Boerenblog

1 reactie

Bij droogte geen melk

We bezoeken de boeren van het dorp Nyakyera. In het rantsoen voor de koeien zit voldoende structuur, maar geen energie. Ook leggen de boeren geen voorraden aan om droge perioden te kunnen overbruggen.

De afgelopen dagen zijn Wim en ik bij verschillende melkveehouders op bezoek gegaan om helder te krijgen wat zij nu eigenlijk van de plannen van de coöperatie vinden om te investeren in een koeltank.

 

Vierwielaandrijving broodnodig
Nyakyera, het dorp waar het kantoor en de opslagloods van de coöperatie zitten, is iedere dag ons startpunt. We beginnen hier eerst met het ontbijt. Na het ontbijt gaan we in de auto richting de boeren. Er is geen verharde weg en de vierwielaandrijving hebben we dan ook vaak nodig.

Gelukkig gaan er steeds twee bestuursleden met ons mee. Zij loodsen de auto over wegen, waarvan je niet eens zou denken dat daar nog boerderijen zijn. Daarnaast rijdt een stagiair mee Zij werkt bij de bank werkt en fungeert als onze vertaler.

 

Veertig koeien in hutjes
De boerderijen bestaan uit een huis met vaak een paar hutjes ernaast. De boeren ontvangen ons hartelijk. Ze nemen ons mee naar hun kuddes. Vaak bestaat een kudde uit veertig koeien en tien jongveedieren, die er steeds bij blijven lopen. Ook loopt er altijd een stier bij.

In Oeganda is het gebruikelijk dat een boer minimaal één eigen stier heeft. Vaak loopt er een jongen van een jaar of dertien bij om de kudde te bewaken en het vee de goede kant op te laten grazen. Deze jongen melkt de koeien twee keer per dag.
De boeren vertellen ons hun problemen. Ze kruisen nu in met Holsteins, maar toch gaat de melkproductie niet veel omhoog. Ook hebben ze jaarlijks een enorme uitval van koeien door de East Coast Fever. Deze ziekte staat in hetzelfde rijtje als MKZ en wordt veroorzaakt door teken.

 

Aan structuur geen gebrek
De bergachtige weides waarop de koeien grazen, hebben ontzettend grof gras. Ook staat er van alles tussen. Aan structuur in het rantsoen dus geen gebrek. De mest ziet er dan ook mooi uit. Het probleem is echter dat de boeren niets bijvoeren. De koeien krijgen daardoor veel te weinig energie binnen.

Boeren in Oeganda hebben te maken met droge en natte seizoenen. In de droge seizoenen is er geen gras, dus geven de koeien helemaal geen melk. Er wordt geen gras gemaaid of gedroogd. Ook mais wordt nog niet opgeslagen om eventueel in het droge seizoen te voeren. Wat wij doen is vooral veel vragen stellen, zodat we hun problemen zo helder mogelijk krijgen. Verder proberen we uit te leggen hoe wij bepaalde processen doen en overleggen we met de boeren hoe zij dat kunnen toepassen op hun bedrijf.

Eén reactie

  • Hodalen

    'er wordt geen gras gemaaid of gedroogd. Ook mais wordt niet opgeslagen' Volgens mij heb je daar al een aardig speerpunt te pakken Suzanne. Ik wil niet alle Afrikaanse landen over een kam scheren, daarvoor heb ik niet genoeg kennis-informatie hierover, maar een kenmerk wat vaker terugkomt, ook bij bijv. ontwikkelingshulp, is dat men niet goed voorraden aanlegt/aanhoudt, iets wat juist in Europa enorm ontwikkeld is. Als men net zo effectief met de grond om zou gaan als Nederlandse boeren zouden doen, zou er een enorme produktiviteit van de grond kunnen komen. Maar de vraag is, of dat realistisch is om te verlangen. Men leeft zeer 'bij de dag'. Als men iets nog nooit heeft gedaan, gaan ze het dan doen, ook als de hulp weer naar huis is gegaan?
    Zeer interessant thema!

Of registreer je om te kunnen reageren.