Boerenblog

Plezier van Aalshorst Pleasure

Ik heb hem nog niet ingezet Wegens zijn 105 voor benen, maar hij past prima op rood- en zwartbonte bedrijven die werken met gesekst sperma en pinken voor eigen nafok.

In Nederland zijn ruim 16.000 juristen actief, hoorde ik van de week op de radio. Hun aantal groeit snel. Dat betekent dat we in ons land over een paar jaar meer advocaten hebben dan melkveehouders. Het zal te maken hebben met de overvloedige hoeveelheid regelgeving waaronder we lijden, maar zeker toch ook met
het 20 keer hogere uurtarief.
Een beproefde manier onder rundveehouders om extra inkomsten te genereren, is het insemineren van het ondereind van het koppel met Belgisch Witblauw. Onze laatste twee blauwe stiertjes uit Red Holsteins brachten €350 per stuk op. Zo’n prijs wil je natuurlijk vaker beuren. Dit kan door de pinken met gesekst sperma te insemineren, en de helft van de melkkoeien met Belgen.
Ik ben zelf wat huiverig voor deze methode. Vruchtbaarheid is immers een voortdurend aandachtspunt op de meeste bedrijven. Aan de andere kant is het aantal benodigde rietjes bij de pinken vaak laag en zal het gebruik van Belgen de drachtigheidsresultaten verbeteren. Daar staat tegenover dat meer koeien na het afkalven behandeling nodig hebben wegens zwaardere geboortes. Daarom kies ik altijd voor de lichtste Belgisch Witblauwe stieren.
Van de kalveren geboren uit de gesekste rietjes zal 90 procent vaarskalf zijn. Toch is het niet verkeerd om een pinkenstier te blijven gebruiken. De stierkeuze wordt dan wel steeds beperkter. Kian is voor dit doel al veelvuldig ingeschakeld. Een alternatief is de roodbonte Aalshorst Pleasure. Deze KI Kampen-stier scoort 104 voor geboortegemak, zodat de resterende 10 procent stierkalfjes uit de pinken hun moeder niet beschadigen en op die manier de winst uit de Belgen weggooien.
Aalshorst Pleasure komt uit de bijzondere combinatie Talent × VG 87 Holland Merton × GP 84 Goldie × Pigeonwood. Merton is een Lucky Leo uit Massia 13 die nooit de stierenkaart haalde. Het lijkt een wonderlijke combinatie om Talent-en Lucky Leo-bloed zo dicht bij elkaar te brengen. Beide zijn immers celgetalverhogers. Maar Goldie en Pigeonwood hebben genoeg kwaliteiten naar voren gebracht om het celgetal van Pleasure tot 104 te beperken. Een sterk punt is de moeder, die nog steeds in productie is. Zij is nu de 86.000 kilo melk al gepasseerd.
Het exterieur is met 111 top. Veruit het sterkste punt van Pleasure zijn de 111-uiers van zijn dochters. Die zijn super. Wel letten op de speenlengte van 95. Het zijn diepe, open vaarzen met kruizen die iets plat zijn, maar met 110 voor breedte tot de breedste in de markt behoren.
Tot nu toe past hij prima op veel van de huidige vaarzen, bijvoorbeeld de Kian-pinken. Melksnelheid is een aandachtspunt, want daar scoort Pleasure 106. Ook de vruchtbaarheid zit net onder het gemiddelde.
Ik heb de stier tot nu toe nog niet gebruikt vanwege zijn 105 voor het beenwerk. Dat vond ik maar te gewoontjes. Met een gesekste stier kun je echter niet zo kritisch zijn. Maar als ik kijk naar het cijfer voor levensduur, kan er uiteindelijk weinig mis zijn met de benen van de nakomelingen. Pleasure scoort daar een torenhoge en nog steeds stijgende +566 dagen. Het verhaal van KI Kampen hierachter is dat de benen van de dochters niet bijzonder lijken als vaars. Maar door de platte botten hebben ze weinig kans op dikke hakken. Voor mortellaro scoort hij benedengemiddeld, een erfenis van vader Talent.
Er zijn nog te weinig dochtergegevens verzameld. De melkplas lijkt vooralsnog redelijk met +464 kilo en +0.02 eiwit. De stier is zeker ook interessant op zwartbonte dieren, waar hij dan gemiddeld scoort voor melkplas met +0.11 eiwit.
Een vaak genoemd nadeel van de combinatie gesekst sperma en Belgisch Witblauw, is dat de koeien te smal worden door het veelvuldige gebruik van pinkenstieren. Met Aalshorst Pleasure is dit geen probleem. De kalfjes worden wel klein geboren, maar groeien uit tot flinke koeien met 103 voorhand en zeer brede achterhand.

Of registreer je om te kunnen reageren.