Boerenblog

Teff in rantsoen

Als aanvulling op het rantsoen van snijmais, bierbostel en melasse voeren we teffstro. Dat leveren we ook aan lokale boeren.

In de regentijd, die in Ethiopië van juni tot en met september duurt, groeit teff. Deze graansoort is het basisingrediënt voor de injera, een zure pannenkoek. Deze koek, die eruit ziet en aanvoelt als een zeem, is samen met een saus of een mix aan groenten, het meest gegeten gerecht van het land.

Oogsthulp uit het Noorden
Eind september gaat de teffoogst van start. In het warme Zuiden is de plant als eerste oogstrijp. Omdat in het noorden van Ethiopië de werkgelegenheid gering is, trekken grote groepen arbeiders naar de gebieden waar ze aan de slag kunnen. Deze arbeiders zijn duidelijk te herkennen aan hun kleding, knapzak en hakmes. De reis van vele honderden kilometers leggen ze overigens veelal te voet af. Naarmate de tijd vordert, verplaatst het oogstwerk zich geleidelijk naar het Noorden.

Het teff wordt net boven de grond afgesneden en in bosjes op het land verzameld. Met behulp van een ezel worden deze bosjes opgeladen en naar de <i>compound</i>van de boer gebracht. Het graan wordt gedorst door een os. De teff wordt zorgvuldig bewaard; de voorraad is immers voor een periode van een jaar.

Opletten bij aflevering
Waar wij belangstelling voor hebben, is het teffstro. Een foeragehandelaar zorgt voor de bevoorrading. Het was een lange zoektocht voor we iemand vonden met én goede kwaliteit stro én een legale rekening. Omdat we inmiddels weten dat in deze tijd van het jaar het stro de beste prijs heeft, bestellen we 10.000 balen. De foeragehandelaar maakt ons erop attent dat, wanneer de balen geleverd worden, we zelf in de laadbak van de truck moeten kijken; de bezorgers laten er nog wel eens een paar op de bodem liggen.

Melkgift stijgt
Het teffstro is een aanvulling op het rantsoen van snijmais, bierbostel en melasse. Naast dat we hier het eigen vee mee voeren, beleveren we nu zo’n 20 lokale boeren. Driemaal per week bezorgen we het voer in zakken van 25 kilo. Iedere klant heeft een groot vat, waar het voer luchtdicht in bewaard kan worden. Aan de hand van een eenvoudige beschrijving bepaalt de boer de hoeveelheid voer per melkkoe. En het heeft resultaat! De melkgift stijgt, de kosten nemen af.

In de regentijd, die in Ethiopië van juni tot en met september duurt, groeit teff. Deze graansoort is het basisingrediënt voor de injera, een zure pannenkoek. Deze koek, die eruit ziet en aanvoelt als een zeem, is samen met een saus of een mix aan groenten, het meest gegeten gerecht van het land.

Oogsthulp uit het Norden
Eind september gaat de teffoogst van start. In het warme Zuiden is de plant als eerste oogstrijp. Omdat in het noorden van Ethiopië de werkgelegenheid gering is, trekken grote groepen arbeiders naar de gebieden waar ze aan de slag kunnen. Deze arbeiders zijn duidelijk te herkennen aan hun kleding, knapzak en hakmes. De reis van vele honderden kilometers leggen ze overigens veelal te voet af. Naarmate de tijd vordert, verplaatst het oogstwerk zich geleidelijk naar het Noorden.

Het teff wordt net boven de grond afgesneden en in bosjes op het land verzameld. Met behulp van een ezel worden deze bosjes opgeladen en naar de <i>compound</i>van de boer gebracht. Het graan wordt gedorst door een os. De teff wordt zorgvuldig bewaard; de voorraad is immers voor een periode van een jaar.

Opletten bij aflevering
Waar wij belangstelling voor hebben, is het teffstro. Een foeragehandelaar zorgt voor de bevoorrading. Het was een lange zoektocht voor we iemand vonden met én goede kwaliteit stro én een legale rekening. Omdat we inmiddels weten dat in deze tijd van het jaar het stro de beste prijs heeft, bestellen we 10.000 balen. De foeragehandelaar maakt ons erop attent dat, wanneer de balen geleverd worden, we zelf in de laadbak van de truck moeten kijken; de bezorgers laten er nog wel eens een paar op de bodem liggen.

Melkgift stijgt
Het teffstro is een aanvulling op het rantsoen van snijmais, bierbostel en melasse. Naast dat we hier het eigen vee mee voeren, beleveren we nu zo’n 20 lokale boeren. Driemaal per week bezorgen we het voer in zakken van 25 kilo. Iedere klant heeft een groot vat, waar het voer luchtdicht in bewaard kan worden. Aan de hand van een eenvoudige beschrijving bepaalt de boer de hoeveelheid voer per melkkoe. En het heeft resultaat! De melkgift stijgt, de kosten nemen af.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.