Boerenblog

24786 x bekeken 28 reactieslaatste update:1 mei 2012

Franse boerin zoekt Nederlands personeel

Een Franse boerin van een grote maatschap zoekt een medewerker met veel passie voor haar 120 Holsteins. Landgenoten voldoen niet. Ze wil een Nederlander.

Nederlanders zijn de beste boeren, las ik onlangs in de Gelderlander. Anni Croizier (59), boerin op een grote maatschap in de Haute Marne, weet dat al sinds zij drie jaar geleden Wim Bos in dienst nam. Samen met hem melkt zij tweemaal daags zo’n 100 koeien. Ze wil een keer met pensioen en heeft al verschillende Franse jongens in dienst gehad, om te zijner tijd haar taken te kunnen overdragen. Maar geen enkel personeelslid mocht blijven. Ze waren allemaal niet geïnteresseerd in koeien en wilden alleen maar trekker rijden! Ten einde raad heeft Anni de vrouw van Wim gevraagd een advertentie te plaatsen op een forum voor Nederlanders in Frankrijk. Want over Wim is zij erg tevreden. Waarom niet nog een Nederlander in dienst?

Jongvee verhuizen
Ik heb gesolliciteerd, maar heb de baan niet genomen. Vandaar deze ‘vacatureblog’. Het grootste struikelblok is dat ik nauwelijks Frans spreek. Anni kan geen woord Engels, maar dat hoeft ze ook niet, want we zijn niet in Engeland maar in Frankrijk. Tijdens het melken zat ik vol vragen, maar hoe ze te stellen? Na het melken reed ik met Charles, Anni’s man, naar een verderop gelegen weide waar hij en twee medewerkers een stel Blondes d’Aquitaine moesten ophalen. De rit duurde zeker vijf minuten en ik maar bladeren in het woordenboek, om hem te kunnen vragen of de Blondes een kalf droegen, of binnenkort naar de slachterij zouden gaan. Zijn antwoord begreep ik maar half, maar dat liet ik niet merken. Toen hij mij een vraag stelde, kon ik niets anders dan hem onbegrijpend aankijken. Ik hoorde hem een diepe zucht slaken, en had zin hetzelfde te doen.

Welke koe is dat?
Toen hij me even later een stel koeien aanwees en ik kon vertellen dat het achtereenvolgens om een Charolais, een Limousin, een Belgisch Blauwe en een Blonde ging, leverde dat een goedkeurende knik op. Tja, dat kan een kind ook weten. Vervolgens weer een zin die ik niet verstond, behalve het woord ‘Maisoncelles’. Dat is het gehucht waar Wim en zijn vrouw Angenietha wonen, bij wie ik logeerde. Hij bracht me natuurlijk naar hen terug, met de boodschap dat het gezien ‘het niet Frans spreken toch niets zou worden. Wat een afgang! Tot ik na minuten in spanning te hebben gezeten tot mijn opluchting zag dat we het erf van de boerderij weer opdraaiden. Het is al maanden geleden, maar ik moet er nog steeds om lachen.

Frans is een pre
Anni wilde het wel met me proberen. En ik heb er serieus over nagedacht snel Frans te leren. Was er niet ergens een klooster waar een stel nonnen een spoedcursus Frans gaf? Maar toen de baan concreet werd, voelde ik toch weer de twijfel. Wilde ik echt een baan van zes dagen per week, waaronder twee zondagen per maand? Daar gaan de vrije weekenden en de mogelijkheid er lekker op uit te trekken. Net als bij de geitenboerderij van ECOlonie ook hier naast de plussen de nodige minnen.

Bekijk de foto’s voor meer gegevens over het bedrijf en de vacature.

Foto

 • Anni Croizier is één van de vier vennoten in maatschap (GAEC) de Levecourt in de Haute Marne in Frankrijk.

 • Anni’s man Charles is ook medevennoot in de maatschap. De andere vennoten zijn de 26-jarige zoon van Anni en Charles, en Eric Kaiser.

 • GAEC Levecourt heeft 1.100.000 liter quotum, 250 hectare weide en 300 hectare akkerbouw. Het bedrijf verbouwt koolzaad, winter- en zomertarwe, triticale en mais.

 • Er zijn 110 Holsteins en 50 drachtige pinken. Al het jongvee wordt aangehouden. Stieren worden tot zes maanden gemest.

 • Er zijn rond 400 stuks vleesvee (Charolais en Blonde d’Aquitaine).

 • Naast de hoofdlocatie heeft het bedrijf nog twee locaties, daar wordt vleesvee gehouden. Deze locaties en alle landerijen liggen in een straal van 17 kilometer rond de boerderij.

 • De nieuwe werktuigenloods.

 • En de nieuwe loods met opslag voor hooi.

 • Ook de andere gebouwen zijn in prima staat.

