Boerenblog

7 reacties

Simpele vraag, complex antwoord

Oeganda heeft veel vruchtbare grond, waarop veel goede producten geteeld kunnen worden. Helaas missen Oegandezen de ‘basiskennis’ over de agrarische sector.

Oegandezen weten hoe je een maisplant moet laten groeien, maar niet dat je met mest en kruisen een nog betere maisplant krijgt. Ze weten je koeien moet weiden, maar niet dat de dieren ook rust moeten hebben om te liggen herkauwen. Zo zijn er bij de boeren in Oeganda allemaal kleine punten die ontbreken, waardoor de productie niet optimaal is.

Inkruisen
Vaak vragen de boeren ons hoe ze de melkproductie kunnen verhogen. Een eenvoudige vraag, maar ons antwoord is complex. De Oegandezen kruisen sinds een aantal jaren met Fries-Hollandse koeien. Zij kijken naar de Fries-Hollandse koeien alsof deze het ei van Columbus zijn. Want als ze dit ras inkruisen met de Afrikaanse koeien, komt alles goed. De melkproductie zou in één keer stijgen. Helaas voor de boeren, zo werkt het niet. In de koppels lopen supermooie koeien, die ook makkelijk in mijn stal zouden passen. Er is echter één probleem: er zit bijna geen uier onder. Oorzaak: al die niet-optimale punten.
Het makkelijkste antwoord is: geef alle koeien aanvullend voer. Zet tijdens het melken met de hand even een emmer met brokken bij de koe, zodat het dier meteen mooi stil staat. Makkelijk,  maar ook duur. Dat is dus niet echt een goede oplossing.

Training
Als we de boeren in Oeganda echt willen helpen, moeten we ze stapsgewijs alle punten leren verbeteren. Het effectiefst: trainingen geven in een boerenbedrijf dat voor die gelegenheid omgebouwd wordt tot proefbedrijf. Zo kan begonnen worden met het maken van weilanden. Daarna koppels splitsen, het  jongvee weg bij het melkvee, zodat de kalveren niet alle uiers leegzuigen. Dan landbewerking en leren om te oogsten en voer op te slaan. Als de basis goed is, kunnen we de boeren trainen op het gebied van diergezondheid.

Productiestijging
Als deze aanpassingen leiden naar een productiestijging, kunnen we altijd nog kijken naar aanvullend voer. Maar omdat Oegandese boeren dezelfde wereldmarktprijs hiervoor moeten betalen als boeren in Nederland, zie ik dit nog als een te dure optie. Willen wij ervoor zorgen dat de boeren van Nyakyera hun Afrikaanse droom kunnen waarmaken, dan is het aan ons om een gestructureerd trainingsplan op te zetten en om de coöperatie goed te begeleiden. Vervolgens is het aan de boeren van Nyakyera om coöperatief te werken, zodat ze uiteindelijk hun dromen kunnen realiseren.

Toekomstplan
In mei willen we een buitendienstmedewerker, een bestuurslid en een melkveehouder van de coöperatie naar Nederland halen om ze het proces te laten zien van oogsten en voer opslaan. Daarnaast moeten er trainingen worden opgezet. Nederlandse jonge boeren kunnen de trainingen in Oeganda gaan geven. In januari bespreken we dit plan met Agriterra. Verder ondersteunt Agriterra nu de coöperatie en gaat een medewerker van Agriterra (woonachtig in Oeganda) regelmatig naar de coöperatie om de vorderingen te volgen. Het bestuur van de coöperatie heeft inmiddels de database die we samen hebben opgezet, voor een groot deel gevuld.

Foto

 • Simpele vraag, complex antwoord

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Suzanne ik ben het met je eens wat betreft Training. Maar mij ervaring met ontwikkelingswerk in Oost Europa en het Midden Oosten is VOORDOEN. Eigenlijk zou er in jouw gebied een westers (Nederlandse) boer moeten wonen die zijn eigen boerderij heeft, een afgeleide van hun bedrijf. Ik bedoel dan dat er niet met kapitalen een super moderne tent uit de grond wordt gestampt, dat werkt averechts. Doe het beter met hun mogelijkheden door grasland verbetering, huisvesting en verzorging. Voorbeeld doet navolgen.

 • alco1

  Suzanne. Kijk eens hoe het eeuwen terug bij ons was. Je zou denken dat het daar dus wel goed komt, al maak ik me wel zorgen over de grote verschillen die daar zijn.
  In de hoofdstad Kumpula of hoe heet dat ook alweer, bijna Westers is werkelijk alles luxe te koop en de omstandigheden in de binnenlanden nog zeer primitief, met als gevolg dat de jeugd wegtrekt naar de steden.

 • Hodalen

  @ agratax1, wat zou mij dat mooi lijken! Maar eerst hier de boel goed regelen, ook in westers Noorwegen is een boel ontwikkelingswerk te doen. ;-)

 • DG

  Eens met Agratax1. En eerst laten zien hoe 'ons systeem' van veehouden daar werkt; niet alleen de natuurlijke omstandigheden zijn daar anders, ook het sociale systeem is anders. Dat vraagt om maatwerk.

 • agratax2

  @DG juist dat maatwerk maken, maakt ontwikkelingswerk zo boeiend. Maar daar zijn de meeste NGO 's niet mee bezig zij maken zich druk over hun werkgelegenheid.
  @Hodalen. Wat let je om je ontwikkelingswerk in Noorwegen te doen? Wees gerust goed voorbeeld doet goed volgen. Alleen nog jij nog ik weet wat het beste voorbeeld is, het onze of het hunne.

 • pepper1

  Hebben ze hier niet alle blanke boeren weggepest of vermoord ?

 • Hodalen

  @Agratax, daar ben ik ook juist mee bezig! Hoop er binnenkort meer over te schrijven, momenteel iets te veel werk voor het aantal uren in de dag.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.