Commentaar

7790 x bekeken 11 reacties

Kalversterfte aanpakken

12 procent kalversterfte is onacceptabel. Opfok moet weer op de kaart gezet worden.

De gemiddelde melkveehouder heeft meer uitval bij de opfok van kalveren dan de betere zeugenhouder tot het afleveren van zijn biggen. Bij varkens daalt de uitval, ondanks grotere tomen, terwijl die bij koeien toeneemt door schaalvergroting. Dat de uitval in de varkenshouderij afneemt, komt doordat de laatste jaren gericht op overlevingskans van biggen gefokt gefokt. Ook is de zeugenhouder er extreem spits op dat alles in de eerste week gesmeerd loopt.

 

Dan de melkveehouder. Kalveropfok is niet echt zijn corebusiness. De huisvesting is meestal suboptimaal. Iedereen weet wel hoe het moet: nuchtere kalveren opfokken in een afgezonderde stal met twee afdelingen en all-in all-out werken met tussentijdse leegstand. En de gespeende kalveren ook liefst in minstens twee leeftijdsgroepen tot ze zelf afkalven. Kijk eens rond. Hoeveel bedrijven hebben dit gerealiseerd? Het zullen er niet meer dan 500 van de 18.000 zijn.

 

Dan de voeding. Wie kent de gewichtsontwikkeling van zijn groeiende dieren? Wie weegt het jongvee, registreert die metingen en past het rantsoen erop aan? Dat klinkt voor velen als luchtfietsen, maar het duurt geen tien jaar of dat is gemeengoed. Daar gaat het onderzoek dat ingezet is op de Schothorst wel toe leiden. Het zet de kalveropfok prominent op de kaart. Een paar 100 liter per lactatie meer, duidelijk minder kalversterfte en nagenoeg gelijke voerkosten levert het gemiddelde bedrijf een kleine tien mille per jaar op. Genoeg voor menig gezin om de boodschappen van te betalen. Dat mag een half uur extra werk per dag kosten!

 

Een lagere kalversterfte is sowieso gewenst. Want die veranderende fokkerij bij zeugen is afgedwongen door eisen vanuit de maatschappij. De consument pruimde 12 procent uitval niet langer. Die eisen komen, met de huidige schaalvergroting, ook in hoog tempo op rundveehouders af. Want ook daar is 12 procent uitval heel normaal. Begin om die reden maar eens met de kalveruitval te drukken. Het mooie is dat ’t ook nog rendeert.

Laatste reacties

 • jan1966

  Pffff dit lijkt een regelrecht pleidooi voor nog meer regelzucht.

  Het lijkt me beter dat jullie binnenkort het certificaat 'hetze-vrije media' eens gaan halen, de maatschappij schreeuwt erom (De oude media wordt niet voor niets massaal de rug toegekeerd door haar lezers). • albertvanegdom

  van die 12 % is het overgrote deel doodgeboren , wat niet wil zeggen dat daar niets aan te doen is. Maar dat is niet eenvoudig. Hier bv 2 x dode tweeling en je heb al weer 6% te pakken.Na afkalven gaat er bij veel boeren niet meer dan 1 of 2 % dood en als dat meer is dan is daar veel makkelijker wat aan te doen dan de doodgeboren gevallen.

 • DeFreek

  Geachte heer bodde, uw verhaal klinkt me wel erg bekend in mien oren. Dat heb ik namelijk een tijdje ook gelezen op boerenbusiness.nl. Toeval?

  http://www.boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/item/10776045/Is-een-dood-kalf-een-economische-ramp-

 • fam.vermeulen1

  Als we konden regelen dat koeien overdag tussen 10 en 16 uur afkalven zou het een stuk beter gaan. Zeg t maar, wil je meer hormonen?

 • mtsdebacker1

  waar komen uw cijfers vandaan volgens de campina cijfers sterft 3 % van de kalveren met een oornummer het eerste jaar. Dat zou willen zeggen dat 9% dood geboren wordt of binnen 24 uur sterft

 • Rolf Roelofs

  tja, daar gaan we weer cijfertjes niet goed geïnterpreteerd. de boer maar weer wezetten als onbekwaam vakman. steek eerst de hand maar eens in eigen boezem.

 • melkplas

  Hallo.

  Al deze cijfers zeggen mij niets ,aparte huisvesting is altijd al de beste oplossing geweest dat werd ons vroeger al geleerd op school nu gaat heer bodde mij dit vertellen aub pak u biezen wij veehouders weten wel hoe we het doen moeten vroeger waren deze ziekten er ook wel, maar werd er geen rukbaarheid aangegeven .door het vele export en import komen deze dingen naar boven we hebben zo'n mooi land en best vee hou op met importeren .en laten die kloothommels daar in het buitenland maar hun eigen vee gaan fokken.

 • richardvol1

  hallo meneer bodde is dit een aanval uit de varkenshouderij waar u een warm hart voor heeft. Het moet minder(altijd)maar we leven in een maatschapij waar in iedereen een oordeel heeft, maar helaas geen kennis van heeft.
  Het zou verstandige zijn dat de boerderij eens een goed artikel schrijft hoe het beperkt kan worden,dan deze onzin te schrijven. Ik weet uit eigen ervaring dat elke normale boer het jammer vind dat een kalf sterft.

 • jan1966

  Helemaal met je eens richardvol1, volgens mij heeft dhr Bodde een bijzondere cynische kijk op boeren .

 • info58

  vroeger verkochten we kalveren voor 600 a 700 gulden van 2 tot 3 dagen oud en de vleeskalverhouderij maar klagen over te veel sterfte in de eerste 14 dagen

 • cfj.oomen

  Alles goed en wel.
  we komen op bedrijven een behoorlijke spreiding tegen.
  2-25%. Veel zit m in de biestverstrekking, direct ca. liter of 4 1e biest van eigen moeder dr in. Daarnaast een goede droogstand, kies voor lichte geboorten binnen fokkerij 104 geb gemak (o-Man bloed) en er zijn tevens fokwaarden voor doodgeboorten bij kalveren.

  Veel tijd en woorden aan besteed, gewoon doen!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.