eiwit in plaats van percentages. Dit betekent dus ruim baan voor de buitenlandse waterbuffels en een stap terug voor de Nederlandse eiwitfokkerij. Hierin zie je de toegenomen invloed van de GES terug van de importeurs van buitenlandse rietjes. Maar ook de Nederlandse ki's hebben, ten behoeve van export, belang bij kilo-melkfokkerij.

De boodschap van percentagefokkerij is moeilijk te verkopen bij buitenlandse melkveehouders. De stichting GES rekent de fokwaardes uit en heeft geïnformeerd bij Nederlandse en Belgische melkverwerkers hoe de uitbetaling er in de  toekomst uit gaat zien. De Nederlandse en Vlaamse fokkerij zijn immers één geworden. Belgische zuivelaars kennen geen negatieve grondprijs en daar fokt men al jaren op kilo's melk.

Dat zien we terug in de gehaltes in de melk, die er lager zijn dan bij ons. En ook de melkprijs ligt er lager.

Wij hebben melk met hoge gehaltes ten opzichte van de ons omringende landen en we hebben een hogere melkprijs. In het algemeen leeft de overtuiging dat die hoge melkprijs wordt gerealiseerd door producten met een toegevoegde waarde, door investeringen in Azië en door de duurzaamheidsstrategie zoals weidegang. Maar ook de kleine zuivelverwerkers die bulkproducten produceren en maar één vestiging hebben, moeten en kúnnen die hoge Nederlandse melkprijs betalen.

Ik denk dat die hogere gehaltes in onze melk dé reden zijn dat onze zuivelbedrijven hiertoe in staat zijn. Nederlandse melkveehouders weten dat ook en fokken fanatiek op eiwit. En daar mag vanaf nu vet weer bij.
De jeugd lijkt misschien dom als ze zegt dat melk uit de fabriek komt, maar ze heeft gelijk. Drinkmelk komt inderdaad uit een fabriek. Koeien produceren boerderijmelk en dat is een grondstof voor de melkfabrieken. Slechts een fractie van onze melk komt op tafel als verse zuivel.

In de fabriek wordt de melk vaak ontroomd. Dat wil zeggen dat het overtollige vet eruit wordt gehaald. Deze room wordt verwerkt in andere voedingsmiddelen zoals koekjes. Het is een smakelijk vet maar moet wel concurreren met andere voedingsvetten. Het kan zomaar zijn dat de prijs ervan op enig moment laag wordt. Maar het is na eiwit, vlees en kalfjes wel het enige wat we als melkveehouderij te verkopen hebben.

Voor de suiker in de melk beuren we niks. Dat gehalte blijft constant, ook als de koeien meer melk met lagere gehaltes gaan geven. Dat kost ons dus alleen maar geld. Fokkerij op kilo's vet en eiwit is dus zinloos. Dat leidt tot lagere gehaltes. Dat veel mensen te dik worden komt doordat ze verslaafd zijn aan eten. Ga er maar vanuit dat Marc van der Linden een paar repen Mars in zijn desk heeft liggen en dat hij snel een hap neemt als hij buiten beeld is. Daar kunnen wij als melkveehouderij niks aan doen.

De Belgische zuivelcoöperaties lopen niet voorop door geen negatieve grondprijs te betalen. Ik zie ze daardoor als overnamekandidaten en vraag me af of ze 2015 wel halen.

Laatste reacties

  • Raul

    Wie is de baas van de markt....

  • NoordHollander

    dat de zuivelfabriek en instanties als ges zich met de melksamenstelling gaan bemoeien is wel erg opdringerig vooral de laatste heeft geen enkele reputatie hoog te houden op welk gebied dan ook en moet zich eerst maar eens concentreren op resultaten van het door hen geintroduceerde genomicssysteem....

Of registreer je om te kunnen reageren.