Redactieblog

5504 x bekeken 3 reacties

In Turkije gaat het gebeuren

Als coach van een groep afstuderende AOC-studenten ben ik in Turkije geweest. Nu kennen we Turkije allemaal als zonnig vakantieland, maar ondertussen is het ook gewoon een boerenland met imponerende groeicijfers.

Tot 2020 veronderstelt Turkije een gemiddelde economische groei te hebben van 6 procent per jaar. Met 70 miljoen inwoners, die gemiddeld onder de 30 jaar zijn, zijn dit cijfers die tot de verbeelding spreken. Turkije is ook een groot land, dat in verschillende klimaatzones ligt, van tropisch tot landklimaat en het klimaat is bepalend voor veel agrarische activiteiten. Agrarisch Opleiding Centrum (AOC) Friesland kwam in contact met een Turkse zakenman Isa. In Amsterdam wonend en werkend wil hij in zijn land van herkomst een melkveebedrijf naar Nederlands model ontwikkelen en het bedrijf zal ook een voorbeeldbedrijf voor de Turkse agrarische gemeenschap zijn. De AOC’ers kregen de opdracht een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren wat technisch en financieel onderbouwd diende te worden. Na het nodige vooronderzoek/studie in Nederland zijn we afgereisd naar Turkije met z’n tienen, te weten:  investeerder Isa met kameraden Ali en Memed, die ook een bedrijf willen beginnen, een subsidioloog, vijf AOC-studenten en deze columnschrijver. Een bijzondere beleving, in allerlei opzichten, waar geen vakantie tegen op kan. Nu heeft het gemiddelde Turkse bedrijf acht koeien met een 4.500 liter per koe. Turkije heeft veel mensen te voeden, die ook snel een hogere levensstandaard krijgen. Dat betekent veel vraag naar vlees en melk en deze producten zijn duur (melk op de boer 38 eurocent), dus veel markt voor de sectoren. Turkije wil naar Europese standaard de productie ontwikkelen en doet dat explosief. De EU en Turkije zelf stimuleren met grote percentages subsidies, onder andere de investeringen in agrarische productie.

Er gaat in Turkije snel veel veranderen en Isa gaat er ondernemen in het boeren met AOC-advies.

Laatste reacties

  • agriprom01

    Agriprom is al 4 jaar actief in Turkije en heeft een vestiging in IZMIR. We weten maar al te goed hoe snel de veehouderij zich ontwikkelt. Er zijn al en er worden veel nieuwe bedrijven gebouwd van 200 tot 2000 koeien. Turkije produceert erg veel zelf maar heeft zeker baat bij een goed advies bij de bouw en het managen van de bedrijven. Meer weten? info@agriprom.nl

  • NoordHollander

    jammer dat er in dit artikel geen getallen over landprijzen etc. zijn weergegeven zodat je echt een beeld krijgt van mogelijkheden het lijkt meer een verslag van een schoolreisje........................

  • NoordHollander

    van weperen zoekt nieuwe hobbies oa bij de friesemerriehoudersfokclub, waar wel meer hoogbejaarde vrinden gezellige avondjes hebben ik zou ze haast willen verplichten eens een excursie te maken naar de hengstenshow van wiepke vd lageweg daar kunnen ze wakker worden op t bedrijf van de enige friese fokker die nog iets wereldwijd in de melk te brokkelen heeft

Of registreer je om te kunnen reageren.