Boerenblog

19 reacties

Rare jongens, die Eifelaars

In sommige kleine Eifel-dorpjes kunnen de mensen erg gesloten zijn. Dat is voor buitenstaanders behoorlijk lastig.

Laatst ging op zondag de deurbel. Ik verwachtte bezoek, dus deed met een brede lach de deur open. Daar stond op zijn paasbest gekleed, zoals ik hem noem, een gemeenterat in schaapskleren. Een gemeenteraadslid, dat diverse keren had beweerd dat hij ons had geholpen, ons veel ‘beloftes’ deed en benadrukte dat we daar wel heel dankbaar voor moesten zijn. Veel later hoorden we bij de verbandsgemeente dat het tegendeel waar was.

De man keek me met een blik van diepe verachting aan en vroeg of ik iets over had voor de Duitse oorlogsgraven. Poeslief vroeg ik hem of het ook voor de Nederlandse graven bestemd was. Zijn antwoord niet afwachtend liep ik naar binnen, haalde wat kleingeld en gaf het hem. We wonen tenslotte in Duitsland en in het oorlogsgraf hier liggen alleen kinderen van zes tot negen jaar oud die van school op weg naar huis door de Engelsen zijn doodgeschoten.

IJzig keek de man me aan en vroeg met zo weinig mogelijk woorden of ik mijn naam en handtekening wilde zetten. Geen bedankje kon ervan af. Ik heb me ingehouden en M. Vos neergezet, hoewel ik liever ‘Familie Bock’ had geschreven. We hebben bij verschillende instanties gehoord dat de gemeenteraad ons beschrijft als stijfkoppige bokken en erger. Dat verklaart dat mensen die ik helemaal niet ken mij zomaar, zonder enige aanleiding, op de Duitse manier mijn plaats willen wijzen. Toen het gemeenteraadslid wegliep, zei ik nog iets. Hij draaide zich om en blafte ‘Bitte?’, waarop ik herhaalde ‘Danke für die freundliche Frage, für die Freundlichkeit’ (Bedankt voor de vriendelijke behandeling). Met een grauw als antwoord liep hij naar zijn auto.

Gesloten gemeenschap
Wat de meeste Nederlanders die verliefd zijn op de Eifel niet weten, is dat in sommige kleine achtergebleven Eifel-dorpjes de mensen erg gesloten kunnen zijn. Als buitenstaander moet je wel heel veel meebrengen wil men je accepteren zoals je bent. Meerdere Eifelaars hebben dat beaamd.

In het begin lopen mensen de deur bij je plat en vragen je de oren van het lijf. Op een gegeven moment kom je er achter dat zij alles van jou weten, maar jij helemaal niets van hen. Zodra men niet beter van je kan worden of je tegengas geeft, leer je de mensen pas echt kennen. En helaas niet op de manier zoals je graag zou willen.

Vriendelijkheid leidt tot argwaan
Mensen hebben me wel eens gewaarschuwd: ‘Monique, jij bent gewoon vriendelijk, maar de mensen krijgen bij vriendelijkheid argwaan. Dat zijn ze niet gewend. Wie vriendelijk is, wil iets van de ander. Er zit altijd iets achter’. Na een aantal keren behoorlijk mijn neus te hebben gestoten weet ik dat ze gelijk hadden. Laatst is er nog een tv-uitzending geweest over ons dorp en het dorp ernaast. Een criminologe legt in dit stukje uit de film (duurt 36 seconden) haarfijn uit hoe piepkleine dorpjes als de onze in elkaar zitten.

Geen liefde in de Eifel?
In het Eifeler Platt, de streektaal van de Eifel, bestaat het woord ‘liefde’ niet. Het woord liefde kom je toch overal tegen, ook in de Eifel, denk je dan. Maar telkens weer wordt er nee geschud. ‘Dat get et net’, zeggen de mensen die Eifeler Platt spreken. Het woord liefde komt gewoon niet voor in het dialect van deze streek.

