Boerenblog

7408 x bekeken 4 reacties

Budgetboeren

Liefde is: samen naar tweedehands landbouwmachines speuren op de Noorse marktplaats.

Zie ze gezellig samen op de bank zitten (foto 1). Het zijn Wilma en Maarten van Pinxteren die zomer 2010 een boerderij in Noorwegen zijn begonnen. Het is 22.00 uur en de koeien zijn net gemolken. Wilma is geen vroege vogel; ze melkt om 8.00 en 20.00 uur, strak volgens het twaalf uur-principe. Dochters Joni (bijna 6) en Walty (4), zijn om 19.00 uur naar bed gegaan. Heerlijk, die rust. Een zakje chips erbij en nu maar scrollen over Finn, de Noorse marktplaats.

Gratis op te halen
Eerst de rubriek 'gis bort' (gaat weg). Dit zijn alle artikelen die gratis op te halen zijn. Op Finn is dit een aparte rubriek. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat erop; van nepbloemstukken tot piano’s. Zelfs complete huizen (in Noorwegen worden de planken van de houten huizen genummerd en elders weer opgebouwd). Maarten: "Het gekste dat ik ooit heb gezien, waren twee gratis op te halen kamelen bij een circus."

Oude zooi
Voor Maarten en Wilma is rondstruinen op Finn een favoriet tijdverdrijf. Een paar keer per dag bekijken ze de rubriek ‘landbouw’. Wat de tweedehands machines betreft, zal menigeen denken: wat moet je met die oude zooi? Vaak ontbreken onderdelen of moet er van alles aan gerepareerd worden. Voor Maarten is dat geen punt. Hij doet niets liever. Een leuke bijkomstigheid is dat je van het erf afkomt en nog eens wat van Noorwegen ziet.

Bijna 1.000 kilometer rijden
De afgelopen twee jaar hebben ze opgehaald: melk- en meetapparatuur, ramen voor de stal, koematrassen, krachtvoersilo, voerhekken, een ploeg, een hark, drie trekkers, een boomstammenwagen, een combipers voor de ronde balen en een Landrover. De complete bekisting voor een torensilo moeten ze nog ophalen. De huidige twee zijn lek en aan vervanging toe. Het is 450 kilometer enkele reis en door de smallere berg- en kustwegen en diverse veerboten die genomen moeten worden, is dat al gauw twee dagen rijden. Door het geweldige landschap is dat niet bepaald een straf.

Gratis voeruitlegger
De topper was een gratis voeruitlegger van Orkel. Een nadeel is wel dat de voeruitlegger niet paste op de plek waar hij zou moeten staan, tussen de twee torensilo’s onder het gat in de zolder waar de takel met kuil wordt neergelaten. De opening moest worden verbreed, dus sloegen de veehouders een stuk muur eruit en zetten een steunbalk erbij. Het gaf veel extra werk, maar het voeren gaat nu wel een stuk sneller.

Wanneer ik ze zo samen op de bank zie zitten en de enthousiaste kreten hoor, roep ik lachend: 'Een stelletje budgetboeren zijn jullie!' Wordt vervolgd.

Foto

 • Budgetboeren
 • Budgetboeren
 • Budgetboeren
 • Budgetboeren

Laatste reacties

 • markdewitt

  Doet de familie Pinxteren het ook op bestelling op zoek naar bepaalde voorwerpen

 • Fosen

  Dag Mark, dat hangt er vanaf waar je naar op zoek bent, we houden niet alle rubrieken op FINN in de gaten. Dan wordt het een complete dagbesteding en daar hebben we helaas geen tijd voor, het is nu een hele leuke hobby.
  Je kunt wel op FINN instellen dat je een melding krijgt als het produkt wat je zoekt te koop wordt aangeboden. Hoe dat werkt weten we niet want dat gebruiken wij nooit :-)
  Groeten, Wilma

 • markdewitt

  Dag Wilma en Maarten

  Kan ik komend voorjaar jullie bedrijf ook bezoeken.

  gr mark
  mark_dewitt@hotmail.com

 • Fosen

  Dag Mark,

  Dat is mogelijk, ik mail wel even.

  Groeten, Wilma

Of registreer je om te kunnen reageren.