Boerenblog

3 reacties

Lactalis tegen de rest (1)

Franse zuivelfabrieken moeten leveranciers een contract aanbieden. Dat bindt boeren met handen en voeten aan hun afnemer.

In 2015 is het zo ver; na 32 jaar(!) komt er een eind aan het quotumtijdperk. Voor de één een zegen, voor de ander een gruwel. Maar de beslissing is gevallen en we moeten ons er aan aanpassen. Om boeren in het quotumloze tijdperk beter te beschermen, heeft de Franse overheid zuivelfabrieken verplicht hun leveranciers een leveringscontract aan te bieden. Voor de coöperaties geldt dat niet, omdat die al een leverings- en afnameplicht kennen.

Geen onderhandelingsruimte
In plaats van een betere bescherming  te geven, lijken de contracten boeren met handen en voeten te binden aan hun afnemer. Elke onderhandelingsvrijheid is weg. De fabriek bepaalt hoeveel een boer mag leveren en onder welke voorwaarden. Het wrange is dat deze verplichting  tot contractering het gevolg is van de boerenacties tegen de grootwinkelbedrijven waarover ik in 2008 al schreef.

60 procent melk naar particuliere fabriek
Collega-blogger Vera Wijnveen schreef eerder over de strijd tussen Lactalis en haar leveranciers. Deze strijd is belangrijk, omdat dat bedrijf de dienst uitmaakt op de Franse zuivelmarkt. Lactalis’ wil is wet en dat wil het zo houden. Het Franse zuivellandschap ziet er namelijk heel anders uit dan het Nederlandse. 60 procent van de melk wordt door particuliere fabrieken als Lactalis, Bongrain en Danone verwerkt. Zij hebben vooral sterke A-merken.
Coöperaties zijn niet alleen in de minderheid, ze zitten ook vooral in bulkproducten als kaas, UHT-melk, boter en poeder. De melkprijs wordt niet marktconform uitbetaald, maar komt tot stand na onderhandelingen tussen melkveehouders en de particuliere en coöperatieve fabrieken; vaak onder druk van acties en stakingen.

Wij leveren onze melk aan een coöperatie en hebben geen last van deze contractverplichting. Ik kan goed begrijpen dat boeren vrij willen zijn en liever hun melk aan een particulier verkopen. Het geeft het gevoel dat je eigen baas bent. Maar dan moet er wel echt ruimte zijn om vrij te zijn.

Wantrouwen
Er is veel wantrouwen tegen de coöperaties, omdat ze volgens veel boeren geen haar beter zijn dan de particuliere fabrieken. Tegelijkertijd ben je als lid ook nog eens aansprakelijk als het mis gaat. Dat het laatste geen theorie is, hebben wij ondervonden. Onze coöperatie (Unicopa) ging een ‘vrijerij’ aan met de particulier Entremont. Na drie jaar ging het mis en toen rampjaar 2009 er nog bij kwam, ging de hele tent kopje onder. Op het nippertje is een faillissement  voorkomen, anders had het elk lid gemiddeld €65.000 gekost. Coöperatie  Sodiaal heeft ons overgenomen na een schuldsanering. We zijn nu lid van Sodiaal en daar ben ik nog alle dagen blij om. Wie niet wilde tekenen, moest op zoek naar een nieuwe afnemer en zit nu dus met de gebakken peren.

Bedrijven op slot
Lactalis heeft al duidelijk gemaakt dat het helemaal geen belang heeft bij extra melk. In het contract staat dat het alleen de landelijke prijs betaalt voor melk binnen het quotum. De leveranciers hebben geen enkel uitzicht op extra melk na 2015 en daarmee zet Lactalis hun bedrijven eigenlijk op slot. Ondertussen investeert het bedrijf volop in het buitenland. Het heeft al overnames gedaan in Spanje, Zweden en Italië (Parmalat) en is daarmee de op één na grootste zuivelindustrie in Europa.

Laatste reacties

 • agratax1

  Halbe waren de boeren tegen de vrijerij van HUN zuivelfabriek met de concurrentie of zagen ze het als een zegen, één concurrent minder en meer omzet etc. etc? Dat verwerkers hun grondstoffen voorziening veilig stellen door contracten lijkt me niet meer dan een normaal bedrijfsbelang. De boeren zijn hier toch ook mee gebaat of melken ze liever meer en meer zonder de zekerheid van afzet en/of een compleet instorten van de melkprijs?

 • pieter p

  Hoorde vandaag dat lactalies water bij de wijn heeft gedaan en dat het tot een akoord is gekomen.
  Wij zelf zijn ook lid van Sodiaal en ze hebben ook wel sterke A merken zoals yoplait ,candia enz. Het zal na 2015 ook wel goed blijven draaien met A en B prijzen denk ik

 • halbe

  Agratax. De boeren hadden helemaal niets in te brengen, omdat Unicopa een coöperatie van vier coöperaties was. Toen alles al beslist was werden wij pas ingelicht. Het idee van Unicopa was 'if jou can't beat them, join them'. Entremont was twee zo groot als Unicopa en die had dus helemaal niets in te brengen. Beide fabrieken waren helemaal gespecialiseerd in de fabricage van Emmental kaas, maar de duitse fabrieken kenden dat kunstje ook en produceerden tgen een veel lagere prijs. Bovendien was Entremont in handen van een Belgische miljardair, die alleen geinterreseerd was in geld en niet in de belangen van melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.