Redactieblog

11 reacties

Handige jongens, die van DeltaMilk

FrieslandCampina is een beetje boos op DeltaMilk. Deze zuivelclub krijgt goedkope melk van FrieslandCampina. Dat moest van Brussel toen de fusie tussen Friesland Foods en Campina plaatsvond. Het was een eis voor goedkeuring van de fusie.

Wat doet DeltaMilk nu? Die verwerkt de goedkope melk in de eigen kaasfabriek en verkoopt de melk van eigen boeren op de veel hogere spotmarkt. Die is hoog op het ogenblik, dus het is kassa voor DeltaMilk, zonder er iets voor te doen.

Handige jongens, die van DeltaMilk. Kennelijk staat niet in het contract dat het niet mag en dus doen ze het. Natuurlijk, het was nooit de bedoeling, maar waarom zou je de mond niet opendoen als de gebraden haantjes voorbij vliegen?

FrieslandCampina wil dat er officieel onderzoek komt naar deze gang van zaken. Men vindt het niet kunnen. Ik zou dan ook maar een onderzoek in eigen huis doen. Zoveel deskundigen en juristen in huis en dan geen contract kunnen opmaken, dat de handel van goedkope FC-melk bij DeltaMilk onmogelijk maakt.

Een misser. Net zoals de misser met het merk Melkunie. Dat is vlot door Arla opgepakt. Het merk Friesche Vlag werd gedumpt. Wat blijkt? Melkunie met de oude reclame leeft nog volop bij de consument. Het staat veel dichter bij de consument en het refereert aan melk.

Twee missers dus van Campina in één transactie. Arla en DeltaMilk lachen in hun vuistje. En FrieslandCampina is niet blij en likt de wonden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wie heeft de weg open gezet voor deze handel? Juist FrieslandCampina want de beide partners vonden vrijen niet genoeg, ze moesten in één en hetzelfde bed liggen. Dat mocht alleen als er geen sprake van monopoly positie zou zijn, dit wisten de heren alvorens ze gingen vrijen. De gevolgen van de fusie die alleen maar meer macht moest opleveren heeft inderdaad de macht gebracht, maar tegelijk de winst bij de 'verplichte' concurrentie gelegd. Wie moet er nu aangepakt worden de concurrent de politiek of de op de groei en macht geilende bestuurders van de coöperaties, die met boeren geld deze fusie hebben doorgezet en nu elke dag hun boeren minder moeten uitkeren dan de kleine concurrenten aan hun boeren betalen. Zou groot groeien dan niet altijd lonend zijn??

 • Zuperboer

  Graag dit minder uitkeren met cijfers onderbouwen. De grote bulk melk in nederland afnemen en verwerken is geen simpele klus. De krenten uit de pap pikken daarentegen wel. De kleinere afnemers richten hun melkprijs vaak op de grootste in de markt. Ik heb er door de jaren heen al verscheidene zien passeren, Swenty milk, Heino Krause, Lyempf ..... wie volgt?

 • joannes

  De kleinere marktspelers zijn altijd flexibeler! En wanneer daar dan ook gebruik van gemaakt wordt is dat niet alleen hun recht maar ook hun plicht. Zij moeten zorgen dat er nog een beetje concurrentie is in Nederland of zoals je het ook kan verwoorden: zij moeten in de gaten springen die de markt bied! Dat de spotmarktprijs ineens hoog staat heeft alles te maken met de inefficiënties die door de grote coöperaties gecreëerd worden. In de Olie industrie is het niet anders! Ik denk dat wanneer ze dit in een contract haden willen afvangen het bij diezelfde regel, waarom ze melk moeten verkopen aan de kleinere, uitgesloten zou worden.

