Boerenblog

4 reacties

Weekje oppassen op melkveebedrijf

We doen ideeën op tijdens een oppasweekje bij vrienden: wei in de melkstal en voorbehandelen met groene zeep.

We passen een week op het melkveebedrijf van onze vrienden Arno en Selma, hemelsbreed zo'n 300 kilometer verderop. De mentaliteit bij veel boeren waar wij wonen is een wat relaxte. Komt het vandaag niet, dan morgen wel. Onze vrienden hebben meer focus, dat is aan alles te merken. De koeien geven meer, de stal is fris en opgeruimd, het vee rustig en  vreet ons de oren van de kop.
We draaien een avond mee en moeten dan zelf aan de bak. Het melken gaat heel anders. Arno en Selma werken zo hygiënisch mogelijk. Handschoenen gebruiken, voorsprayen met groene zeep en pas dan schoonmaken met papieren doekjes.

Groene zeep
We doen ideeën op, want die groene zeep werkt goed. De spenen worden zacht en goed schoon en het is bacteriedodend. Dat groene zeep werkt bij beginnende mastitis wisten we al, maar zo willen we het zelf ook wel gebruiken.
In de melkstal geven ze geen krachtvoer maar wei. Het systeem met tuinslangen is echter niet hufterkoe-proof, want de eerste dag zijn de slangen er al twee keer afgestoten. Nu is het heel professioneel gemaakt, met ijzerdraadjes.
We krijgen het aardig in de vingers, en na een paar dagen hebben we zelfs tijd om een toeristenfolder door te bladeren. Zouden we misschien tussen het melken door nog iets van de omgeving van Åndalsnes kunnen zien?
Maar dan blijkt dat dat er niet in zit. We krijgen een telefoontje: de volgende dag komt er een groep van 15 man. De studiegroep van Arno komt met de docente een zogenoemde HMS-keuring doen, een verplichte check over gezondheid, milieu en veiligheid.

Check duurt een uur
Het is netjes, maar we willen uiteraard niet dat Arno en Selma straks met een hele lijst verbeterpunten zitten. Remco gaat dus snel in de stal aan de slag, vegen en een laatste klusje met bedrading. Ik vlieg de keuken in, want catering hoort erbij.
Na de check van een uur is het een uur napraten, met koffie en 'kake'. Een appelcake is snel gemaakt, en ik stofzuig het hele huis nog een keer, want het goede beeld van de stal moet ons inziens ook in huis terug te vinden zijn.
Het is goed gegaan, gelukkig, en we krijgen zelfs aangeboden dat we alleen nog maar de test op internet hoeven te doen om zelf ook een HMS-diploma te halen.

Foto

Laatste reacties

 • snip

  dat groene zeep meng je met water of hoe moet ik dat zien ??
  gr karst-jan snip

 • Hodalen

  ja,voor het 'voorbehandelen' gebruiken we 1/2 water 1/2 groene zeep
  Bij beginnende mastitis smeer ik 100% groene zeep op 't betreffende kwartier

 • snip

  ok gewone vloeibare groene zeep ?? en dan met een handspray op het uier sprayen ??

 • Hodalen

  ja,precies eenvoudig, goedkoop en doeltreffend ;)

Of registreer je om te kunnen reageren.