Commentaar

4790 x bekeken 5 reacties

Zwaar weer op komst

China gaat minder afnemen, dus de melkprijs daalt. Tijd voor herbezinning.

De wereldwijde melkproductie stijgt hard, toont Rabobanks laatste outlook. Die voorziet druk op de melkprijs. Het is echter de vraag of het bij een geringe daling van de Nederlandse melkprijs blijft. De economische groei in de belangrijkste afzetmarkt, China en de rest van Zuidoost-Azië, stagneert. De huizenprijzen zakken daar nu ook. De Chinese overheid zet de geldkraan al open om de economische groei te stimuleren.Die economische tegenwind zal zeker doorwerken op de vraag naar melk en babyvoeding. Aangezien de winst van onze grootste zuivelaar bijna volledig uit Zuidoost-Azië komt, staat de Nederlandse melkprijs meer onder druk dan waarvan analisten uitgaan.

Het blijft, vrees ik, niet bij een paar cent melkprijsdaling. Het is dus nu zaak weer kritisch naar het eigen bedrijf te kijken. Iedereen zal herkennen dat de scherpheid op kosten niet wel vaart bij een hoge marge. Met het maaiseizoen in aantocht is het zaak gemaakte keuzes nog eens tegen het licht te houden. Is er geïnvesteerd op eigen ruwvoerwinning, wis dan het nummer van de loonwerker uit de mobiele telefoon. Neem de financiering onder de loep. Stel daarbij de vraag hoe lang het huidige lage rentepeil houdbaar is. Hoeveel risico wilt en kunt u lopen? Bij een financiering van 25 cent per liter melk is er voldoende ruimte om 4 procent stijging van de variabele rente te kunnen opvangen. Bij een financiering boven €1 per liter ligt dat heel anders.

Nu is het moment voor te sorteren op ‘2015’. Alles ligt nog redelijk open, maar langzamerhand is het zaak de koers helder te krijgen. Benoem wat u gaat doen, tref maatregelen nu er nog buffers zijn. Voluit melken? Afbouwen? Een lagekostenstrategie? Neventakker worden met 60 koeien? En dan staat ook nog het voorjaarswerk en de eerste snede voor de deur. De meeste veehouders hebben het hoofd meer daar naar staan dan naar het hiervoor geschetste. Geniet ervan, ’t is de mooiste tijd van het jaar.

Laatste reacties

 • Punte

  De melkveehouderij gaat steeds meer lijken op wat we altijd de intensieve takken hebben genoemd, varkens en kippen.
  In deze takken zijn er al heel veel gestopt omdat ze niet veel verdiend hebben.
  De overblijvers zijn de bedrijven die de betere technische resultaten haalden
  én toch zeker de kosten niet hebben vergeten.

 • agratax1

  Robert je artikel geeft aan hoe smal de basis onder de westerse (Nederlandse) economie is. Laten we hopen dat er in Den Haag een duidelijke reorganisatie uit het Catshuis komt, zodat de basis onder onze economie weer breder wordt dan de huidige waarbij de rijke Aziatische landen die onze overtollige melk en onze kennis afnemen en ons verder als doorgeefluik gebruiken voor hun spotgoedkope producten.

 • jan scherff

  neem de rabobank maar met een korreltje zout elke aziatische land neemt 3 % meer zuivel af ze zijn net zo bezig als met mest verwerken alles is een probleem bij de rabobank elk vak blad staat vol met hoe een koeien boer het moet doen maar ik wacht nog op ze .heb het mest probleemoplosing maar rabobank en lto zlto zijn bij mijn nog nooit geweest ze hebben weinig tijd is hun mail weet iemand een oplossing voor dit probleem.

 • agratax1

  Jan Scherff. Je moet de Rabo misschien met een korreltje zout nemen, maar de Chinezen moet je niet onderschatten, zij gaan hun eigen voedsel inclusief melk maken op de miljoenen hectares grond die ze verworven hebben in Oost Afrika en Centraal Azië. Deze gebieden liggen dichter bij China dan Europa en de werknemers zijn goedkoper en anders zullen deze landen geen strobreed in de weg leggen als er een container Chinese arbeiders worden in gebracht. Ik heb met eigen ogen de nieuwe vierbaansweg in aanleg gezien van China naar de Oekraïne, hiermee komen de grote graanvlaktes (Kazachstan, Rusland) net zo dicht bij de Chinese Westelijke provincies als de Chinese zeehavens. Europa is voor China als afzet prachtig, maar als leverancier van voedsel te ver weg en daardoor te duur. Daar komt bij China ontwijkt de wereldmarkt voor voedsel door het zelf te produceren op buitenlandse gronden. Links noemde deze gebieden vroeger >koloniën< en >uitbuiting< ,mocht niet je als land niet doen. Nu heet wat China doet ontwikkelingswerk en wereldhandel bevorderd en wordt door dezelfde linkse groeperingen omarmd. In Afrika noemen ze het >landje pik< ten voordele van de regerende kliek.

 • Mels

  agratax,heerlijk helder en zeer waar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.