 • stonehill

  Er bestaat een mooi spreek woord voor.boontje komt om zijn loontje.sterk bezig Delta milk

 • agratax2

  Als de kleine fabrieken in staat zijn de Krenten uit de pap te pikken, dan laten de groten iets liggen. Waarom hebben zij niet een afdeling 'Krenten uit de pap prikken?' Eenvoudig omdat ze geloven dat hoe meer bulk hoe meer markt, hoe meer winst. Uit bovenstaand artikel blijkt dat het inderdaad om >geloof< gaat en dat de werkelijkheid anders is. Waarom geloven alle boeren in 'Groter is beter' en 'Groter is meer inkomen' ? Toen de banken graag geld uitzetten omdat het land elke dag duurder werd, riepen ze om het hardst dat je als boer met hun geld je bedrijf moest laten groeien tot ongekende grootte, dan was je goed bezig en was je bedrijf levensvatbaar. Dat deed de boer en hij liet meteen zijn zuivelfabriek maximaal groeien door fusie en investeringen in het buitenland, met als gevolg een melkprijs die achter blijft mij die van de zgn. Kleine (pruts) concurrent.

 • politiek

  Gelukkig voor de melkveehouders zijn er nog wat van die kleine ,,prutsers,, Dat houdt de zaak wakker en geeft tijdig de zwakte van grotere collega,s aan. Collega VION was van mening dat ze geheel Europa wel even naar de hand kon zetten. (Met ruggesteun ZLTO. ) Totaal onduidelijk is ook waarom cooperaties die drang hebben alles te beheersen. B.v. FrieslandCampina, VION, Banken en de nodige voerfabrieken. Vooral ook nu ze met Nederlandse boerenkapitalen de grenzen over wil trekken. B.v. CHINA , Oekraine, enz.. Zeer beslist is dat niet in het voordeel van de Nederlandse boeren. Of hebben ze die al afgeschreven ?

 • denker123

  Het kado voor Delta Milk komt van Brussel omdat Friesland-Campina kunstmatige concurenten moest hebben.De N.M.A.werkt alleen voor lage prijzen voor de consument, de producent telt niet mee. Friesland-Campina doet het relatief goed betaalt een hogere melkprijs dan de omliggende landen,daarom rijden de boeren van deze landen nu met hun trekkers door Brussel,De N.M.A.moet bestreden worden zodat de boeren cooperaties meer marktmacht krijgen tegen de supermarkten.

 • Rip

  FrieslandCampina reageert een beetje als een klein jongetje dat het knikkerspel verliest. Ze kunnen beter de energie besteden aan grotere zaken, zoals de verkoop aan de supermarkten. Een kleine DeltaMilk bestrijden levert hun niets op en kost alleen DeltaMilk maar geld. Puur kinnesinne met als slachtoffer een kleine concurrent. FrieslandCampina op zijn kleinst.

 • sjaakbea

  Volgens mij is het iedereen duidelijk dat Delta hiermee misbruik maakt van het DMF fonds. Dit is niet in het belang van welke Nederlandse melkveehouder dan ook, uitgezonderd de leden van Delta. Het is daarom niet vreemd dat FrieslandCampina hiernaar een onderzoek doet, dit lijkt mij in het belang van haar leden. Volgens mij is het ook voorbarig van 'vergaderboer' om er vanuit te gaan dat dit volgens de regels rond het DMF fonds kan. Eerst onderzoek afwachten, daarna kun je pas echt zeggen wie het laatst lacht.
  Sjaak van Essen
  P.S. als die 'vergaderboer'echt een vent is zou hij geen pseudoniem gebruiken. Dit geld ook voor al die andere reaguurders

 • hansvanbergen

  Verdiend Arla wel iets aan Melkunie? Ik verwacht van niet want aan verse zuivel wordt door de bank genomen uberhaubt niets verdiend. Als Campina zo'n succesvolle organisatie zou zijn en als ze, zoals wel eens beweerd word zo'n hoge melkprijs uitbetalen hoe kan het dan zo zijn dat andere fabrieken zoveel meer voor spotmelk kunnen betalen zoveel zelfs dat de Delta boeren er ook nog aan over houden?

 • koestal

  straks als de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen in gebruik is ,wordt het echt spannend !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.