Boerenblog

10348 x bekeken 9 reacties

Melkveebedrijf met ‘Center Parcs’

Niet zoeken, vinden en vragen bij de bank of we toch alsjeblieft wat geld mogen lenen, vervolgens een afwijzing krijgen en opnieuw beginnen. We gaan het eens vanuit een andere hoek benaderen.

We hebben nu een bedrijf gevonden, waarmee het allemaal klopt. Een melkveetak in een tamelijk nieuwe ligboxenstal, met een goedlopend toeristencentrum erbij. Het ligt een stukje zuidelijker, heeft geen kustklimaat maar wel nog steeds een Noors landklimaat, mét vruchtbare grond. Voor ons allebei werk aan huis, eigen baas zijn. Voor ons allebei een flinke uitdaging. We fantaseren al over ‘ons bedrijf’en over ‘als we er zitten, dan…’

 

Bod is bindend
Voordat we echter een bod kunnen doen, moet alles financieel rond zijn. Een bod is bindend, hier in Noorwegen. Dus de bank moet meedoen en daarvoor moet het bedrijfsplan rond zijn. Een bedrijfsplan van melkverwerker nummer 1; Tine welteverstaan. Want alleen dat wordt door de bank geaccepteerd.

We leggen contact met de økonomi rådgiver en maken een plan. Eerst op basis van alleen het melkvee. Een mager resultaat is te verwachten. De aankoopprijs van 6,2 miljoen kronen is gewoon te hoog voor alleen een kleine 250.000 liter.

Maar dan maken we ook het bedrijfsplan voor de toeristentak rond: zes hutten, vijf hotelkamers, twee appartementen, een vergaderruimte en een ontbijtgelegenheid. Met deze ‘Center Parcs’ op de boerderij verwachten we toch een dekkingsbijdrage van 400.000 kronen te halen. Nog niet de helft van de melkveedekkingsbijdrage, maar toch. Deze cijfers plus een klinkend ondernemingsplan rekent het rond.

 

Presentatie voor de bank
Onze accountant en wij zijn razend enthousiast. En een enthousiaste accountant, die zie je niet vaak. Nu gaan we het dus vanuit die andere hoek benaderen, onze hoek. Dit plan voelt en rekent namelijk zo goed, dat we een presentatie gaan geven. We nodigen vier grote banken uit voor de presentatie op neutraal terrein, dus niet in een bankkantoortje. Koffie en ‘servering’, zoals we dat hier doen in Noorwegen, en dan onszelf zo goed mogelijk neerzetten.

De powerpointpresentatie is klaar, de bedrijfsplannen zijn klaar en de bevestigingen van de bankvertegenwoordigers zijn binnen. Nu moeten we onze zenuwen nog de baas worden.
Wordt vervolgd!

Foto

 • Het vooraanzicht met de entree en hotelkamers boven.

 • Ligboxenstal met NRF-koeien.

 • Hutten voor de verhuur.

Laatste reacties

 • Vera Wijnveen

  Wat spannend Eleonie. Het ziet er geweldig uit! Ik hoop dat jullie het rond krijgen. Veel succes met alles! Groet, Vera... sinds een maand ook weer in Noorwegen :-)

 • Willem1962

  Eleonie, veel succes met de presentatie en ik hoop dus dat je het rond krijgt. Het lijkt mij prachtig om iets als dit voor elkaar te krijgen. Succes ermee. En als wij ooit eens vanuit ons 'thuisland' Canada voor een ritje naar Europa komen dan boeken we een kamertje bij jullie in Noorwegen, hihi.

 • l.vanwijk1

  Succes!

 • maatschap sleurink

  GEWELDIG IDEE
  WIJ ZIJN VANPLAN OM DEZE ZOMER MET VACANTIE NAAR NOORWEGEN TE GAAN ,LIJKT ONS LEUK OM BIJ JULLIE EEN KAMER TE HUREN
  E MAIL BERGSTEIN240@HOME.NL
  GR
  FAM SLEURINK

 • Hodalen

  @fam Sleurink,
  Even wachten, we zitten er nog niet! ;-) Maar bedankt voor de enthousiaste reacties!
  Gr. Eleonie

 • hoving1

  super ik hoop dat het lukt,we komen een keer langs.

  groet, Roelf.

 • sonderskoven

  Hallo Eleonie!
  We hebben jullie gezien in een noorse tv dokumentaire die werd uitgezonden op de deense tv. We hopen dat het jullie lukt om het bedrijf te kopen. Super goed idee met een presentatie. Wij hebben een melkveebedrijf in Noord Jylland, Sæby, Frederikshavn Kommune. Heel veel succes!
  Hilsen, Wiea Scholten

 • Bart s

  Hallo, wat een mooi initiatief. Noorwegen is een geweldig land, ook erg leuke mensen daar. Ik heb er een jaar of 10 geleden stage gelopen, ook bij een nederlands gezin die in Noorwegen een bedrijf hadden gekocht. Ik heb altijd heel hard geroepen dat ik zeker nog een keer terug ga, maar helaas is het er nog niet van gekomen. Begint nu wel weer te kriebelen!
  Heel veel succes in ieder geval.

  Groet Bart

 • gvoetdijk

  He Familie Pijl leuk plan ik hoop voor jullie dat het gaat lukken!!
  Nu met twee takken binnen je bedrijf.
  groet gerard voetdijk

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.