Redactieblog

3921 x bekeken 1 reactie

Campina is bulk en buitenland

"Een droom in duigen”, zegt Hanna. ”Ons wordt steeds voorgehouden dat FrieslandCampina gaat voor merken. Dat is mislukt.”

Sneu voor de bobo’s van FrieslandCampina. Vorig jaar werd 4,3 miljoen euro minder afgezet aan merkproducten. Hetzelfde lot onderging Friesche Vlag. Grotendeels van Arla, maar wordt nog vaak gezien als onderdeel van FrieslandCampina, die overigens nog koffiemelk onder dit merk verkoopt.
Ook in de kaas is het huilen met de pet op. Het merk Milner verloor 13 procent aan omzet. En dat in een tijd dat magere kaas bovenaan het lijstje van de gezonde voeding staat. In schrille tegenstelling staat dit alles tot het merk Beemsterkaas. Dat wist vorig jaar weer met 10 procent te groeien. Onthutsende cijfers.
”Het bewijst dat FrieslandCampina met zijn dure hoofdkantoor en snelle verkoopjongens in grote leaseauto’s niet kunnen wat een gewone kaasdirecteur wel kan”, concludeert Hanna. ”Cono weet al jarenlang te verrassen met de melkprijs. Durft het aan de weidemelk tijdig te promoten en er een knappe vergoeding aan vast te koppelen. De consument denkt bij Cono aan lekkere Beemsterkaas en koeien in de wei. Bij Milner niet. Men denkt hoogstens aan een ruziënde coöperatie, waar vele leden de koeien niet in de wei willen. Dat is niet goed voor een merkproduct.”
Ik kan niet anders dan het beamen. Het is beschamend dat FrieslandCampina er niet in slaagt haar woorden om te zetten in daden wat het streven naar meer en betere merken betreft. Wij hoorden dit verhaal al bij Coberco, later bij Friesland Foods en nu bij FrieslandCampina. Ze lijken te groot voor te groeien in merkproducten.
”FrieslandCampina drijft op bulkproducten en het buitenland”, zegt Hanna. ”Vooral het buitenland zorgt er voor dat er een goede melkprijs kan worden uitbetaald. Met de bulkproducten is ze vergelijkbaar met DOC. Die heeft geen buitenland, waar de plus op de melkprijs vandaan komt. Campinaleden mogen ons nog steeds dankbaar zijn voor de inbreng van Friesland Foods in de fusie. Daar profiteren ze nog elke dag van.”

Eén reactie

  • Uri

    Tja, CONO rules!

Of registreer je om te kunnen reageren.