Redactieblog

4397 x bekeken 4 reacties

Melkstal

Afgelopen week is een nieuwe medewerker gestart. Deze jongeman heeft er een aantal jaren als zzp'er opzitten en wil een vaste baan.

En dit terwijl nu juist diegene die hij vervangt de zekerheid van een vaste baan heeft ingeruild om als zzp'er de kost te gaan verdienen. Het kan verkeren, ieder heeft zo zijn eigen motieven. Jos antwoordde op mijn vraag hoe het melken ging: best, even wennen, maar ik heb nog niet eerder in zo’n moderne melkstal gemolken. Ik was wat verbaasd (hij heeft wel melkervaring), want we zijn op de boerderij druk bezig ons te beraden wat voor een nieuw melksysteem we zullen aanschaffen.
De huidige melkstal is twintig jaar oud, technisch goed in orde, alleen niet meer toereikend voor de koppel koeien. Nu ziet de melkstal er netjes uit, zorgt Oeds voor, wordt door wel zes melkers gebruikt en kan plezierig 100 koeien per uur melken per persoon. Twintig jaar terug was deze Rapid Exit, samen met die van Gorter, de eerste van dit type in Nederland. Wij hebben een visgraatopstelling, dat had misschien zij-aan-zij moeten wezen, maar verder volop tevredenheid.

Toen, twintig jaar terug, waren de automatische melksystemen er ook al, maar die vonden we onvoldoende bedrijfszeker. Nou hebben de robots zich intussen wel bewezen als betrouwbare melkers, maar we zijn toch blij dat we dat toen niet gedaan hebben. We zijn geen Willie Wortels die kinderziekten mee willen oplossen; nee, we willen een melksysteem met zekerheid. Wij zijn er nog niet uit. Moet het een binnen of buiten carrousel worden, of zij-aan-zij, swing over of robots, of een combinatie? De keuze heeft grote impact op de arbeidsbehoefte en de arbeidsfilm van de dag. Zeker is dat er de komende jaren veel gaat veranderen; er wordt nu meer dan negen uur per dag gemolken. Hoe en wat is nog onderwerp van discussie. Zeker is dat het werk lichter wordt.

Laatste reacties

 • alco1

  Hallo Jan.
  Geen reactie op jouw column. Echter had je het een poosje geleden over liberaal links. Op de pagina naast jouw stukje een schrijven van Gerben Jan Gerbrandy. Is dit nu ook wat jij voor ogen hebt?

 • Corjan

  Volgens mij staat de melkput nog 15 uur stil en kan die nog wel 20 jaar mee!

 • Kobonde

  Jan ik snap niet wat er mis is met de capaciteit als je 100 koeien per uur/ man kan melken en hij slechts 9 uur per dag wordt gebruikt .

 • karst1958

  Per man meer melken als 100 koeien per uur jan???
  Dan heb je geen melker meer,maar een melkslaaf

  Denk dat als meer melkt per uur dat gewoon niet[lang] volhoudt

Of registreer je om te kunnen reageren.