Scheldwoorden genoeg
Echter, als een Eifelaar kwaad op je is, dan kan hij in ‘Roaserei’ raken en je ‘haaßen wie de Pest’. Degene op wie een Eifelaar boos is kan zich beter goed warm aankleden, wordt er dan gezegd. Scheldwoorden in het Eifelplatt zijn er meer dan genoeg. Maar woorden over tedere gevoelens? ‘Die Oarbischt iwa Daach holt bis an'd Deistert een an Schacht. Do bluw kän Kraft viel Wierda ze valearn’, is de tekst van een liedje. (Er werd gewerkt van zonsopgang tot zonsondergang, er bleef geen kracht over om veel woorden te verspillen). ‘Het leven in de Eifel was hard, dat heeft de mensen gevormd.’ Dat zijn de woorden die ik telkens weer hoor. Het veiligstellen van het levensonderhoud was het belangrijkste. Er was geen tijd voor romantiek of voor sentimentalisme. Tja...

Liever buiten de bebouwde kom
Wat ik wil benadrukken is dat wij gewoon heel veel pech hebben gehad. Als we het over konden doen, zouden we voor de zekerheid voor een Aussiedlerhof, een boerderij buiten de bebouwde kom, gaan. En in de buurt van een groter dorp, of een dorp waar meer mensen van buiten de Eifel wonen. Voor een Nederlander is het soms moeilijk, die bemoeizucht en die controle. Ik weet echt niet wat de buren de hele dag doen, maar ik heb gehoord dat ze elke stap die wij zetten bijhouden.

Te Nederlands?
De grootste belediging is dat je voor ‘faul’, lui, wordt uitgemaakt. Hoor je dat een dorpeling over een ander zeggen, dan weet je dat er iets is voorgevallen. Jaren geleden gaf een uit de stad afkomstige  vrouw die verderop in de straat woont de goedbedoelde raad: ga niet ‘s middags maar om 11 uur ‘s morgens of liefst vroeger buiten poetsen; je ramen lappen. Laat je zodra je iemand op straat ziet vooral zien. Doe druk, ga met emmers rammelen of blaadjes rapen. Dan kletsen ze ook niet over je, dat je lui bent bijvoorbeeld. Juist dat laatste had de Ortsburgemeister al over haar gedaan, maar dat wist ze niet. Het advies werkte op mijn lachspieren. Misschien blijf ik gewoon te Nederlands?

Foto

 • De schuurdeur op onze binnenplaats heb ik verfraaid met een Bok. Henk vond het verstandiger dat ik er geen tekst bijzette als ‘Wir?? Bocken??’ of ‘Wir hab’n kein Bock!’ (het laatste betekent dat je er geen zin in hebt). Foto's: Monique Vos

  De schuurdeur op onze binnenplaats heb ik verfraaid met een Bok. Henk vond het verstandiger dat ik er geen tekst bijzette als ‘Wir?? Bocken??’ of ‘Wir hab’n kein Bock!’ (het laatste betekent dat je er geen zin in hebt). Foto's: Monique Vos

Laatste reacties

 • Bison

  Veel duitsers zijn arrogante onbeschofte horken,..was vroeger al zo,..it's in their genes.

 • Hodalen

  Het lijkt me toch niet leuk, Monique. Veel energie gaat verloren met dit soort onnodige rivaliteit. Bij ons in de buurt is het ook zo dat men meer weet over ons dan wij over hen, maar toch geen gevoel van negativiteit. Is dit de toekomst die je had gedroomd?
  gr.Eleonie

 • somporn

  In NL is iedereen die het wil zo ingeburgerd,maar in het buitenland ben je en blijf
  je altijd een buitenlander wat je ook doet, hoe je je ook aanpast en hoe lang je er ook woont.

