Redactieblog

3679 x bekeken 14 reacties

Protest verzwakt

Ik had niet weer willen schrijven over de actie tegen weidegang van Jan van Weperen. Toch moet het nog een keer. Hij lokt het zelf uit.

In zijn column van vorige week keert hij zich tegen het weidebeleid van FrieslandCampina. Opnieuw dus een actie buiten de organen van de coöperatie om. Daar heeft hij de slag verloren en nu gaat hij onverdroten door zich af te zetten tegen het beleid, dat democratisch tot stand is gekomen. De Ledenraad stemde er mee in.

Hanna zei tegen mij: "Laat hem maar. Als hij zo doorgaat wordt hij steeds ongeloofwaardiger." Ik was het met haar eens tot ik las dat er een grote protestbijeenkomst komt. Tegen megastallen, tegen koeien die niet in de wei kunnen komen en tegen het natuurbeleid. Alle dierenwelzijnsorganisaties doen mee aan dit protest plus politieke partijen als PvdA, SP, Groenlinks en natuurlijk de Partij voor de Dieren. In de peilingen hebben deze partijen bijna net zoveel zetels als de regeringspartijen.

Om rekening mee te houden dus. Als het kabinet Rutte valt – en dat kan best binnenkort gebeuren – zijn dit de partijen die wellicht aan het roer komen.

Dan wordt het gevaarlijk. Dan keren de acties van Jan van Weperen en gelijkgestemden zich helemaal tegen ons. "Een beetje dom", zou Maxima wel zeggen. Want door het openlijke protest tegen het weidegangbeleid van FrieslandCampina verzwakt de veehouderijsector zich enorm.

Dat gaan we merken als er een nieuwe regering met een ander beleid komt. Dan blijkt hoe duur het protest in eigen kring is geweest. En tegen Van Weperen: stop met het veroorzaken van een tweespalt in de sector. (Zijn eigen woorden).

Laatste reacties

 • Frans-Jan

  Mee eens, wijze woorden deze keer van vergaderboer. Het commentaar van dhr van Weperen word een beetje drammerig, als een kind dat z'n zin/gelijk niet krijgt.

 • Rip

  Jan van Weperen vertegenwoordigt niet de mening van de melkveehouders. Hij is één van de grote boeren, die zich ver verheven voelen boven de gewone boer. Hij is net zoals een bankier, die zien ook niet meer welk onheil ze hebben aangebracht en nog steeds aanbrengen. Gewoon de binding met wat er in de maatschappij gebeurt verloren. Jammer dat er ook nog naar dit soort boeren wordt geluisterd. Begrijp me goed, ik heb niks tegen grote bedrijven. Heb zelf ook koeienbedrijf met veel koeien. Maar ik probeer wel aansluiting te houden met wat er om mij heen gebeurt.

 • W Geverink

  Iedereen wil van alles doorgedrukt zien door extra regels, straffen en dreigementen. Ik zou zeggen bied de boer gewoon vijf cent per liter meer voor weidemelk en laat aan hem de beslissing of hij daarvoor zijn koeien naar buiten wil jagen of niet.

 • snip

  @w. geverink dat doet friesland toch ook ??

 • Rip

  Geverink begrijpt er niets van. De maatschappij wil de koeien in de wei. Als leverancier zijn daarvan afhankelijk. Wie dat niet begrijpt heeft niets begrepen van de maatschappij wil. Hoe kun he dan verwachten dat de mensen in die maatschappij je producten kopen? Even nadenken, Geverink.

 • W Geverink

  Ik weet niet wat er extra betaald wordt voor weidemelk Snip maar ik denk niet dat een melkveehouder met een quotum van een miljoen liter zich kan veroorloven om 50000 Euro te laten liggen door de koeien binnen te houden. En Rip als de maatschappij wat wil kan er met de portemonnee in de hand altijd geonderhandeld worden. De ''maatschappij' zou ook eventueel FC en Co kunnen overhalen om tien jarige weidemelk contracten uit te geven voor 43 cent per liter aan geïnteresseerde melkveehouders.