 • De nieuwe medewerker werkt twee keer daags in deze 2x12 Boumatic-rapid exit. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de kalveren, de koeadministratie en het te woord staan van de veearts, in totaal rond zes uur per dag.

 • Het gaat om een zesdaagse werkweek, de medewerker werkt twee zondagen per maand. Het uurloon volgens de Franse cao bedraagt €9,22 bruto. Op de foto medewerker Wim Bos.

 • De maatschap stelt een woonhuis ter beschikking op vijf minuten rijden vanaf de boerderij. Op deze locatie, gelegen aan de rand van het dorp Maisoncelles, wordt ook jongvee gehouden.

 • Omdat te zijner tijd de melkveetak overgenomen kan worden, gaat de voorkeur uit naar een echtpaar. Maar in eerste instantie gaat het om een baan voor één persoon.

 • Andere voorwaarden zijn ervaring hebben met melken, passie hebben voor koeien en zich kunnen redden met de Franse taal. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Angenietha en Wim Bos of rechtstreeks tot Anni en Charles Croizier. Tel. Angenietha en Wim Bos: 0033 325 0187 28, e-mail bos.angenietha@neuf.fr. Tel. Anni en Charles Croizier: 0033 620 27 22 70.

Laatste reacties

 • Vera Wijnveen

  Tekst bij de foto's zal (hopelijk) later op de dag geplaatst worden.

 • Vera Wijnveen

  Foto 1.
  Dit is Anni Croizier, één van de 4 vennoten in de maatschap (GAEC) de Levecourt in de Haute Marne in Frankrijk.

  Foto 2.
  En dit is de man van Anni, Charles Croizier, ook medevennoot in de maatschap. De andere vennoten zijn de 26 jarige zoon van Anni en Charles, en Eric Kaiser.

  Foto 3.
  GAEC Levecourt heeft 1.100.000 liter quotum, 250 hectare weide en 300 hectare akkerbouw. Verbouwd worden koolzaad, winter- en zomertarwe, triticale en mais.

  Foto 4.
  Er zijn 110 Holsteins en 50 drachtige pinken. Al het jongvee wordt aangehouden. Stieren worden tot 6 maanden gemest.

  Foto 5.
  Er is ongeveer 400 stuks vleesvee (Charolais en Blonde d’ Aquitaine).

 • Vera Wijnveen

  Foto 6.
  Naast de hoofdlocatie zijn er nog 2 locaties waar vleesvee wordt gehouden. Deze locaties en alle landerijen liggen in een straal van 17 kilometer om de boerderij.

  Foto 7.
  De nieuwe werktuigenloods.

  Foto 8.
  En de nieuwe loods met opslag voor hooi.

  Foto 9.
  Ook de andere gebouwen zijn in prima staat.

  Foto 10.
  De nieuwe medewerker werkt 2x daags in deze 2x12 Boumatic Rapid Exit. Daarnaast is men verantwoordelijk voor de kalveren, de koe-administratie en de veearts te woord staan. Totaal ongeveer 6 uur per dag.

 • Vera Wijnveen

  Foto 11.
  Het gaat om een 6-daagse werkweek en men werkt 2 zondagen per maand. Het uurloon volgens de Franse cao bedraagt €9,22 bruto. Op de foto, medewerker Wim Bos.

  Foto 12.
  De maatschap stelt een woonhuis ter beschikking op circa 5 minuten rijden vanaf de boerderij. Op deze locatie, gelegen aan de rand van het dorp Maisoncelles, wordt ook jongvee gehouden.

  Foto 13.
  Omdat te zijner tijd de melkveetak overgenomen kan worden, gaat de voorkeur uit naar een echtpaar. Maar in eerste instantie gaat het om een baan voor 1 persoon!

  Foto 14.
  Andere voorwaarden zijn ervaring hebben met melken, passie hebben voor koeien en zich kunnen redden met de Franse taal. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Angenietha en Wim Bos of rechtstreeks met Anni en Charles Croizier.

  Telefoonnummer Angenietha en Wim Bos:00.33.325.0187.28 bos.angenietha@neuf.fr
  ,, Anni en Charles Croizier: 00.33.6.20.27.22.70

 • NoordHollander

  cétait mieux de placer cette annonce en francais et selectioner automatique

 • maarten71

  Ik woon zelf al jaren in frankrijk en de beste manier om frans te leren is te werken met fransen die geen engels spreken. Veel boeren in frankrijk zoeken een compagnon voor de maatschap. Meeste boeren zijn op hoge leeftijd en zoeken dan ook een maat voor uitbreiding van activiteiten, overname of opzetten van directe verkoop.
  In ruil voor gebruik van de boerderij voor mijn bio kippen, varkens, konijnen en groete help ik de boer met directe verkoop, melken, hooien en andere klussen. Aandelen in de maatschap vond ik overdreven zeker met 2015 in het oog. Doordat we in de bergen zitten is land schaars dus uitbreiden zat er ook niet in.
  Huidige combinatie werkt erg goed maar de boer moest wel even wennen aan de veranderingen.

