Redactieblog

3 reacties

Boeren roeren zich

"De leden van Cono laten duidelijk zien wat het verschil is tussen een grote en een kleine coöperatie", constateert Hanna. "Bij de kleine worden ze nog gehoord."

Conoboeren hebben net als wij allemaal een hekel aan regels. Via een programma duurzaamheid krijgen ze echter allemaal extra regels opgelegd. Ze hoeven niet mee te doen, maar krijgen dan minder voor de melk. Dus wel vrijheid, maar door de lagere melkprijs minder blijheid bij de boeren van Beemsterkaas.

Dat proberen ze te veranderen. Via een extra vergadering. Ruim 200 van de 480 leden kwamen opdagen.

"Kijk", zegt Hanna. "Dat is echte coöperatie. Daar staat de directeur nog voor de troepen. Die verdedigt het beleid en gaat de confrontatie met de leden aan. Klasse."

Dat missen we bij FrieslandCampina. Daar verloopt de besluitvorming getrapt, via de ledenraad. Het is onmogelijk met directeur Cees 't Hart daarover te praten. Er zijn gewoon teveel leden.

"Dan krijg je protestvergaderingen, zoals vorig jaar in Heerenveen met Jan van Weperen als motor. Die leveren niets op. Het is zinloos als tegenstanders iets te roepen, waar geen beslisser bij is. Dat is in de praktijk ook wel gebleken", is Hanna van mening.

Ze vervolgt: "Dat gaat bij Cono beter. De directeur verdedigt zijn beleid. Zegt dat hij zijn voorsprong met Beemsterkaas wil behouden en dat daar weidegang en duurzaamheid bijhoren. Hij is daarin de voorloper en dat wil hij blijven. Een argument dat mij aanspreekt."

Mij spreekt ook aan dat er geluisterd wordt naar de leden. Na de protesten is besloten om de extra toeslag voor het verduurzamingprogramma te verlagen van een halve cent naar een kwart cent. Dat is wel vasthouden aan het principe, maar het melkprijsverschil tussen de boeren die wel meedoen en degene, die dat niet willen, verkleinen.

"Ik houd van zo’n directeur als Hulst, die zijn rug recht houdt. Hij gelooft in het beleid van zijn coöperatie. Staat er voor. Dat moet de leden ook wat waard zijn. Want het levert een uitstekende melkprijs op",  knuffelt Hanna de Cono.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dus Hanna houdt wel van het poldermodel. Als Hulst zijn rug recht had gehouden dan had hij voor het lopende jaar de premie niet moeten halveren. Dat is terugkomen op gemaakte beslissingen. Dat willen we ook niet van AH ....

 • Mozes

  De directie van FrieslandCampina wilde aanvankelijk alleen een weidepremie voor volledige weidegang. De ledenraad wilde echter ook een beperkte premie voor deelweidegang. De deelweidegang is er gekomen tegen de wil van de directie in. Ook bij FrieslandCampina hebben de leden wel zeggenschap eventueel tegen de directie in. Door de grote omvang kan dit echter alleen via getrapte weg.

 • L.Broeks

  Gek eigenlijk dat men moeilijk doet als leden die aan extra eisen voldoen en daardoor bijdragen aan het imago van het merk of de fabriek, een toeslag krijgen. Je hebt toch zelf ook die keuze in de hand en indien dat voor jouw bedrijf niet mogelijk is of wilt, boer je het toch op je eigen manier verder.
  Bij de quantumtoeslag was deze dicussie er niet echt.
  Schijnbaar is het moeilijk te accepteren bij ons boeren, dat imago en duurzaamheid ook geld waard is in de markt. Uiteindelijk wordt de hele sector er beter van, hetzij in afzetmogelijkheden danwel in de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.