Boerenblog

2151 x bekeken 6 reacties

Kopzorgen om Lactalis en genomics (4)

Franse melkveehouder: ‘Dat ik ondernemer wil blijven, staat voorop. Desnoods ga ik buffels of geiten melken, iets wat niet gequoteerd is.’

Na Asterix en Willem Smeenk is Philip Smid de derde melkveehouder in deze serie blogs. Hij levert niet aan Lactalis, maar aan Bel en heeft het contract getekend. Hij is niet van plan aan vergaderingen deel te nemen. Bovendien is hij met een eigen kaasmakerij niet alleen afhankelijk van Bel. “Ik produceer afhankelijk van de afname. De overige melk gaat naar Bel. Ik ben tevreden over Bel. Het is één van de weinige fabrieken die mijn ontroomde melk wel afneemt.”

Ondernemer blijven
De afzet is voor Smid geen probleem. Hij levert aan diverse winkels, verspreid over het hele departement Sarthe. “Boeren laten zich vaak in een hoek drukken. Ik blijf graag een vrij man en ondernemer. Desnoods ga ik buffels of geiten melken, dat niet gequoteerd is.” Obstakels voor zo’n ingrijpende ommezwaai ziet hij niet. “Buffels zijn ook herkauwers. Ze kunnen gewoon door de robot.”

Andere melkfabriek
De mening van boer Asterix over veranderen van melkfabriek deelt Smid niet. “Wijzigen van fabriek komt wel degelijk voor. Er is een aantal fabrieken waarbij hogere gehaltes niet belangrijk zijn. Wanneer je als boer overschakelt op biologisch is er een goede reden om naar een andere melkfabriek te gaan. Ook kan er een logistieke reden zijn. En wat omschakelen naar biologisch betreft: dit heeft nog steeds zin, ook al is de omschakelsubsidie gehalveerd. In 2013 wordt 50 procent meer biologische melk verwacht.”

Geen ‘geneuzel’ achter de komma
Dat Asterix het contract nog niet gelezen heeft, snapt hij wel. Het contract van Bel dat hij onlangs tekende, heeft hij ook niet gelezen. Smid: “Op mijn bedrijf brengt elke verwerkte liter €1,20 op. Zodoende heeft het voor mij meer zin me druk te maken om extra afzet, dan het geneuzel achter de komma in het contract.”

Ouderwets wordt weer nieuwerwets
Smid: “Wat fokkerij betreft hebben we een deel van de koeien gekruist met Montbéliarde. De productie en gehalten zijn hard gestegen, dus de ingeslagen weg is de juiste. Wat Holstein betreft koop ik door al dat genomics-gebeuren nu rietjes van het liefst oude vertrouwde stieren, en mijn eigen stier natuurlijk. Ouderwets wordt weer nieuwerwets! Ik kon een gereserveerde stier van de ki-organisatie overnemen, die een topfokker in de buurt op het laatste moment had afgezegd. Nu staat een halfbroer van deze stier op de stierenkaart en is de moeder stiermoeder geworden. Met mijn strategie zit ik wel goed. Ik ben niet vastgebonden aan tradities, ouders of wat dan ook. Wees flexibel en reactief.”

Geen extra 2 procent
Uiteindelijk stuurt ook een vierde melkveehouder zijn verhaal naar me toe. Hij levert wel aan Lactalis en wil gezien alle commotie anoniem blijven. Hij zegt het volgende: “Ik ben niet van plan het tweede contract te tekenen, zolang de onderhandelingen nog lopen. In het contract van Lactalis staat een boeteclausule voor het overschrijden van de hoeveelheid gecontracteerde melk. En wanneer er wel ruimte is voor extra melk, mag Lactalis het gedifferentieerde prijzensysteem toepassen. Zou de minister besluiten, nu er nog quotum is, geen superheffing meer te innen, dan is Lactalis toch bevoegd een boete op te leggen. De minister van landbouw heeft 2 procent extra toegekend, maar Lactalis staat het ‘zijn’ boeren niet toe deze extra liters te leveren. Als boer blijven wij de klos. Het is allemaal erg wazig en er zijn veel geruchten. Zolang niets officieel is, wachten wij rustig af.”

Laatste reacties

 • John*

  ik vind dit een zeer interessant proces: van marktbescherming naar echt ondernemen. Ik zet mijn kaarten op Smid, deze boer weet dankzij zijn kaasmakerij teminste wat ondernemen is.

 • philip

  Onze website: www.fermedebeaussay.fr aankomende zondag weer de jaarlijkse opendag van Bienvenue a la Ferme !!!!!!!!!!!!!!!!! Met eigen stieren kun je erg goed melken: We staan nationaal op de 108e plek met 11000 liter. zie laatste editie van PLM-magazine. Verder de regionale ploegwedstrijden op zondag 1 juillet met paarden en oldtimer trekkers gecombineerd met opendag en boerenmarkt op het erf.

 • pieter p

  Hij weet wel wat ondernemen is, meneer Smid. Maar als iedereen gaat kaasmaken komt het ook niet goed. Zelf denken wij aan ook aan een neventak, en niet aan meer koeien te gaan melken.

 • Vera Wijnveen

  @Pieter P; en dat jullie erover denken te stoppen met het melken, heeft dat te maken met de huidige ontwikkelingen? Leveren jullie ook aan Lactalis? Als dat de reden is, lijkt me dat een moeilijke beslissing. Dan wens ik jullie veel sterkte!

 • pieter p

  Nee, niet stoppen met melken maar niet 'meer' in aantal koeien melken. Misschien heb ik wat slordig geformuleerd, we denken dat het geen zin heeft om maar steeds meer koeien te melken en dan een steeds lagere prijs uitbetaald wordt. Want daar lijkt het wel heen te gaan.Wij leveren aan Sodiaal en daarvoor was het Entremont.

 • Vuile

  De franse privé melkfabrieken maken de boeren bang met dreigementen de melk niet meer af te halen of premies niet meer uit te betalen als de boer geen kontrakt tekent.
  De Juristen van de Coordination Rurale hebben uitgezocht dat een langdurige bestaande relatie, zelfs zonder geschreven kontrakt, gelijk staat aan een kontrakt met alle verkregen voordelen, rechten en plichten. De melkfabriek kan, juridisch gezien, niet éénzijdig opeens de voorwaarden veranderen of besluiten de melk niet meer af te halen. Een dreigement in de lucht.
  Echter, op het moment dat je een kontrakt tekent, vervallen alle historische rechten en geldt het laatst getekende kontrakt waarin, zoals in de voorgestelde kontrakten door Lactalis e.a., de boer veel minder rechten heeft.
  Hij/zij denkt door een kontrakt juridisch beschermd te zijn maar in werkelijkheid verliest hij/zij een historische relatie met de rechten die daaraan verbonden waren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.