Redactieblog

2674 x bekeken 3 reacties

De wereldwijde trends

Wereldwijde ontwikkelingen van de veehouderij hebben mijn grote belangstelling. Het is interessant te bestuderen welke trends overal ter wereld waarneembaar zijn.

Nu heb ik vanuit verschillende disciplines veel gereisd en daardoor op meerdere continenten ter plekke de ontwikkelingen kunnen zien. Word je er beter boer van? Ik vind van wel, het leert je relativeren, ondernemersbeslissingen kun je daardoor meer afgewogen maken. Je 'mindset' wordt rijker. Dat brengt mij, overtuigd, tot deze column over trends in de sector.

Voor mij zijn dat, ten eerste: autonome groei van bedrijven, al het gelul ten spijt over andere economieën, wanneer je het laat zo als het is, is het in de toekomst geen levensvatbaar bedrijf meer. Inflatie en concurrentie wereldwijd zijn hier de oorzaak van en daardoor worden bedrijven groter. Ook in Nederland, misschien in lands eigen context, maar wanneer verbreding je ding niet is, dan is geleidelijke groei goed. Voor dierwelzijn, voor milieu, voor arbeidsefficiëntie maar vooral voor arbeidsplezier. Op andere plekken in de wereld gaat de groei van de bedrijven veel sneller; Amerika, Brazilië, China, maar ook in Turkije gaat men in rap tempo over naar grote moderne gemanagede bedrijven.

De tweede trend: van pure grazing naar feed-lot farming. Steeds meer koeien krijgen voer voorgeschoteld in plaats van dat ze het zelf ophalen. Farm managers willen alles wat variabel is beteugelen, daarom een evenwichtig samengestelde schotel voor onze herkauwers. Het gebeurt in graslanden als Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Ten derde: automatisering overal, ook in lage-kosten landen. Arbeidsverlichting op tal van onderdelen van het veebedrijf is in zwang. Het bevordert de kwaliteit van het werk en de veehouderij blijft daardoor een aantrekkelijke werkplek. In Nederland: voeren, melken, stalwerkzaamheden, tochtdetectie enz. In het buitenland, Australië , waar ze goedkope arbeid kunnen inhuren toch vervanging van mens door automatische melksystemen.

En deze trends maken onze sector meer duurzaam.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste van Weperen. Je zult economisch wel helemaal gelijk hebben. Maar er zijn krachten groter dan de ecnomie op dit moment en op den duur vermoeelijk ook en wel 'De gedachten en gevoelens van de mensen om de landbouw heen'. Daar veel van deze andes denkenden op de beleidskantoren werken zou er wel ens een andere wind dan de economische kunnen gaan waaien voorsal in landen als Nedeland waar deze mensen boven op de boerderij zitten enmeer hun gevoelens gebruiken dan hun hersenen.

 • Ton winnindoo

  Beste van Weperen,
  Ben het niet geheel eens met je verhaal, ten eerste het feedlot verhaal, hier in Australie zie je wel, maar zal zeker niet meer dan 5% van de totale veehouders zijn. Gras laten maaien door de koeien zal altijd het goedkoopst blijven in landen als Australie en NZ. Ten tweede, de goedkope arbeid, bij ons in de buurt is weinig personeel te vinden dat voor minder dan $20 per uur nog koeien komt melken bij je en nee, we kunnen hier geen goedkope arbeid halen uit bv de filipijnen, denk dat dat in NZ wel kan.

 • joannes

  Alsof Nederland een land is waarvan uit je op Internationaal niveau kan concurrenen. Kijk eens op de landkaart en vergelijk Nederland met de landen die je noemt. Meedoen met industrialisatie betekend negeren van de rest van Nederland. Je vergelijkt het boerenbedrijf van Nederland toch niet met dat van landen die ruimte genoeg hebben. Wanneer je farm manager wil zijn of worden moet je emigreren. Met 200+ % zelfvoorzieningsgraad zijn er genoeg koeien en een ieder die het efficienter wil doen werkt zijn kollegas eruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.