Redactieblog

5 reacties

Unilever regeert FrieslandCampina

Op diverse posities binnen FrieslandCampina zijn na het binnenkomen van Cees ’t Hart Unilevermensen benoemd.

Ongetwijfeld wordt de cultuur binnen het bedrijf daardoor beïnvloed. Op zich merkwaardig: een coöperatie met dito gedachtegoed dat een bedrijf exploiteert, laat infiltratie toe van de ethiek van het private bedrijfsleven. Het is een analyse waard.

Cees ’t Hart is intussen een alom geprezen icoon van één Nederlandse topsector, de food en agricluster. En wat zijn nu de wapenfeiten van deze man? Hij is benoemd door de toen nog te fuseren organisaties Friesland Foods en Campina.

Aan de fusievoorbereiding heeft ’t Hart weinig gedaan, hij mocht leiding geven aan de prille gefuseerde organisatie, waarvoor al het bouwwerk door anderen was voorbereid. Niks mis mee. Synergievoordelen van de fusie en de activiteiten van FrieslandCampina-international, ja de oude condens, hebben FrieslandCampina aardig de eerste jaren doorgetild. Niks nog output van Cees ’t Hart, dat moet nog komen.

Nu weten we dat onze ‘fabriek’ een strategie 2020 heeft uitgezet, waar meer specialiteiten en merken een groter marktaandeel moeten scoren. Dit bij een grotere Nederlandse en wereldwijde melkstroom waarbij FrieslandCampina de ambitie heeft dat de extra melkplas bij de productie en verwerking klimaat neutraal moet worden uitgevoerd. Ja, en daar heb je knappe koppen voor nodig. Nu hebben we een zeshoofdige directie, vorig jaar vijfhoofdig, die toen opteerde voor een dikke 5 miljoen.

Maar dat is nog niet alles, het jaarverslag meldt ook dat er in 2011 400 medewerkers minder bij FrieslandCampina werken dan in 2010 en dat de personeelskosten 40 miljoen hoger waren. Antwoord op de vraag waarom deze verhoging , is dat dit nodig is om betere mensen binnen de club te halen.

Ja, de ambitie zit vol illusie en de realisatie daarvan is in mijn beleving meer dan een blik dure mensen. Daarvoor hebben we als boeren FrieslandCampina niet groot laten worden. Coöpereren is continuïteit bieden aan je leden en geen Unileverkunstje.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het niveau van van Weperen zakt steeds verder. Hij praat over de leiding van FrieslandCampina als Wilders over de politiek. Het is niet zinvol er nog op in te gaan.

 • agratax1

  Ik denk dat van Weperen het bij het rechte eind heeft, 'Een coöperatie leiden is totaal iets anders dan een private onderneming leiden'. Bij een coöperatie staan de belangen van de leden leveranciers op gelijk niveau met de belangen van de aandeelhouders, ze zijn dezelfde. Bij een private onderneming is er maar één belang dat van de aandeelhouders, grondstof leveranciers zijn inwisselbaar en mogen blij zijn dat hun product wordt afgenomen. Door nu provate ondernemingsmentaliteit in huis te halen komen de grondstof leveranciers belangen in het gedrang en gaat performance (eind balans, overnames) prevaleren ook al gaan die over de ruggen van de boer eigenaar van de toko.

 • Mozes

  Agratax1, ik heb al eens eerder geschreven dat er bij een coöperatie geen verschil bestaat tussen boeren belang en coöperatie belang. Er bestaat alleen verschil tussen lange en korte termijn belang.

 • agratax1

  Mozes kun je me dat verschil uitleggen? Ik zie alleen maal gelijke belangen.

 • poldes

  unilever heeft voorheen veel winsten gemaaakt met namaak boter;misschien kunnen deze ex unilevers bij de cooperatie in de toekomst winsten binnenhalen op echte boter.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.