 • daantje

  hou vol laat je niet kennen zorg goed voor je gezin en voor je boerderij
  over 20 jaar ben je ook een van de eifels
  en als je dat niet wilt gauw je bedrijf weer te koop zetten , maar dan verlies je veel geestelijk en financieel
  sterkte

 • Webploeger

  Ja, jammer. Sterkte ermee. Helaas kan zoiets ook in Nederland je overkomen. Ook in een stadswijk waar de rest van de bewoners al 25 jaar in hun huizen wonen en je vreemd en onvriendelijk aankijken omdat je niet één van hen bent - terwijl ze ver van poeslief met elkaar omgaan! Na 6 jaar zijn ze amper ontdooid. Dit is echter niet het gewone gedrag van de andere stadsbewoners. Dus, geen streekgewoonte maar straatgewoonte.

 • agratax2

  Monique emigreren is meer dan verhuizen naar over ver. Als ik je verhaal tot me laat doordringen kom ik steeds meer tot de conclusie, dat het maken van één Europa een zeer zware klus wordt als één immigrant accepteren in het dorp al onoverkomelijk blijkt te zijn.

 • wullum

  Denk dat het voor een limburger gemakkelijker is om zich in de eifel aan te passen dan voor een hollAnder

 • @meelmuisje

  Kunt u mij dan uitleggen, meneer Jennen, waarom zelfs duitsers van buiten de Eifel hier niet worden geaccepteerd? Dat de mensen hier bijna 30 jaar lang de mond gesloten hebben ivm een verdwenen hoogzwanger meisje, wat naar later blijkt vermoord is door de vader van het ongeboren kind en op nog geen 300 meter afstand van haar moeder is 'verborgen' op een vuilnisbelt, waar de moeder op uitkijkt? De mensen wisten ervan 'ga daar niet spelen, daar ligt Lolita'. Diezelfde mensen lieten haar moeder bijv. 9 km lopen met zware boodschappentassen omdat ze van oorsprong niet uit de eifel kwam. Klik bovenstaand filmpje aan, dat gaat over ons dorp. Maar dan laat u mij bijna geloven dat de mensen uit Limburg net zo zijn? Dat kan ik niet geloven ook al ben ik, zoals u schrijft, een hollAnder. Zonder 's'?

 • Bison

  Echte Friezen zijn ook niet zo vriendelijk tegen buitenstaanders,en bij die palingvissers in volendam komt men ook niet zo gauw tussen.
  Vroeger waren de meeste kleine plattelands dorpen wantrouwig van een nieuwkomer in hun midst,kon ook wel een generatie of twee duren voor je geaksepteerd werd..en soms ook niet.

 • Flyinghollander

  Bison fijne generalisatie doe je. Het is echt niet overal het zelfde. Denemarken de ene plek was je de buitenlander en werd je raar aangekeken en andere plek was goed. Maar vaak is het ook zo dat die NL in buitenland ook graag samen komen, NL televisie kijken etc. Najib Amhali had er een leuk stukje over, dat ie werd ingevlogen naar zo kolonie Nl emigranten.

 • @meelmuisje

  Ik bracht net mijn zoontje naar de schoolbus, met de auto. Een van de kinderen die daar met zijn vader (ook import) stond, hield me aan, trekt de deur open en zegt op een belerende toon tegen me 'Weet je wat je de natuur aandoet, dat je elke dag met de auto komt?' Waarop zijn vader ook naar binnen kijkt en zegt: Ja, ik voed mijn kind op als een echte Groene'. Ik heb me ingehouden want eigenlijk zijn het een van de weinige mensen die vriendelijk doen tegen ons. Maar elke keer dat belerende!!! Vriendelijk zei ik: 'Dat is nu het verschil tussen duitsers en nederlanders, dat waar de duitsers denken recht op te hebben, het elke keer op je vingers tikken', onderwijl kijkend naar de twee auto's op zijn oprit, tegenover de bushalte(!!!) en wetend dat er nog een auto, een motor en een trekker in zijn garage staan. Ik wilde graag zeggen 'Waar rij je zo heen, naar Bonn? naar Frankfurt?? Wie zonder zonde is gooie de eerste steen' maar heb dat niet gedaan. Ze zijn een van de weinige mensen die oprecht vriendelijk tegen ons zijn. Maar ik merk dat ik, terwijl ik dit typ, toch wel 'een tikkeltje' :-))) gefustreerd ben. Al denk ik er soms het mijne van, mensen op hun plek wijzen (waar anderen bij zijn) doe ik niet. Misschien word ik daarom zo nijdig als me dat hier op straat alweer gebeurt?

