2703 x bekeken 3 reacties

Gezond verstand

Durham, vader van Cricket en Danillo, staat in de ‘inkruis top 5’. Geen wonder, want zijn dochters zijn showkanonnen, geen ligboxenstalkoeien.

Op internet vond ik een erg boeiend artikel. Een grote Amerikaanse melkveehouder had een top 5 opgesteld van stieren die op zijn bedrijf het meest verantwoordelijk waren voor de beslissing om met inkruisen te beginnen. Een van de stieren in zijn top 5 is Regancrest Elton Durham, moedersvader van Cricket en moedersmoedersvader van Danillo. Exterieurminnend Amerika roemt Durham. Hij grossierde jarenlang
in prijzen voor zijn ranke, enkele, conditieloze, best geuierde maar matig gebeende koeien.
Dat Durham met al deze eigenschappen een plaats in de ‘inkruis-top 5’ verdiende is niet gek. Het gros van de melkveehouders geeft niets om scherp en heeft enkel maar behoefte aan rond en meer conditie. De uiers zijn gemiddeld goed genoeg, juist benen verdienen de maximale aandacht. Die prijswinnende Durhams en Goldwyns schrijden met gevulde uier om de koehakkige stand van de benen recht te drukken met een snelheid van 0,1 kilometer per uur door de ring in Madison.
Van een commerciële ligboxenstalkoe verwacht je hogere snelheden. Net als krachtig beengebruik, voldoende hoek in het been voor een ruime pas, sterke koten en hoge klauwen voor stabiele stand en een gezonde klauw. Zie de immense tegenstrijdigheid tussen realiteit en de grote invloed van show. Die rechtvaardigt de conclusie dat foktechnici die Durham, Goldwyn en gelijkfokkende stieren in hun fokprogramma’s inbouwen, eerder handelen om snel te scoren op basis van klinkende namen dan dat ze handelen op basis van gezond verstand en naar wat de commerciële boer wil.
Mijn vader zei altijd: ‘We pakken een koe van de markt, passen goed op haar en ze geeft altijd 8.000 kilo melk.’ Zelfs de grootste fokker zal toe moeten geven dat management nog altijd zo’n 90 procent van het resultaat bepaalt. Tenzij je hoogleraar bent, je pas nog weer een rang aan je titels toevoegde en je Roel Veerkamp heet. Dan concludeer je dat van de gemiddelde 84 kilo productiestijging per lactatie over de laatste jaren, er 82 door fokkerij worden veroorzaakt en slechts 2 kilo door de boer en zijn management. Dat is niet alleen een totale minachting voor het werk van iedere hardwerkende melkveehouder. Het is tevens het oppoetsen van het toch al glimmende ego door succes te claimen wat door anderen is bereikt. Veerkamp weet ook wel dat als hij het omgekeerde zou concluderen, hij spoedig zijn werk voor CRV op zijn buik kan schrijven.
Weten wie iets zegt is soms even belangrijk als wat hij zegt. De beste man verkoopt ook zijn, door hemzelf onderzochte, verhaal dat er geen enkel verschil zit in het maken van een bewuste paring ten opzichte van een paring voor-de-vuist weg. Kies de stieren die bij je doel passen en knal ze over je hele koppel heen. Fokker én melkveehouder, iedereen weet dat dit laatste al helemaal onzin is.
Snel scoren, het lijkt tegenwoordig wel een doel op zich. Ieder normaal denkend mens weet dat het vaak van korte duur is. Voor werkelijk ware conclusies zijn meer tijd, rust en boerenverstand nodig.

Laatste reacties

 • joannes

  Voor die hoogproductieve show koeien gaat men uit van arbeids intensieve grupstal koeien: liggen, staan en vreten Alles wordt aangevoerd of weg gesleept/gepompt en liggen in een zacht bed. Zolang naar een vreet, pens, uier combinatie in een stelling gefokt wordt zullen er problemen zijn in de ligboxenstal ook met gedrag!

 • NoordHollander

  jeroen jammer dat je denkt dt danillo en cricket durhamzoons zijn
  eerst je huiswerk maar eens maken wellicht kan crv je helpen anders de fokker van danillo wel die kent de stamboompjes wel verder vind ik t flauw als je durham vergelijkt met veerkamp dat is iets totaal anders

 • NoordHollander

  ik reageerde op de kop van je artikel later kom je daar op terug
  maar durham's fokkerij vergelijken met die van goldwyn raakt kant noch wal

Of registreer je om te kunnen reageren.