Boerenblog

8 reacties

Werken aan agrarische toekomst in Noorwegen

Ik heb een nieuwe baan! Of we daarmee onze zoektocht naar een boerderij stopzetten? Nee, integendeel. Dichter bij het vuur kunnen we bijna niet zitten.

Na schoonmaker, kinderdagverblijfleider, tuinbouwmedewerker en keukenassistent ben ik nu in een baan gerold ... Op deze werkplek tref ik op één dag meer boeren dan voorheen in een heel jaar. Rådgiver Jordbruksprosjekt Sør Østerdal heet de functie voluit. Kort omschreven: bedrijfsadviseur voor agrarische bedrijven in de regio Zuid-Østerdal. Vijf gemeentes hebben de handen ineengeslagen en zijn een project gestart om de agrarische sector een oppepper te geven, met financiële steun van de provincie.

Pessimisme en klagen
En die oppepper is nodig! Momenteel heerst er een sfeer van pessimisme en klagen onder boeren. Een bloemlezing uit de talloze klachten:
- ‘Ik móet er wel bij naast werken, want mijn bedrijf is niet rendabel.’
- ‘In verband met de huidige roofdierpolitiek, wordt mij het houden van schapen onmogelijk gemaakt.’ (Wolven zijn een beschermde diersoort en mogen niet afgeschoten worden.)
- ‘Door die roofdierproblemen moet ik mijn koeien elke nacht in de stal zetten. Dat geeft heel veel werk. Ik denk dat ik daar maar eens subsidie voor ga aanvragen.’
- ‘Als ik nu stop, en niet over vijf jaar, heb ik in elk geval nog een heel leven over.’
- ‘Ik wil wel verkopen, maar niet aan iemand buiten de familie. Dan heb ik liever de stallen leeg.’

Het tij keren
Poe, dat waren even wat concrete uitspraken waarmee je een landbouwsector zeker niet opbouwt. Samen met een collega probeer ik nu dit tij te keren. We gaan bij iedereen langs. En let wel: de regio is zo groot als heel Nederland. We hebben gesprekken over : wat is jouw droom voor je bedrijf. Daarna proberen we concrete plannen te maken. Nu is er dit project, nu is er geld voorhanden om je plannen te laten doorrekenen door een bedrijfsadviseur, dus nu handelen!

Netwerken
Daarnaast willen we dat boeren een netwerk aanleggen. Met en via anderen leer je meer. We willen studiegroepen gaan maken, thema-avonden organiseren, boeren uitnodigen om bij 'succesvolle boeren' in de stal te kijken. Kortom: inspireren!
Ik hoop dat ik in de komende tijd over een aantal situaties kan schrijven. De boerderijen zijn hier dan wel stukken kleiner dan in Nederland, maar de processen die de boeren doorlopen zijn gelijk. Leerzaam voor iedereen.

Laatste reacties

 • John*

  Dit is nu nog eens een interessante functie. Met een onafhankelijke blik kijken naar een bedrijf en de ondernemers naar de juiste mensen sturen voor hulp. Staan de boeren hier wel over open?

 • Vera Wijnveen

  Wat leuk Eleonie. Gefeliciteerd met deze boeiende baan. Ik kijk uit naar je blogs. Groet, Vera

 • Sjaak Mocking

  Hoi Eleonie. Wat een leuke baan. Ben erg benieuwd naar je ervaringen. Bekend is dat men nog al vast houd aan tradities. Familiebezit is een heilig iets in Noorwegen. Mijn ervaring is wel dat men openstaat voor vernieuwing maar moet gecombineerd gaan met ervaringen uit de praktijk. Mijn ervaring tot nu toe is door hele kleine aanpassingen kunnen er grote resultaten behaald worden. Waar zijn efficiëntie maatregelen te nemen. benutten van de aanwezige productiecapaciteit, o.a. de stal. Men begrijpot hier er niets van dat ik een onze huidige stal inmiddels bijna meer dan 180.000 liter melkt met 21 koeplaatsen en zoveel meer van het land weet te halen en dat terwijl de klimatoligische omstandigheden toch echt voor mij en de Noren gelijk zijn. Maar wat ik al zei: We hebben het altijd zo gedaan en waarom zouden we het anders doen. Overgiens scheelt het in mijn ogen wel of je in een hele actieve landbouwomgeving zit, zoals wij, of niet. een dorp verder op zijn er bijna haast geen melkveehouders meer en hier schiet de ene na de andere nieuwe stal uit de grond en is er eerder grond te kort dan een overschot. Daar zoek ik nog wel eens een verklaring voor.

 • agratax2

  Eleonie een droom baan waar zowel de adviseurs als de klanten veel kunnen leren van elkaar. Hopelijk levert deze baan voor ons lezers een feuilleton op.

 • Willem1962

  Veel succes met je nieuwe baan, ik hoop dat het je brengt wat je er van verwacht. Het lijkt mij hardstikke leuk om veel bij anderen 'in de keuken' te kijken. Daardoor krijg je alleen maar meer inzicht hoe dingen gebeuren moeten/kunnen. En idd, je kunt er verschillende anderen mee helpen.
  Good luck.

 • Hodalen

  Bedankt allemaal voor jullie positieve pluimen! We gaan d'r wat van maken. Wordt vervolgd!
  Eleonie

 • spjoop

  voor de bescherming van het vee: hiervoor kun je de Polski Owczarek Podhalanski inzetten... dit ras wordt nog steeds ingezet als echte herdershond, ter bescherming... het heeft een witte vacht en valt niet op tussen de schapen. Het is een zogenaamde: Livestock guarding dog... er zijn ook aanverwante rassen in die regio die voor hetzelfde doel worden gefokt. Dergelijke honden blijven rustig een hele tijd alleen met de kudde en beschermen deze tegen wolven en beren. kijk maar eens naar dit linkje uit het gebruik in een ander Oost Europees land... denk dat als je gericht contact legt met dergelijke partijen je snel wijzer wordt en gewoon moet gaan beginnen met experimenteren, of dergelijk honden ook hetzelfde werk in Noorwegen kunnen doen. http://www.medvede.sk/pdf/LGDs%2005.pdf en http://www.canids.org/occasionalpapers/livestockguardingdog.pdf . Die honden zijn superintelligent en niet bang.


 • Vera Wijnveen

  N.a.v. de reactie van Spjoop: Ik denk dat de gemiddelde Noorse boer liever de wolf afgeschoten zal zien... zal denken: pak 'het probleem' aan en ga geen moeizame oplossingen bedenken! Maar wanneer zij de wolf wil behouden, is de waakhond inderdaad een goed idee. In de Franse Alpen gebruikt men daarvoor de patou (Pyreneese berghond). Zie de reportage over Nathalie die met 2 van deze honden werkt: http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/8/Met-Nathalie-de-Franse-Alpen-in-BOE018845W/

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.