 • @meelmuisje

  Dit dorpje is aan het uitsterven. De kinderen trekken weg naar de grote steden als Aken, Keulen en Bonn. Ik denk dat dit dorpje hetzelfde zal gaan overkomen als de dorpjes op het franse platteland.

  Nog niet zo lang geleden werd een verkering met iemand uit twee dorpjes verderop moeilijk geaccepteerd. Maar neem nu Het Gooi! In de jaren '50 kreeg mijn vader verkering met een meisje uit Huizen. De verkering was snel over toen mijn vader door haar broer(s) en een stel vrienden werd opgewacht aan de rand van het dorp, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Hier loopt het gewoon 50 jaar achter. Alles word gepoetst van deurbel tot stoepje, en iedereen word in de gaten gehouden. 'Toen was geluk nog heel gewoon??' Je maakt hier in de kleine Eifeldorpjes gewoon een tijdreis, en merkt dan dat het vroeger waar velen naar terugverlangen lang niet zo romantisch is als men denkt ;-)

 • agratax2

  meelmuisje. Wat je schrijft over de 'groene' komt in Nederland ook voor. Zelf enkele leden van e Tweede Kamer zijn instaat om met andere bewoordingen je als burger hetzelfde te vertellen over hun 'hobby'. Welke veehouder is in de ogen van de PvdD geen crimineel die rijk wordt over de rug van arme diertjes. Welke milieufanaat in Nederland beschuldigt de van openbaarvervoer verstoken plattelander niet van milieu vervuiler omdat hij de auto neemt (gedwongen door de omstandigheden) Ik wil hiermee zeggen, dat deze tolerantie niets met de Eiffel te maken heeft. Dat Scheid en misschien grootte delen van de Eiffel wel eens Midden Frankrijk achterna kunnen gaan ben ik met je eens met een enorme kapitaalsvernietiging als gevolg. Maar deze urbanisatie heeft ook weer niets te maken met het al dan niet tolerant zijn, het is een globaal probleem, veroorzaakt door achter blijvende inkomens en afnemende arbeidsbehoefte binnen de landbouw en daarbij denkt de jeugd dat het in de steden beter is en dat de gebraden duiven (banen, geld, cultuur etc.) daar in je mond vliegen.
  Dat dit proces wel eens negatief zou kunnen uitpakken voor ons leefmilieu is nog een onbeantwoorde vraag. Een ding is wel duidelijk het zal de leefbaarheid van het buitengebied niet ten goede komen ook al wordt jullie melkprijs toren hoog.

 • Deibel

  Hey,

  Ich schreibe einfach halber deutsch wenn es dir nichts aus macht, ich bin zwar auch holländerin aber habe die lezten 8 jahren in Deutschland gelebt und davon ein großer teil in der Eifel. (Westerwald)
  Ich verstehe dein gefühl durchaus, die menschen haben da zu lange unter einander gelebt, zu oft untereinander geheiratet und diese enge verwobenheid ist absolut nicht nachvollziehbar oder auch nur annähernd erstrebenswert.

  Dies kenne ich aber auch z.b. von der NL insel wo ich her komme, dort gibt es ein dorf wo die frauen z.b. nicht am sportunterricht teil nehmen dürfen weil sie dort eine hose tragen müssten. Du brauchst nicht denken das irgendwer von ausserhalb dort 'erden' kann. Diese strukturen sind so festgefahren.. Solche orten gibt es überall!