  Interresse voor een maatschap in frankrijk?? kijk op http://www.repertoireinstallation.com/

  Groeten Maarten

 • agratax1

  Vera je geeft mooi aan waarom het aantal bedrijfsopvolgers beperkt is onder jonge boeren en van buiten de landbouw. Geen vrije weekenden. Dat we alleen Engels als extra taal spreken is onze eigen luiheid. Ten tijde dat ik op de HLS zat waren de drie moderne talen examenvakken. Toen baalde ik van Frans, maar ben nu blij dat ik en basis heb, sta ik minder met de bek vol tanden in het buitenland.
  Wat betreft je opmerking over >niet geïnteresseerd in koeien is toch niet zo verbazing wekkend. Als om je heen kijkt zul je zien dat over de hele wereld melkveehouders doorgaans van Nederlandse afkomst zijn. In andere landen is melken en dus vee houden een vrouwen aangelegenheid geweest.

 • pieter p

  Waarom moet iemand al frans praten, motivatie is belangrijker. Toen ik voor het eerst in frankrijk kwam kende ik bijna geen woord frans. Als je in Frankrijk woont en werkt(vooral met fransen) leert het zeer snel.

 • The Hulk

  Als je al een jaar rondtoert en doolt in Frankrijk word er veronderstelt dat je Frans als tweede taal op je CV hebt staan.

 • Vera Wijnveen

  @The Hulk. Met veronderstellingen komen we er niet als het om een sollicitatie gaat! En in de rest van de wereld ook niet! Uiteraard had ik van te voren, via de contactpersoon doorgegeven dat ik geen Frans kan. Maar als je gezondheid te wensen overlaat, wat bij de boerin het geval is, kan je in overweging nemen een taalbarrière te nemen!

 • Pieterw

  Beste Vera,
  Het is alweer een tijdje geweest dat je bij ons langs bent geweest. Ik zie dat je nog altijd rondtourt. Dit is een leuke reportage. Ik geef nu een paar uur les aan de MLB in Bourges en als dan ziet wat er hier klaar wordt gestoomd dan heb je zo je twijfels over de toekomst van de agrarische werknemers in de streek. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo maar ik vind er zeker iets van terug in het verhaal van Anni
  Vriendelijke groeten
  Pieter-Willem

 • Vera Wijnveen

  De Financiële Telegraaf vond deze blog ook wel leuk, verbouwde het wat en plaatste het gisteren op de voorpagina. Zie de link op NieuwsGrazer: http://melkveehoudersnieuwsgrazer.nl/topic/44336/?oe=feeder_mijnbedrijf

  Als het Anni de boerin, na al deze publiciteit nog geen personeel gaat opleveren, weet ik het ook niet meer!

 • pieter p

  Nou weet ik niet 6 uurtjes per dag 9 euri per uur. Zal moeilijk worden, de bijstand in nederland is beter betaald denk ik.

 • Vera Wijnveen

  @Pieter P. Het is het officiële loon dat iedere agrarische werknemer in FR verdient. Er komt dus een toeslag bij voor de zondag. En vergeet niet dat er nagenoeg geen huurlasten zijn... de maatschap stelt het woonhuis ter beschikking!

 • pieter p

  Het is het MINIMUM loon ja (smic), dus het is zeker niet zo dat iedere werknemer dit loon heeft, gelukkig niet! Zou jij voor dat geld dat werk willen doen?

 • richtr

  Het probleem wat er in Frankrijk ook groten deels speelt is dat veel boeren niet willen melken en dat ze een werknemer voor minimum loon willen hebben... Tja dan krijg je geen goede gemotiveerde melker aan het werk... Ik woon al 12 jaar in Frankrijk en zie dat om ons heen ook wel. Een vriend van mij zit nu al een jaar in Canada, daar verdient hij 15€/u om koeien te melken met kost en inwoning, in Frankrijk krijg je dat niet, dus gaan mensen ergens anders melken of ander werk zoeken...

 • Vera Wijnveen

  @Pieter P. Ja, want nogmaals: je betaalt geen huur voor het huis dat de maatschap ter beschikking stelt! Bij mijn vorige baan op het wijndomaine, verdiende ik ook minder, maar goed, dat ging niet om een 36-urige werkweek. Stel, je verdient 1.200 a 1.300 euro per maand en betaalt een huur van 500 euro. Wat houdt je dan netto over? Minder dan het loon bij de maatschap! Het loon was voor mij niet de reden deze baan niet te accepteren.

