Commentaar

6 reacties

China wordt geen concurrent

China bouwt megabedrijven, maar op de verkeerde plek en zonder goed management.

De vooruitzichten in de melkveehouderij lijken structureel best gunstig, maar ja, ook in China en Zuid-Amerika starten grote melkveebedrijven. Zijn die nou op termijn een bedreiging?

Ja, er wordt massief bijgebouwd in China. Bedrijven met 5.000 koeien en meer, en de Chinezen willen daarbovenop ook nog grote bedrijven in Nieuw-Zeeland opkopen. Dat soort bedrijven heeft ieders aandacht.

Feitelijk is in China echter niet meer dan een gigantische herstructurering gaande. Keuterboertjes geven er massaal de brui aan en trekken naar de stad om in de industrie te gaan werken, enkele grote bedrijven starten. Het verlies van productiecapaciteit in de backyard gaat veel sneller dan de aanwinst in de professionele bedrijven. Per saldo slinkt het aantal dieren. Eenzelfde ontwikkeling is in China ook gaande in de intensieve veehouderij.

Een tweede punt is dat de nieuwe bedrijven nu niet bepaald op optimale plekken zitten. China's Zuidwesten is geschikt voor gras- en graanteelt. De nieuwvestiging gebeurt echter wegens een verplaatsingsprogramma van de overheid op 2.000 tot 4.000 kilometer afstand, in semi-aride gebieden. Steppegras lijkt meer op koolzaadstro dan op een mooie groene weide, soja is er niet te telen. Er is veel import van granen en graanvervangers nodig.

In Zuid-Amerika gaat grasland al onder de ploeg door de hoge graan- en sojaprijzen. De akkerbouwers en ranchers daar willen hoogstens wat kippen houden, omdat dat kunstje makkelijk te leren is. De varkenshouderij wil er al niet groeien, laat staan de melkveehouderij, die weer een moeilijker tak van sport is.

Dan is er een probleem met het management van de grote nieuwe bedrijven. De eersten staan al leeg in China. De gemiddelde koe gaat er maar anderhalve lactatie mee. Nu is kennis aan te kopen, maar dan nog zal het lang duren voor deze bedrijven goed produceren. Nee, van China en Zuid-Amerika valt de eerste decennia weinig te vrezen.

Laatste reacties

 • John*

  eerst het kunstje leren en dan groeien.. in een keer 5000 koeien uit de grond stampen maakt het er echt niet makkelijker op. beginnen 200 tot 300 koeien, en elke 2 a 3 jaar verdubbelen is meer een succes. 300 - 600 - 1200 - 2400 - 4800. Dan staat er in 10 jaar tijd een bedrijf wat zich aangepast heeft aan de omgeving en daar gaat het om.

 • kleitokkers

  Niks van de chinezen te vrezen? Let maar op, iets meer respect voor deze mensen aub.

 • nhoj

  inderdaad je ziet het om je heen overal
  chinezen kopen alles op, en geen bank
  ze betalen cash

 • w1888

  die spleetogen ook altijd.

 • poldes

  Toch is het een krachtvertoon om een melkveebedrijf van 5000 koeien te stichten ,en dan door een nederlander van commentaar dat dit niet veel voorstelt?
  Ik denk toch dat ook daar geinvesteerd wordt voor rendement.
  En het schijnt dat daar heel veel kapitaal beschikbaar is(van wie dan ook)
  ik heb begrepen dat er al veel landbouwgrond in Afrika van Chinezen is.
  Ookgehoord dat de Chinezen in Nieuw-Zeeland nogal wat geld voor landbouwgrond neer wilden tellen.

 • agratax2

  Robert ben je niet een beetje te optimistisch over de slechte melkvee situatie in China. twintig jaar geleden hadden nog weinig geloof in de Chinese opkomst en zie waar ze nu staan. Bijna zo niet de sterkste economie van de wereld. Ze leren snel en met geld kun je veel verbeteren, vooral al je even niet hoeft te denken aan economie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.