Boerenblog

2 reactieslaatste update:18 dec 2013

Helft minder boeren in Zweden

Zweden telt 9 miljoen inwoners. 6.000 ervan zijn melkveehouder. De verwachting is dat dit aantal binnen vijf jaar halveert.

Zweden is 11 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 9 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen in Zuid-Zweden wonen (tot de hoogte van Stockholm). Munteenheid is de Zweedse kroon. Op dit moment is de koers ongeveer €1 = 9 kronen. Zweden is economisch sterk en behaalde als enige EU-land een daling van de totale staatschuld in 2011.

Melkprijs in Deense kronen
Wat betreft melkafname heeft Arla de grootste markt in Zweden. Arla is van oorsprong een Zweedse organisatie, in 2000 is ze gefuseerd met DM foods in Denemarken. Sindsdien is het hoofdkantoor in Denemarken gevestigd en wordt de melkprijs vastgesteld in Deense kronen. Een paar jaar geleden was dit een ’hot item’, aangezien de Zweedse melkveehouder uitbetaald krijgt in Zweedse kronen en dus zelf betaalde voor koersschommelingen en -omrekening. Met een omrekeningsfactor houdt Arla daar nu rekening mee.
Ook Skånemjerier heeft een grote markt in Zweden, voornamelijk in de zuidelijkste provincie Skåne. Skånemejerier is een paar maanden geleden overgenomen door Lactalis.

Melkproductie daalt gestaag
Sinds de invoering van het Zweedse melkquota in 1995 is het nog nooit volgemolken geweest. Jaarlijks daalt de nationale melkproductie. De laatste maanden ligt die, net als in andere Europese landen, hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vaak wordt er gedacht: jullie wonen in Zweden, dan zal het wel koud en donker zijn in de winter. Dat valt mee, de kortste dag is bij ons ongeveer 1,5 uur korter dan in Nederland. Wat betreft temperatuur maakt het niet veel uit. Maar goed, Nederland is dan ook dichterbij dan Noord-Zweden, aangezien Zweden zo’n 2.000 kilometer lang is en wij slechts 170 kilometer het land in wonen.

Halvering aantal melkveehouders
Zweden telt 6.000 melkveehouders. De gemiddelde bedrijsgrootte is ruim 60 koeien, in de provincie Halland zijn bedrijven met gemiddeld 100 koeien. In Noord- Zweden zijn de bedrijven vaak van kleinere omvang. Uitbreiden is daar ook niet gemakkelijk vanwege weinig landbouwgrond, korter groeiseizoen (boven Stockholm is bijvoorbeeld geen maisteelt meer mogelijk) en slechtere infrastructuur van de agrarische sector. De verwachting is dat er over vijf jaar nog 3.000 melkveehouders over zijn in Zweden. Dat is een halvering in maar een paar jaar!

Laatste reacties

  • Mels

    Agnes,wat kost het in Zweden en is er ook voor akkerbouw ruimte??

  • Agnes

    Mels, ja akkerbouw is er voornamelijk in de provincies Halland en Skåne (zuidwest kust en het uiterste zuiden). Hectare prijzen liggen hier, omgerekend, rond de 20.000 euro/ha. Wat wil je meer weten?

Of registreer je om te kunnen reageren.