Boerenblog

8 reactieslaatste update:17 okt 2012

Weer geen rode toppers

Bij CRV komen geen nieuwe roodbonte fokstieren bovendrijven. Het is armoe troef als je met stieren van derden de stierenkaart compleet moet maken.

Tevredenheid alom over genomic selection. Stieren die twee jaar geleden zonder fokwaarde en met een NVI rond 200 op de stierenkaart kwamen, zakten gemiddeld slechts twee punten. Dat is niet veel bij een stijging van 23 procent betrouwbaarheid. Reden genoeg om op deze weg voort te gaan, zeggen de wetenschappers die in de puntenwolk staren en weinig afwijkingen vinden. Maar daar hebben we in de fokkerij niets aan. Ik kijk liever naar wat het concreet oplevert.
Bij roodbont heeft jaren van genomic selection nog geen enkele aansprekende stier opgeleverd. Als ik 110 benen als ondergrens neem, staat op CRV's kaart alleen Maniac (en ook Camion en Stellando, Red.). Hij vererft minnen voor gehaltes bij weinig melk. Met negatieve cijfers voor afkalfgemak, vruchtbaarheid en melksnelheid maakt hij zich niet populair. Jammer dat men dit niet kon voorzien met het miljoenen kostende genomics selection-systeem. Waren er geen betere stieren onder de vele afvallers? Gevolg: de inmiddels vijftien jaar oude Kian blijft op de stierenkaart staan.
Roodbonte stiervaders zijn alleen nog maar jonge genomic stieren. Er zijn al teleurstellingen gerapporteerd, zoals Wansink Supreme. Die ging in een paar maanden van proefstier naar stiervader. Men was al bezig met een dochtergroep, maar hij bleek negatief melk te vererven met neutrale gehaltes. Met 100 NVI scoort hij de helft van wat wetenschappers verwachtten. Ik melk er een koe van die taai is, met beugel nog schopt en Mortellaro-gevoelig is. Zij herinnert me iedere dag aan deze foktechnische misser.
KI Kampen heeft wél een breed gebruikte roodbonte topstier: Talentino. Hij is ontdekt door veehouders van het Veeteelt Forum en geeft probleemloze dochters. Dát is leidend in de beoordeling of een fokprogramma geslaagd is. Niet de puntenwolk.
Bij zwartbont staan Persuader en Danillo op de kaart als fokstier met 110 benen en hoger. Danillo is van misschien wel 's werelds kleinste ki, De Toekomst, en is geselecteerd zonder genomic selection.
CRV's fokprogramma is omvangrijk en kostbaar, maar levert niet genoeg fokstieren op. De CRV-top zal toch langzamerhand inzien dat het getuigt van armoede dat stieren van derden nodig zijn om tot een volledige kaart te komen. Het probleem zijn de benen. Op punten als melkproductie, eiwit, frame en uiers en totaalexterieur wordt best gescoord.
Door genomic selection lijkt definitief een eind te komen aan het roodbonte fokprogramma. Door alleen maar te selecteren op NVI vallen roodbonte stiermoeders af. CRV 'maakt' roodbonte stiermoeders door zwartbonten te spoelen met hoge NVI-stieren met roodfactor. Dat betekent dat we stieren als Kian, Talentino, Taco en Kodak bij CRV niet meer tegenkomen, een verarming. Voor andere ki's ligt nu wel een miljoenenmarkt open.
Is er in de toekomst dan nog ruimte voor kleurkeuze op de koeien? Er zal wel veel vraag zijn en blijven naar robuuste probleemloze koeien met dikke melk en knetterharde benen. Kun je die vinden door in een computer te staren? Het zou kunnen, maar ik zie er geen bewijs van.

Laatste reacties

 • jan1966

  Roodbont moet weer een alternatief bieden voor zwartbont. We moeten niet een zwarte koe fokken die een rood vel heeft. Fok bij roodbont minder op melk, maar meer op gehalten, benen, bespiering, vruchtbaarheid en levensduur. Een soort verbeterd MRIJ-ras

 • JeroenvBuuren

  Oeps; hoogste Roodbontindex stier van CRV is.... Juist Vigor een Brown Swiss maar wat geeft dat. Het is een stier die op een andere wijze dan standaard aan torenhoge NVI komt. Aan Hans Bergen; tijd om je Holstein oogkleppen af te zetten voordat je oordeelt het is armoe troef. Je speurwerk wellicht...

 • JeroenvBuuren

  Talentino; alsjeblieft NEE. Geboortegemak van 92 en vruchtbaarheid van 92. Als je graag GEEN nafok heb veel deze stier gebruiken!
  Wat een uitvinding van Veeteelt Forum. En betekenis probleemloos moet je mij nog maar uitleggen als ik snachts mijn bed uit moet bij zo'n koe met Geboortegemak 92 !!!

 • joannes

  Zo zie je maar: fokwaarde en gebruikswaarde inschatten kan behoorlijk subjectief zijn! Ondanks alle indexen!

 • Wot

  Beste JeroenvBuuren

  Talentino scoort 103 voor geboortegemak. De geboorte index is 92, dit is een samengestelde fokwaarde. (en zeker een aandachtspunt inderdaad)

 • boerja

  @ Jeroen,

  Vigor is weer zon stier die niet door CRV is gefokt... Je kunt het wel wat vergelijken met Manchester city in het voetbal... Alles maar overal vandaan halen, zonder ook maar echt een topper te zijn

 • NoordHollander

  rode koeien fokken met zwarte vellen is zinloos vooral als je ze bij de zwarte rubrieken wil laten meedoen trouwens ook zonder genomics is fokkerij armoede
  het stierkalf van de hoornaarse jubileumlkampioene van dit jaar daar wordt nog mee geleurd.......

 • JeroenvBuuren

  @Noordhollander: Bedoel je rode koe van inzender Nico Bons ? En stierkalf van dagkampioene of andere kampioende van die dag ? Hoe oud is die stier nu ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.