 • agratax1

  Richtr. je geeft denk ik duidelijk aan waar het schort in de veehouderij / landbouw. De lonen zijn laag en dus krijgen de boeren geen goed personeel. Zolang de consument voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten aan tafel, zal de boer nooit in staat zijn meer te betalen zolang we met elkaar niet een oplossing vinden voor de geld slurpende schakels tussen producent (boer) en consument. Alle prijsstijgingen voor eten zijn om de kosten stijging tussen in de keten te dekken, niet om de kostenstijging te dekken bij de boer. De boer moet zijn kosten stijging goed maken door productie verhoging of kosten verlaging.

 • denker123

  agratex1.Dus de coops moeten toch de hele keten in handen nemen ,dus grootwinkel bedrijven opkopen.Kijk maar wat er in Duitsland gebeurd de Aldi drukt de melkprijs in de kelder.Geen wonder dat de Aldi eigenaars zowat de rijkste mensen van Europa zijn.daar zit de grootste marge.In de V.S.hebben de cooperaties,maar een deel van de melkverwerking in handen.ze zijn eigenlijk maar ophaalcooperaties,resultaat de melkprijs valt er nu terug naar het peil van de spotmarkt van Nederland,dat is ook een spotprijs.

 • geen boer

  echt niet lullig bedoeld maar wellicht kan de franse boerin de oorzaak van het feit dat de vacature niet vervuld wordt ook bij henzelf zoeken? Weinig uren, laag uurloon, maar wel gebonden in een dunbevolkt en uitgestrekt gebied. En wat doet die 26 jarige zoon die in de maatschap zit? De nieuwe werktuigenloods laat raden wat. Maar ondertussen dus wél anderen bekritiseren. Enige zelfreflectie is hier wellicht op z'n plaats, melkslaven komen niet uit de lucht vallen...

 • pieter p

  @ geen boer, helemaal mee eens. Hier in de buurt zijn er ook wel jonge boeren, zitten veel op een trekker. Maar als mama met pensioen gaat moet er gauw een melkrobot komen. Op een uitzondering nagelaten

 • richtr

  @ geen boer, idd dat deze vacature niet vervuld word ligt vast ook aan de vacature zelf. Wat ik eerder al zij voor 9€22/uur gaat niemand melken. Bij ons in de buurt (Bretagne) is het al heel normaal dat jongeren voor inval weekenden bvb al 12€ netto vragen (of 10€ zw...) En dat is meestal ook 6 tot soms wel 8 uur per dag...

 • wiboan

  Wohhhhh, wat een negatieve reactie zeg meneer of mevrouw àgeen boer!!!!
  als betrokkene kan ik vertellen dat de franse boerin wel degelijk de zondagen dubbel betaalt en feestdagen worden 3 maal uitgekeerd! het is echt geen kwestie van slavernij. huisvesting wordt geregeld dus dat is een zorg voor de persoon die erin wil stappen minder. Zoonlief heeft niets met koeien die houdt zich liever bezig met het landbouwgedeelte. de nieuwe werktuigenloods is een project van de EDF ofterwel de energieleverancier er staan nl zonnecollectoren op het dak en de energie die dat oplevert wordt doorverkocht! een gesubsidieerd gebeuren.

 • NoordHollander

  zonder al het gewauwel hierboven gelezen te hebben zie ik dat je na ruim een maand nog steeds op zoek bent naar franse bedrijfsleider duurt dat niet een beetje erg lang er zijn dacht ik heus nog wel jonge agrariers die vooruit willen maar dan moeten ze ook reeele kansen krijgen.....

 • wiboan

  Helaas helaas, aanbiedingen gekregen uit diverse hoeken; maar helaas sinds eind van deze week is de kogel door de kerk! Ze gaan voor de volle 100% over op een robot van de firma Lely en dus is er een beslissing gevallen die anders uitpakt dan was voorwien. Iedereen bedankt voor zijn/haar commentaar en reacties.

 • pieter p

  Als men niet van melken houdt dan weet ik niet of een melkrobot nou zo'n goede keuze is. Terwijl ze binnen een aantal jaren de melktak willen afstoten, is dan zo'n investering wel verstandig.

 • Vera Wijnveen

  @Pieter P. Het plan was niet om de melkveetak af te stoten. Er was een mogelijkheid voor diegene die de baan zou willen hebben, om te zijner tijd de melkveetak over te nemen (lees: in maatschap te gaan). Dit nieuwe personeelslid had zijn/haar zegje mogen doen over, of een nieuwe melkstal/carrousel, of overgaan op een robot. Afijn! De kogel is door de kerk. Nu maar hopen dat Anni een keer van haar pensioen kan gaan genieten.

 • jeffreyb

  wat jammer dat de kogel door de kerk is wij zijn 1 jaar bezig geweest met het aankopen van een melkveebedrijf in frankrijk dit is helaas niks geworden.
  Dit had misschien een mooie kans geweest

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.