Boerenblog

Voorbeeld voor de sector

Trots zijn op wat je doet en niet zeuren over regels en bureaucratie. Familie Reuvekamp is blij met haar nieuwe serrestal, ook al had de komst ervan nogal wat voeten in de aarde.

Onlangs bezocht ik de open dag van familie Reuvekamp in Sonnega (Fr.). Deze melkveehouders hebben de eerste serrestal in Weststellingwerf gebouwd. Ondanks dat Weststellingwerf de gemeente is met de meeste koeien in Nederland had dit nogal wat voeten in de aarde. De vergunningaanvraag heeft lang geduurd, maar na veel geduld is de vergunning er dan toch gekomen. Het resultaat is een prachtige stal.

Koudwatervrees
Je zou eigenlijk verwachten in een gemeente die zegt de landbouw en met name de melkveehouderij te steunen er bij ondernemende boeren die iets nieuws willen 100 procent medewerking is bij het verlenen van vergunningen, maar helaas ook hier veel koudwatervrees.
Eind goed, al goed
Ik vind het daarom erg mooi dat de Reuvekamps er een feest van maakten met de open dag. Geen gemopper van wat duurde het toch lang en wat een gezeur met die gemeente. Nee, eind goed, al goed en een mooi positief feest, waar iedereen kon zien hoe trots ze zijn op hun mooie nieuwe stal. Dit is een goed voorbeeld voor landbouw-Nederland. Uitgaan van eigen kracht, trots zijn op wat je doet en niet zeuren over regeltjes en bureaucratie. Laat burgers, politiek en collega maar zien dat er hard gewerkt wordt in de landbouw en dat er goed voor de dieren gezorgd wordt.

Trots
Eddy en Agnieta Reuvekamp en hun kinderen zijn erg trots op hun nieuwe stal. En terecht, het ziet er allemaal prachtig uit en past ook prima in het landschap. Tijdens de open dag waren er diverse leuke activiteiten georganiseerd en was er voor boer en burger genoeg te zien (zie foto’s). Zo was er een kaasboer, een klompenmaker, een springkussen, de agrarische natuurvereniging en LTO met een quiz. Er waren diverse toeleveranciers aanwezig en een groot aantal vrijwilligers om overal wat te vertellen over de apparatuur, zoals de robot, de warmteterugwinning en het jongvee.
Paardenmest in de boxen
De serrestal is voorzien van twee Lely-robots en een dichte vloer met JOZ-schuiven. Voor de stal staat een horizontale melkopslag van Mueller. In de boxen ligt paardenmest. Het grote voordeel van dit product is dat het een stevig ligbed vormt, een andere bacteriecultuur bevat dan van herkauwers en de kostprijs. Het is goedkoper dan het al maar duurder wordende zaagsel.

Tanklokaal is vergaderruimte
De oude stal is nu helemaal voor het jongvee, een deel van de melkstal is ervoor omgebouwd en het oude tanklokaal is kantine geworden.  Met een eenvoudige inrichting van steigerhout is deze ruimte ook geschikt voor vergaderingen, boerderijeducatie en andere arrangementen. Groepen zijn dan ook van harte welkom bij familie Reuvekamp.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.