Redactieblog

3 reacties

Boerin als bestuurder verdwijnt

"Weer een echt mannenclubje", smaalt Hanna over het nieuwe bestuur van LTO-Noord. "Vernieuwd, maar wel weer zonder vrouw. Niet meer van deze tijd".

Ik kijk haar aan. Het nieuwe bestuur lijkt mij een prima afspiegeling van kennis en leeftijd. Zeven mannen, waarvan drie in de veertig, een paar vijftigers en één oude van vier en zestig. Wat wil je nog meer?

"Vrouwen", zegt Hanna. "Ik garandeer je dat de meeste beslissingen op de boerderij door vrouwen worden genomen. Wat zou Jan Cees Vogelaar zijn zonder zijn vrouw? Dank zij haar kon hij besturen. Maar ik denk dat zij ook aan de bestuurstafel haar mannetje staat."

"En juist aan die bestuurstafel zijn vrouwen nodig. Kijk maar waar de meest krachtige leiding vandaan komt. In Europa is dat op het ogenblik Angela Merkel. Ze kon zelfs Sarkozy de baas. In het verleden Margaret Tatcher. Die heeft meer miljarden voor Engeland binnengehaald dan al onze premiers samen. Onze meest krachtige vrouw is Neely Kroes, die FrieslandCampina het vel over de oren haalde met de verplichte verkoop van kaas- en melkfabrieken. In de LTO is Annechien ten Have  de sterkste bestuurder uit die kring. En niet vergeten Marianne Thieme, onze tegenstander, maar wel één van formaat".

"Dat kan allemaal best waar zijn", zeg ik, "maar in de praktijk zijn er steeds minder capabele vrouwen beschikbaar zijn voor bestuursfuncties. Jonge boerinnen hebben bijna allemaal een baan buitenshuis. Niet alleen vanwege het inkomen, maar ook om de sociale contacten. Die willen niet altijd op de boerderij zijn. Kijk maar naar onze eigen schoondochter. Intelligent genoeg, maar denk je dat die ooit in een boerenbestuur zal stappen? Vergeet het maar."

"Als je gelijk hebt blijft het roer van de landbouw in handen van mannen", constateert Hanna teleurgesteld.

Zo is het. Het beroep van boerin verdwijnt. Men is getrouwd met een boer, maar heeft zijn eigen beroep. Daar is niks mis mee. Het verrijkt bovendien de geest van de boer, die anders de neiging heeft alleen maar over zijn bedrijf te praten.

Laatste reacties

  • jan1966

    Ach gut.................

  • josienkapma

    Inderdaad gemiste kans van LTOnoord, maar verder niet mee eens. Mannen zijn van de statusquo, het gebaande pad en blinken uit in vaktechnische innovaties. Maar vrouwen dragen juist veel van de huidige veranderingen in landbouw. Hun rollen daarin zijn diverser dan ooit: als boerin naast de boer, zelf als praktizerend boer, bestuurder, of buiten het bedrijf. In al die rollen blinken vrouwen uit als vernieuwers en verbinders naar derden (omwonenden, klanten, de gemeente). Boerinnen hebben meer keus dan ooit om het beroep in te vullen op een manier die bij hen past.

  • Rip

    Ik denk dat het goed is dat de boerin 'verdwijnt'. Ook vrouwen die met een boer getrouwd zijn moeten zelf de kost kunnen verdienen. De vrouw van een dokter is toch ook niet meer de assistente zoals vroeger? Alleen vrouwen die zelfstandig boer zijn kunnen nog bestuurder worden. En dat zullen er niet veel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.