1416 x bekeken 6 reacties

Indexen op foute aannames

Kilo’s melk gaat zwaarder wegen in de nieuwe NVI, exterieur en kilo’s vet minder. Dat geeft scherpere koeien en het is maar de vraag of de levensduur wordt verlengd.

Hoera, het is weer voorjaar! En hoe. Maart roert zijn staart en ditmaal prachtig. Niet alleen het mooie weer stemt me vrolijk. Nee, april staat weer voor de deur. April is de maand van weer een nieuwe fokwaardedraai. En voordat wereldwijd alle fokstieren weer van andere cijfertjes voorzien worden, past Nederland zelf ook nog eens zijn berekening aan. Ditmaal met 2015 in het vooruitzicht.
2015 is door de veehouderij gebombardeerd tot het Jaar Van De Grote Ommekeer. Het melkquotum zal verdwijnen. Alles en iedereen gaan daarom, gevraagd en ongevraagd, hun mening geven over wat er allemaal gaat en moet gaan veranderen. De index-rekenmeesters gaan hierin mee. Volgens voorzitter Roel Veerkamp van de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) is verandering nodig om koeien te fokken die passen bij het quotumloze tijdperk. Kort gezegd houden de wijzingen in de indexberekeningen in dat er meer nadruk komt op kilo’s eiwit, minder op kilo’s vet en meer op exterieur. Gevolg van deze veranderingen is dat melkstieren gaan stijgen en gehaltestieren zullen dalen.
Los van het feit of deze veranderingen nodig zijn, vind ik het moment raar. Het getuigt van een slechte voorziende blik van de rekenmeesters. Het verraadt hoe vroegrijp en kort van levensduur men tegenwoordig koeien fokt. We hebben immers nog drie jaar tot 2015 en koeien produceren op hun top vanaf zevenjarige leeftijd. Deze beslissing is dus jaren te laat genomen, of men gaat er al vanuit dat koeien een jaar of drie oud worden in de toekomst.
Dan kijk ik naar de richting van de veranderingen. De gemiddelde veehouder gelooft dat de hoogste NVI of Inet het hoogste inkomen geeft. Melkstieren voorzien van een hogere index zullen daarom meer gebruikt worden. Een hogere productie betekent vaak niet dat de vraag naar melk mee omhoog gaat. Dat betekent dus een aanjager voor lagere melkprijzen.
Daarnaast brengt het fokken op melk een andere koe voort dan het fokken op gehalten. De melkkoe is scherp, heeft geen overdreven conditie, geeft grote hoeveelheden melk en dat maakt haar doorgaans kwetsbaar. De gehaltekoe daarentegen is doorgaans geblokter, breder en kleiner. Heeft meer conditie, daardoor een betere weerstand en geeft haar kilo’s vet en eiwit in een lager aantal liters dan de melkkoe. Oftewel: minder stress voor het uier en dier. MRIJ-boeren begrijpen wat ik bedoel. Zij zijn al jaren afgedaan als ouderwets met hun ouderwetse dikke luie koeien die te krap geven. Maar deze boeren zijn met hun bedrijfseconomische boekhoudingen nog uitstekend in staat menig Holstein-collega te verslaan.
De wind die er nu waait, wordt vooral bepaald door wat er onderhand allemaal moet. Het antibioticagebruik moet omlaag, het mineralengebruik moet omlaag, de koe moet eigenlijk ook naar buiten en tegelijkertijd wil LTO de gemiddelde levensduur nog met twee jaar verhogen. Zet daar als laatste nog schaalvergroting bij, moeten of niet.
Als ik deze factoren meeneem voor de gemiddelde Nederlandse veehouder vraag ik me af of Veerkamp zijn rekenmodellen wel goed corrigeert. In een soberder wordende omgeving gedijen soberder koeien. Die krijgen we niet van Canvas, Snowman en Dakota, maar van Kian, Big Winner en Kodak. Melk is nodig, maar conditie, weerstand, gezondheid en functionaliteit ook. Een koe is en blijft een koe en die is vooral nuttig in het omzetten van een ‘waardeloos’ product als gras in melk. Een koe fokken die 15.000 kilo melk per jaar kan geven, is niet moeilijk. Maar deze koe heeft geen bestaansrecht meer als ze daarvoor luxe voer moet krijgen wat de mens ook kan eten.
Mijn advies voor april: blijf genieten van het weer, met beide benen op de grond of in het gras. Indexdraai of niet, er zullen er nog velen volgen. Net als wijziging in de formules. Veerkamp en zijn rekenmeesters moeten immers ook hun bestaansrecht bewijzen.

Laatste reacties

 • bearda

  Noem niet Snowman. Als je die melkt gaat er een wereld voor je open.

 • NoordHollander

  jeroen jouw zonnige voorjaarsgedachten zijn wel erg kort door de bocht zou het geen tijd worden erop aan te dringen dat er onafhankelijke korrekte exterieurbeoordeling komt van daarin geschoolde mensen zelfs de landelijk opererende juryleden zoals laatst op de regionale keuring in middenmeer bakken er niks van en komt er inderdaad een snowmandochtergroep op de nrm
  deze keer en is die echt beter als shogun de vorige keer 1 juli weten we het....

 • hip

  @bearda Jij melkt niet en je doet aan Melkcontroleuitslagjournalistiek De door jouw genoemde stier draagt jouw prefix en geluiden die jij hoort zijn dus gekleurd. Een boer zal moeilijk zeggen wat een k@* stier is die stier van jou.
  Laten we nog een aantal jaren wachten en dan weten wat jouw stier en zijn hoge G-zonen voor de fokkerij betekend hebben .Nadeel van hooggeplaatste stieren is vaak, dat er meer tegenvallen dan meevallen.Extreme melkstieren zijn goed voor de KI maar meestel niet voor de boer. Ik hoop voor jou dat dat voor jouw fokproduct niet geldt. Zomaar een voetnoot

 • NoordHollander

  dit tegendraadse stukje van @hip is niet relevant inmiddels hebben we de nieuwe cijferlijsten gezien per 1 april opvallend is dat danillo en zn volle broer goldday erg hoog scoren en dat de vreemde eend in de bijt sunflower ps voor ki samen, die ondanks onbedrukte rietjes toch solidair aan pons is gebleven mooie cijfers laat zien we zien met spanning uit naar de nrm met en danillo en sunflower ps en snowman met dochters in de ring.....

 • hip

  Ha tegendraads, ik heb wat vaker stukjes van jou gelezen hoe moeten we die dan typeren.

 • bearda

  Een bewering klopt van meneer hip en dat is dat ik tegenwoordig niet meer melk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.