2849 x bekeken 9 reacties

Victorie begint in Dwingeloo

vegaderboer
“Vergaderboer is een azijnpi……..” lees ik meerdere malen in reacties. Deze keer echter een ode aan jonge boeren in Dwingeloo.

 

Die namen het initiatief om de plaatselijke voetbalclub te sponsoren. Van de 39 boeren in Dwingeloo doen er 32 mee. (De rest kun je misschien wel rangschikken onder het kopje ‘azijnp….’, U weet wel). Ze sponsoren de jeugdelftallen. Kleding, materiaal en opleiding, daar gaat het geld naar toe. Ongeveer 100 euro per boer. Opgeteld een mooi bedrag voor een dorpsclub. En ze willen meer dingen doen voor de gemeenschap.

Een fantastisch initiatief. Natuurlijk ook uit eigen belang. Dat doen alle sponsoren. Daar is niks mis mee. In Dwingeloo willen de boeren op deze wijze de band met de omgeving versterken en het draagvlak verbreden. Ze willen zichtbaarder worden voor de omgeving en het beeld van de melkveehouders bijstellen.

Dat beeld kan best een opknapbeurtje hebben. We staan nog steeds bekend als een klagende bevolkingsgroep, die ook nog aan de subsidiespeen van Brussel ligt. Daar kweken we geen goodwill mee.

Vraag is wel waarom dit initiatief weer buiten de bestaande organisaties om gaat. Wat zou het te prijzen zijn als Sieta van Keimpema haar ontembare energie via DMB in dit soort activiteiten had gestoken. Misschien kreeg ze dan eerder de handen voor de verouderde ideeën, waar ze nu voor strijdt, op elkaar.

Of de LTO………, nee, ik stop. Dit columnpje is alleen bedoeld om mijn warme gevoel voor de sponsoractie van de 32 Dwingeloose boeren de ruimte te geven.

De 7, die niet meededen, zijn of voelen zich vast koud van binnen.

Laatste reacties

 • natuurboer

  Hier bij mij is het nog een trapje hoger. In mijn omgeving hebben de plaatselijke boeren ook allemaal een bestuursfunctie bij één of meerdere plaatselijke clubs/verenigingen. Waaronder ikzelf. Een betere band boer/burger kun je niet bedenken. Via die bestuursfuncties leren boer en burger terdege hoe ze over elkaar denken, hoe hun verhoudingen liggen en hoe met elkaar om te gaan.

 • paul.gld1

  tja, misschien geven de andere 7 liever aan de voedselbank, dan aan een voetbalclub ?

 • Pieter P.

  Een uitstekend initiatief om dit over Nederland uit te rollen. Dan kan er aan de basis begrip komen voor de ontwikkelingen in de landbouw. Dat kunnen centraal gestuurde initiatieven nooit bereiken. En voor Paul.gld1: ik las dat de groep in Dwingelo meerdere doelen wil kiezen. Daar past de voedselbank wellicht ook in. De kracht lijkt me te liggen in het feit dat boeren samen een maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Dat gkweekt begrip en goodwill. Dat bereikt de eenling nooit.

 • boerke brabant

  mooi gebaar dat 32 boeren sponsoren. En die overige 7 staat het vrij om wel of niet mee te doen. Ze te veroordelen omdat ze niet mee doen is misplaatst. Beperk je reactie tot de 32 die wel meedoen en laat de rest achterwege.

 • Pieter P.

  Boerke Brabant begrijpt het niet goed. Natuurlijk staat het iedereen vrij om wel of niet mee te doen. De kracht zit hem echter in het samen doen. De 7, die niet mee doen, profiteren wel van het voordeel van het betere beeld dat ontstaat van de boer door de maatschapelijke sponsoring. De 7 zitten wel in die trein, maar betalen geen kaartje.

 • Herbert

  @pieter P. Dit heb je natuurlijk altijd dat er ondernemers zijn die geen kaartje kopen en wel meeliften. Denk hierbij aan al onze standsorganisaties waar iedereen elk jaar weer over zit te k........ azijnpissen! Worden er door deze organisaties voordelen voor de veehouderij behaald, zijn er altijd meelifters/profiteurs die geen contributie betalen!

 • agratax1

  Ik ken de 7 boeren niet, maar ik kn me voorstellen dat ze geen boodschap hebben aan Voetbal maar wel aan bv. tennis of darten en zich hier voor inzetten. Waarom ze dan hier wegzetten als Afvalligen, asocialen bijna.

 • The Hulk

  Ik weet nog wel een meute internationale boeren die een eentonige naast de kwestieboeren-site willen versterken met deftig materiaal , enkel worden ze tegengewerkt door een bende azijnp. vraagje aan Vandaele : Hoe heet het vrouwelijke van azijnp.??

 • minasblunders1

  Herbert, kun je wat van die voordelen noemen? Ze zijn mij kennelijk ontgaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.