 • Deibel


  Aber gut, der unterschied für mich war das ich fühle mich mehr deutsch als holländisch fühle, ich liebe die deutsche mentalität, eine misschung aus gewisse 'terughoudenheid' und aber anderseits sind freunden wiederrum gleich an familie. Es dauert bis man soziale kreisen aufgebaut hat, aber ich habe meine spontanität und meine offenheit immer als tür öffner empfunden.

  Nie würde ich jemand so konfrontieren an der tür wie du es getan hast..
  Erstens, es bringt dir nichts, zweitens, du trittst dem anderen echt zu nahe, was drittens für dich in der zukunft wieder bedeutet das sie denken das DU im dorf der irre bist. So eine aktion ist (finde ich) echt holländisch, lach, aber hier würde der jenige sich (wahrscheinlich) ertappt fühlen und beschämt lachen, und damit wäre die sache vom tisch.

  Mag sein du bist in einem merkwürdiges örtchen gelandet.. tja.. aber leb damit, du wirts dort nichts verändern können. Außer vielleicht dein gefühl das du dem ganzen gegenüber hegst..

  Ich bin zur zeit in NL wegen mein studium aber ich sehne mich zurück nach der für mich schönste umgebung der welt! also genieße es!!!!

  Lieben Gruß aus Amsterdam

 • @meelmuisje

  Ja ich verstehe dich, Deibel, und ich habe sehr sehr liebe Leute kennengelernt. Wenn man die besser kennen lernt hört man das die dieselbe probleme haben. Es sind Deutsche die hierhin gezogen sind. Auch sie haben dieselbe probleme. Selbst mitarbeiter von unsere Milchfabrik, Eifeler, erzählen mich das in die kleine Dorfen wie unsere dieselbe Probleme sind mit die 'Fremden'. Auch ich bin etwas 'Vereifelt, aber nicht verzweifelt'. und liebe das Lied von Die Ärzte 'Lasse Redn' :-)
  Vielleicht findest du mich zu holländisch, wie ich reagiere, aber nach beina 7 Jahre jeden Mahl auf die Finger gehaut zu werden, wo die Eifeler zo gut in sind, oder muss ich die Deutsche sagen, hat eine Deutsche Frau zu mir gesagt 'Frau Vos, Sie sind viel zu lieb und zu korrekt! Eifeler verstehen es nur, ich wiederhole nur ,wenn sie ein grosse Mund geben, Schrei hard, nur dann fühlen die Respekt! Leute wie du, die lachen nur um deine Nettheit!' OK, dan tu ich das, habe ich gedacht. Aber dan finden Sie, ich bin wieder zu Holländisch?'??

 • @meelmuisje

  Deibel ich habe gestern mit Jemand vom Verbandsgemeinde gesprochen, und was ich dort gehört habe kann ich hier nicht schreiben. Aber 'Kriminelle ohne Gewissen' ist mehrmalen gesagt.

 • Piet, Midden-Europa

  Hoi Monique, het is waar '' loop je niet in het gareel, weet je wel beter, dan krijg je het mes op de keel ''. Jij bent spontaan en openhartig Monique, je leeft en je doet wat jouw het beste lijkt, waar je, je lekker bij voelt !!!... En dat is nou net wat andere mensen jou en niet alleen jou (ook mij) niet gunnen. Ik geloof direct dat het bij jouw noch een graadje erger is. Afgunst is een ernstige kwaal !!!... Waar heel veel mensen last van hebben !!!... Het ergste is dat zij het zelf niet merken, bovendien denk ik ook dat '' all over the World '' deze symptomen te vinden zijn. Doe wat ge wilt Monique, gekletst wordt er toch !!!... Groeten uit de ober-Lausitz

 • John de Reuver

  Wij wonen nu 6 jaar in de Eifel - Schönbach. maar hebben alleen positieve ervaringen. NL famlie zien of horen we nooit meer, alleen hebben we kontakt met bewoners van ons dorp.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.