 • poldes

  fc wil verplicht de koeien in de wei.
  de nedrlandse melkveehouder produceert toch voor de zogenaamde vrije onbeschermde markt?
  En als de melkprijs in Nieuw Zeeland maar laag genoeg blijft,dan zal deze bij ons niet hoog genoeg zijn om de koeien in onze peperdure weilanden te laten lopen.

 • Hans Brasil

  maar wat is er nou verkeerd aan als ze in Nederland de helft minder gaan melken? Dan zijn ze nog steeds netto exporterend! Als je nou met zijn allen op het allerduurste stukje grond ter wereld, gras en mais wil omzetten in melk, dan moet je, of tevreden zijn met weinig verdienste, of gewoon gaan kijken of er geen andere plekken op de wereld zijn. En als de bewoners van dat allerduurste stukje grond alleen maar willen toestaan, dat de koeien die er gehouden mogen worden, verplicht naar buiten moeten, dan moet je niet zeuren maar het gewoon doen.

 • poldes

  Multinationals luisteren soms wel naar vakbonden en geluiden uit de samenleving;maar de rode draad blijft hun bedrijf op economische wijzen blijven exploiteren.
  En zo niet anders met een modern nederlands melkveehouderijbedrijf.

 • j.verstraten1

  ja vergaderboer, ook ik heb mij kritisch uitgelaten op de column van jan van weperen. En toch vrees ik dat U en ik nog wel vaker op hem zullen reageren mbt hetzelfde thema, waar jan nl. erg aan verknocht is, het is zijn bestaansrecht geworden om columns te mogen schrijven.

 • korver

  Koeien in de wei is niet zo kostbaar dat je er als bedrijf geen boterham aan kan
  verdien.Koeien op stal houden gaat pas veel extra kosten.Men is aan het denken om daar luchtwassers enz. verplicht te stellen.Wat kost de extra energie die nodig is om het voer voor de koeien op te halen en de mest weer naar het land te brengen Extra plastic enz.Terwijl de koeien geheel op basis van groene energie het gras zelf op kunnen halen en de mest verspreiden over het land.En de urine direct injecteren !Koeien kunnen echt languit liggen enz.
  Wat te denken van weidevogels ? de naam zegt het al ,vogels in weilanden.
  De verschillen zijn groot voor de weidevogels.Strontvliegen hebben niets aan drijfmest maar zijn talrijk op verse koeienvlaaien,Dat is wat we gewoon kunnen zien,wat voor een schade in de grond aan het bodemleven wordt aangericht door mestinjectie zien we niet,
  Dus het is erg duidelijk voor mij ,een koe hoort in de wei !!

 • poldes

  De EU en dus de grote europese boerenmelkinkopers staven de aan ons uitbetaalde melkprijs ,met die op de wereldmarkt.(ter overbrugging hier tijdelijk een paar centen toeslag)
  Is de prijs van ons weiland ook gerelateerd aan de wereldmart ?

 • berg

  koeien buiten koeien binnen,luchtwassers of niet feit is dat de hele landbouw sector belazert wordt,ik weet het wel,machinebouwers/loonwerkers verdienen eraan en hebben grote investeeringen gedaan.maar de landbouw moet ammoniak-emisie arm mest uitrijden luchtwassers plaatsen,groenlabelstallen bouwen etc.
  de transportsector cq. loonwerkers met grote zware motoren moeten AD BLUE inspuiten dit neutraliseert de co² uitstoot.AD BLUE is pure UREUM --ammoniak?wat is het verschil??
  de veehouderij moet ammoniak uitstoot beperken.
  transportsektor moet ammoniak/AD BLUE inspuiten omdat dit beter voor het milieu is

 • Noordam2

  bedrijven zoals van jan van Weveren hebben de toekomst en mannetjes zoals vergaderboer kunnen dat maar niet snappen, maar luisteren liever naar communisten als Roemer of idealisten als PvdD ( over drammerigheid gesproken) het enige instrument wat kan werken is geld
  als weidemelk zo gevraagd is wordt het venzelf duurder en daardoor interessant
  en dan vindt Jan daar ook wel een ooplossing voor alleen zal dat nooit gebeuren want al die Roemertjes willen goedkoop, om dat te zien hoef je niet eens te studeren

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.