Commentaar

1449 x bekeken 2 reacties

Meer en vaker enten

Enten heeft een aangenaam bijeffect: het aantal vage problemen daalt.

Het aantal entingen van de koeien is de afgelopen jaren sterk gestegen en die stijging zal de komende jaren doorzetten. Daar zijn twee aanjagers voor: het antibioticabeleid en de doorzettende schaalvergroting. Door strak te enten neemt de algemene weerstand van het vee toe. Dat klinkt theoretisch, maar is in de praktijk simpel samen te vatten: het loopt lekkerder en makkelijker. Er treden minder vaak vage, sluimerende klachten op. Dat uit zich direct ook in het optreden van factorenziekte nummer 1: mastitis. Laat dat nu net de ziekte zijn waartegen de meeste antibiotica worden gebruikt. Daardoor leidt enten tot een verlaging van het antibioticagebruik. Of de directe jaarkosten lager uitvallen is trouwens maar de vraag. Antibiotica zijn nog steeds spotgoedkoop, entingen best prijzig.
Door schaalvergroting groeit de noodzaak voor een vlak productieproces. Toen opa nog 20 koetjes molk, was 20 procent mastitis lastig, maar niet echt een probleem. Zet de behandelingsduur op vier dagen en de extra tijdbehoefte op een halfuur per dag, dan is dat in totaal acht uur per jaar. Op een modern bedrijf met 150 koeien is dat 60 uur per jaar. Dat is echt niet een dik uur elke week. Nee, mastitis komt in golven door bedrijven, dus dat betekent weken achtereen tien uur eraan kuren en dan weer weken met geen of nauwelijks patiënten. Daar is niet op te sturen, dus daar willen groeiende veehouders vanaf. Ergo: meer enten.
Logische vervolgvraag: hoe te enten? Tot nu zijn de entingen vaak koppelbehandelingen: alle dieren vast in het voerhek en in één keer allemaal enten. Makkelijk, maar in de andere sectoren blijkt dat zoiets niet de meest effectieve manier van weerstand bevorderen is. Daar wordt gericht geënt in een bepaald productiestadium. Bijvoorbeeld op zes maanden leeftijd. Of zes weken voor werpen, of drie weken erna. Geheid dat dat ook in de rundveehouderij gaat komen. Niet alleen meer enten, maar ook vaker enten dus.

Laatste reacties

 • Ocean

  ANTIBIOTICA
  Het buitensporige gebruik van antibiotica werkt juist gezondheidsproblemen in de hand. Diarree is geen ziekte maar een symptoom en dus dien je de oorzaak aan te pakken en niet klakkeloos naar antibiotica te grijpen.

  Hoe krachtiger de dosering, hoe langer de kuur en hoe breder het werkingsspectrum van het antibioticum is, hoe hoger het risico op een terugkerende infectie is.
  Geef de koeien weer de kruiden in de wei en niet de steriel gespoten grasvelden. Gebruik antibiotica alleen als het echt niet anders kan!

  INENTEN
  In het artikel wordt gesuggereerd dat inenten de weerstand van het vee laat toenemen. Het tegendeel is echter waar. Vaccins zijn niet effectief om infectieziekten te voorkomen en de medische literatuur levert in dit opzicht het ene bewijs na het andere. Vaccins hebben geen aangename bijeffecten maar alleen onaangename bijwerkingen.

  Het lichaam beschikt over toereikende natuurlijke mechanismen om immuniteit tegen ziekten te ontwikkelen. Er is dus geen enkele noodzaak tot kunstmatige immunisatie. Een algeheel ontstekingsproces is van belang voor de immuunrespons op ziekteverwekkers. Dieren krijgen, net als mensen, stress van inentingen. In 1936 heeft dr. Hans Selye hier voor het eerst over gepubliceerd.
  Godzijdank kan ik mijn eigen dieren op een verantwoordelijke en natuurlijke manier verzorgen.

  Hilga

 • veehouderij.dejong1

  @ Hilga
  Niet gehinderd door enige kennis zie ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.