Redactieblog

2598 x bekeken

Het kan

Koeien in Nederland zijn de productiefste van de wereld en ze gaan ook nog het langste mee.

Dankzij statistieken weten we dat onze koeien meer dan 30.000 liter hebben gegeven eer ze aan hun einde komen op vijf en een half jarige leeftijd, na drie en een halve lactatie. Heel wat beter dan in de VS, waar ze gemiddeld  maar twee lactaties meegaan. Ook beter dan de Scandinavische; daar geen drie lactaties en minder melk. Ondanks of dankzij een betuttelende veterinaire aanpak.

Nu is op onze boerderij de levensproductie hetzelfde als de nationale en de leeftijd zelfs nog iets lager. Dat komt omdat  ze vroeg afkalven, sowieso onder de 24 maanden.  Jong laten afkalven bevalt best, al in geen vijf jaar een keizersnee gehad . Vaarzenuitval is 36 procent, veel te hoog; dit is trouwens ook het Nederlands gemiddelde. Al het vee insemineren we met een rietje, dat geeft misschien een paar guste koeien, maar bespaart je veel ellende. Er zijn maar drie plaatsen voor stieren: de KI-organisatie, het vlees/mesthok en de slachterij.

Een beter voerregime bij eind en begin van de lactatie verbetert enorm de gezondheid. Het resulteert in actieve koeien met weinig slepende melkziekte. We zien ze weer tochtig op tien dagen na het afkalven en insemineren het tweede kalf en ouder vanaf 50 dagen, vaarzen wat later. De benen en klauwen zijn door de fokkerij verbeterd, dit samen met voetbaden en constante goede voeding zal ook leiden tot levensduurverlenging.

Twee maanden terug is van benenstier Labelle een koe over de 10.000 kg vet en eiwit gegaan na 140.000 liter. Ze is de derde over de 10.000 kg grens na twee Tops-dochters. Ongetwijfeld zal Oman opvolgers geven. Dit drietal is voor no nonsense boeren ook één van de besten van de laatste dertig jaar. Dat weten wij dankzij statistieken, de fokkerij vaart er wel bij. Indexen benutten navigeert naar een renderend langer leven en genomics-informatie geeft versnelling. Want 50.000 kg in vijf lactaties, dat kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.