Redactieblog

4820 x bekeken 3 reacties

Crisis in maisland

’Ik moet ook nog even bij Agrosem langs,” zegt Michel als we door Tirgu Mures rijden. Zoals altijd proberen we ook nu zoveel mogelijk van onze lijstjes af te werken nu we in de stad zijn.

En de zaadleverancier waar we vorig jaar het zaad van hadden, staat dus ook op Michels lijstje. Hij wil wat prijzen opvragen om die te vergelijken met prijzen van andere leveranciers.
”Het is crisis in maisland”, zegt Michel als hij even later na zijn bezoekje weer in de auto stapt. Deze leverancier heeft wederom de scherpste prijs, als we tenminste voor 1 augustus betalen. Maar dan moeten we niet te lang wachten met bestellen, want ze verwachten blijkbaar dat het zaad zo op zal zijn. En ze moeten het uit het buitenland halen, dus als het op is, zul je er te lang op moeten wachten.
Crisis in maisland. Iedereen wil zo gauw mogelijk zaaien. En meer dan andere jaren. Want door droogte kon er geen tarwe gezaaid worden van het najaar en nu willen de mensen volop mais zaaien om toch nog opbrengsten te halen.
Gauw bestellen dus. En betalen. Want we willen toch wel heel graag de maisrassen die we willen. Het is al moeilijk genoeg om elk jaar weer voldoende en goede mais in de kuil te krijgen. Waar in Nederland met gemak 50 tot 60 ton per bunder gehaald wordt, mogen wij blij zijn met de helft. Dus dubbel zaaien, dubbel werk, dubbel risico.
Zoals dat vorig jaar de hakselaar niet op kwam dagen en de anderen in de buurt allemaal net op dat moment kapot waren. En de mais allerbelabberdst droog de kuil in ging. Het is om te huilen als je het nu voor de koeien ziet liggen. De melkproductie is gekelderd en het hele rantsoen is uit balans.
Onze koeien vreten hun eigen mest! Maar kuilmonsters kennen ze hier niet. Voerrantsoen bepalen gaat op intuïtie en ervaring.
Subklinische pensverzuring, zegt internet als we het mest-eten opzoeken. Zout en calcium-bicarbonaat. Dat moeten we bij gaan bijvoeren. En dat laatste staat vandaag dus ook op ons programma. Ze hadden het op voorraad in de stad en hopelijk is dat dan ook het eerstvolgende dat we zo meteen van ons lijstje kunnen afstrepen.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Miranda even een bak zout en natrium bi-carbonaat ergens neerzetten, waar ze erbij kunnen. En meng het in het voer als het kan, vreten ze dan nog veel uit de bak, kan je nog wel wat meer in de mix gooien, beetje vogelen.

  Waarom geen gerst inkuilen? meer massa en ook wat zetmeel.
  Luzerne werkt dat goed daar?

 • pieter p

  Minimaal 200gr/koe.bicarbonaat bij voeren, wel mengen met de mais want anders nemen ze het slecht op. 1Kilo stro/koe erdoor heen mengen en zout ook nog bij en zout in een bak erbij.

 • The Hulk

  Op de laatse 11 regels na een vreemd verhaal. Maiszaad moet je altijd vroeg bestellen maar verder van de rest cash betalen daar kom je het verst mee , want het word altijd een ditje en een datje zonder dat je er soms zelf iets kan aan doen.
  Zaaien naar de zak en cash , als mijn mais zen onkruid kwijt is zijn alle lentekosten ook betaald en als dit moet voor eventueel wat minder mestoffen (omdat mischiens kapitaal ervoor ontbreekt) dan moet dat dan maar . Héél belangrijk zijn grondstalen want in oost Europa bedrieg je je wel eens aan tekorten in de grond.Stikstof kali en fosfor appart kopen en zelf mengen naargelang de behoeften zo spaar je tot 70 % meststofkosten uit . Werk nooit mee vaste formules.
  Oost Europa nogmaals zaaien naar je zak en de rest bouw je wel op zodanig je beter en beter zal zaaien , maar vooral cash in die akkbmateri.

Of registreer je om te kunnen reageren.