Commentaar

2335 x bekeken 6 reacties

Bio blijft trekken

Reken aan omschakeling naar biologisch. Dat is vaak interessanter dan uitbreiden, zeker als de rente stijgt.

Bio heeft onder boeren lang het imago van geitenwollen sokken gehad. Dat is er nu echt wel af. In het biosegment doet schaalgrootte nauwelijks nog onder voor die bij reguliere bedrijven. Schaalvergroting zet er ook door. Toch is er een tekort aan biomelk en groeit de markt voor biologische melk ook nog eens harder dan het aanbod. De melkprijs wordt losgekoppeld van die van gangbaar, er is dan geen vaste toeslag meer. Het prijsverschil tussen biomelk (nicheproduct) en reguliere melk (commodity) zal de komende jaren dus toenemen. Hoewel daar ook een grens aan ligt: Denemarken heeft biomelk over. Dat zorgt voor een prijsplafond, gedefinieerd door de kosten van indikken en transport.
Er liggen dus zeker kansen in bio, met name voor veehouders met grofweg minder dan 12.500 kilo melk per hectare. Die kunnen met geringe aanpassingen in hun bedrijfsstructuur overschakelen en de winstgevendheid flink vergroten.
Ondanks zonnige vooruitzichten zijn er te weinig omschakelaars om aan de vraag te voldoen. Komt dat doordat 'iedereen' focust op schaalvergroting? Dan ben je in mijn ogen verkeerd bezig. Ja, schaal is nodig, voor welk segment je ook produceert. Maar als je al groter bent dan gemiddeld, is het juist zaak te kijken waarmee je het snelst je inkomen vergroot.
In de meeste gevallen is zo uit te rekenen dat overschakeling op biologisch veel beter rendeert met veel minder risico dan 30, 50 of 100 koeien erbij. Denk alleen maar aan het renterisico. Rabobank geeft al aan dat ze minder krediet kan verstrekken wegens eisen rond aan te houden buffers. Tel dus maar 1 à 2 procent bij de te betalen rente op. Dan wordt uitbreiden 'met het oog op 2015' en een half of heel miljoen investeren in extra stalruimte en koeien ineens minder interessant.
Bij al die berekeningen staat een ding voorop: het bedrijf moet beter draaien dan gemiddeld, zowel technisch als financieel. Anders is rekenen zinloos.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Robert,
  Biologisch moet je ook mee kunnen werken, dat lukt ook niet idereen.

 • joannes

  Wat je duidelijk maakt is dat wanneer de uitbreiding met vreemd goedkoop geld gefinancierd is en niet op tijd wordt terug verdiend deze schaalvergroters een dubbel groot risico lopen: de extra koeien, het bedrijfs risico, en..... het rentelasten risico. Een rentelast risico wat niet gering is wanneer je de gemiddelde rentetarieven bekijkt over een periode van 20 Jaar.

 • eko boer

  de meeste gangbare holstein koeien zijn niet geschikt voor bio
  toen wij biologisch gingen boer koste ons dat veel koeien

 • joannes

  @Eko Boer: Wat was het probleem met de Holstein koeien voor de Bio? Het Dieet, De weide, Gebrek aan....Gevoelig voor....?

 • bbuizer

  Prima artikel. Biologisch moet wel tussen de oren zitten. Maar geen nood, er is al heel veel kennis en ervaring op dit gebied, en ... ook veel vraag naar biologische melk!!! M.a.w. ieder, die wil, kan zich oriënteren. @buizeradvies

 • alco1

  Ho ho, niet het aanbod de vraag laten overstijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.