Redactieblog

Vlekkeloos?

Oh nee! Helemáál niet goed! Gauw Michel bellen. En ik sprint terug naar binnen. Maar hij heeft weer eens geen bereik op de oude plek. Wat moet ik nu?

Jan en Jorn wakker maken? Die vannacht pas laat terugkwamen van de disco? Ik moet wel. “Jan! Mag ik je wakker maken?! Er is iets met een koe. Dood kalf, baarmoeder eruit.” Meer hoef ik niet te zeggen, want in een paar tellen staat hij naast de caravan. Net als Jorn, die in de caravan ernaast alles gehoord heeft. Wat ben ik blij dat ze er zijn. Ons melkstal-duo. Voor wie alles op de boerderij gesneden koek is. Ze hebben de situatie gauw ingeschat. “Niet goed.” De koe ligt plat, met haar dode kalf naast zich, nog steeds te persen. Ik weet niet hoe groot een baarmoeder van een koe is, maar wat erachter ligt, is al een hele berg! Telefoon. Michel belt terug. Hij komt er meteen aan, zegt hij.

Ondertussen hebben de jongens stro bij de koe gegooid en een schoon laken onder de baarmoeder gelegd. Alles beter dan de mest waar ze nu in ligt. Ze rilt van de kou. Ik leg een deken over haar heen en ben blij dat ik ook nog wat kan doen. We hebben het een keer eerder gehad en toen heeft een oude dierenartsassistent ons geholpen de boel weer terug te drukken en dicht te naaien. Michel en Jorn beginnen nu zelf aan de zware klus om het hele zaakje terug te drukken. Wat wonder boven wonder ook nog lukt.

Jorn houdt de boel op de plaats, terwijl Michel weg sjeest om de dierenartsassistent op te halen. Die een half uur later met gewoon verbandgaas de koe half dicht naait. En vol spuit met antibiotica. Die ze nodig zal hebben! Als we haar rechtop trekken, begint ze zowaar gulzig te vreten. En een dag later komt ze ook zelf weer in de benen. Die lijkt er in ieder geval weer bovenop te komen.

Toevallig dat we het er van de week nog over hadden. Hoe blij we zijn dat we, in tegenstelling tot in Nederland, eigenlijk nooit hoeven helpen trekken met kalven. Dat alles normaal gesproken zo vlekkeloos verloopt. En dan heb je dit! En een dag later wéér een dood kalf, plús een pasgeboren kalf middenin de nacht in de nieuwe melkput. Nee, we passen voortaan wel op met wat we hardop tegen elkaar zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.