Boerenblog

14 reacties

Veedieven

Ik heb me eens gebogen over het mogelijk voorkomen van schapendiefstal. Moderne technieken bieden mogelijkheden.

Elke dag als ik bij mijn ontbijt de krant open sla, kom ik wel een artikel tegen over schapendiefstal. Het lijkt wel of ik in een cowboyfilm verzeild geraakt ben, waar hele kuddes van de ene op de andere nacht van de prairie verdwijnen. Maar nee, het gaat over onverlaten die de dieren uit afgelegen weilanden ontvreemden. Zeer spijtig voor de betrokken boer en tevens een grote schadepost voor de man. Je kudde van 50 of 100 goede fokschapen zal maar met de noorderzon vertrekken.

Schuld
De volgende artikelen worden gekenmerkt door de terechte klaagzang van de goede man of zijn familie, omdat het levenswerk in één nacht verwoest is. Daarna komen de wetenschappers aan het woord en kunnen niet anders dan concluderen: verzekeren tegen diefstal of verdwijning van landbouwhuisdieren die buiten lopen is onmogelijk. Dus wie krijgt min of meer de schuld van de ellende? ‘De politie, die had vaker en intensiever moeten surveilleren’. Het KLPD heeft als excuus ‘te weinig mankracht en te veel onregelmatigheden (rellen, overvallen et cetera) in de meer bewoonde wereld’. Allemaal terechte excuses. Hier kan geen mens een speld tussen krijgen.

Jachtgeweer en bloedhonden
Wat kan de boer dan doen, zonder risico voor zijn eigen gezondheid en die van nietsvermoedende passanten. Damhekken die bij opening een jachtgeweer activeren, of die bij opening door een onverlaat onder 380 volt spanning komen te staan? Hij kan overwegen een paar bloedhonden bij de dam te stationeren, die iedere onbekende die het hek opent meteen opvreten. Dan worden we wel van de dieven verlost als ze niet eerst de honden omleggen.

Al deze ideeën zijn leuk maar niet uitvoerbaar, omdat dan de wetgever in het geweer komt en de boer als crimineel achter de tralies verdwijnt terwijl de veedieven fluitend in de saloon zitten achter hun whisky en schapenkotelet.

Moderne middelen
De huidige communicatiemiddelen geven boer en burger technologisch betere mogelijkheden om zowel de boer als het KLPD te waarschuwen bij naderend onheil. Ik heb om hier zeker van te zijn me er via google van vergewist wat kan en niet kan. Het goedkoopst is uiteraard een camera met bewegingssensor, maar dan is het punt: hoe krijg ik de gegevens thuis als de schapen achter in de polder lopen? De enige mogelijkheid is dat de boer de volgende morgen als hij zijn schapen controleert ook de beelden bekijkt. Nee, afgekeurd.

Bewegingssensor
Na het nodige speurwerk kwam de volgende betaalbare mogelijkheid in beeld: de camera met bewegingssensor en gsm. Voor deze telefoon plus camera, die start zodra beweging of licht wordt waargenomen is een sim-kaart nodig. Hiermee is deze installatie in staat geluid en beelden door te zenden naar van te voren geprogrammeerde telefoonnummers. Nu kan de boer meteen zien wat er gaande is en indien nodig actie ondernemen. Om onnodig alarm te voorkomen, valt te denken aan activering zodra het hek wordt geopend of er een voertuig over de dam komt.

Diefstal voorkomen
Ik denk dat deze techniek een hoop ellende en speurwerk voor het KLPD kan voorkomen. Maar ook al worden de dieren opgespoord voor ze in schaapskoteletten zijn veranderd, het terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar is een hele klus vanwege ziektepreventie en brengt kosten met zich mee voor quarantaine. Er is dan ook alles aan gelegen diefstal te voorkomen. De moderne mobiele communicatie kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

Laatste reacties

 • Bison

  Hier in Canada houden ze een 'sheep dog' tussen de schapen om 'predators' weg te houden.
  Anderen gebruiken een llama voor hetzelfde doeleind.
  Je kunt ze waarschijnlijk allebij trainen om ook menselijk ongedierte buiten de heining te houden.

 • schoenmakers1

  weer een reactie dat het normaal is dat bij ambtenaren het normaal is dat men het werk niet hoeft te doen als men er geen tijd voor heeft, ik ben er nog nooit mee weg gekomen, hoe kan dat toch??????????

 • agratax2

  @Bison de Canadese bescherming tegen predators werk zo lang de aanvallers niet op twee benen lopen en op 4 wiel aankomen al dan niet bewapend. Ik heb dus gezocht naar alarmsystemen en niet naar spugende lama 's en blaffende honden. Heterdaadjes werken het beste bij de rechtbank.
  @Schoenmakers. Ik heb niet gezegd dat de ambtenaren hun werk niet doen, ze hebben opdracht Prioriteit te stellen, omdat ook de mannen van de KLPD maar 24 uur in een dag hebben en daarvan ook graag 8 uur slapen en nog wat tijd over houden voor andere noodzakelijke activiteiten.

 • W Geverink

  Bison heeft een punt. Een schapenhouder die ik ken heeft twee van die grote witte joekels bij bij de schapen lopen. Ze werken uitstekend voor coyotes en andere predatoren en voor zover ik weet is hij nog geen schaap kwijtgeraakt. Als de coyotes eieren kiezen voor hun geld dan is de bordercollie van een veedief zijn leven niet zeker.

 • agratax2

  @Geverink. Ik weet uit verhalen dat dit werkt, maar of het tegen twee benige veedieven werkt? Deze mensen zullen niet direct weglopen voor lama's, die sacherijnig doen. Ik verwacht dat lama's van nature agressief zijn tegen roofdieren, die niet gewend zijn aan prooidieren, die zich verzetten in plaats van weglopen. Ik heb vroeger zwarte schapen gehad en die liepen niet voor een hond weg, maar gingen er op af. Resultaat hond weg met de staart tussen de poten.

 • Bison

  Wel Agratax,ik dacht ik zal een oplossing geven tegen veedieven,maar ja als een veedief een hogere waarde in Holland word aangemeten dan een coyote hier dan houd alles op.
  Bij mij is ongedierte ongedierte of ze nou op twee benen lopen of vier,gewoon afschieten werkt het beste,maar ja.....

 • agratax2

  Bison In Nederland lopen nog al wat beschermde predatoren rond zoals vossen, wilde honden en wolven worden verwacht en veedieven mogen alleen met de hand gevangen worden. Daarna even in de cel en daarna in vrijheid in afwachting tot de straf wordt uitgesproken.

 • Bison

  Agratax1 had dan gelijk gezegd dat veedieven in holland ook een 'beschermde diersoort' is dan had ik me de moeite kunnen besparen.

 • agratax2

  Bison. Als je de discussie in Nederland volgt over het verdedigen van je spullen en je zelf bij inbraak, kun je maar tot één conclusie komen de eigenaar heeft minder rechten en bescherming dan de inbreker / dief. De eerste komt komt met naam en toenaam in de krant en de inbreker hooguit met initialen en wordt als slachtoffer weg gezet als de eigenaar hem te grazen neemt. Niet mijn idee van gerechtigheid.

 • B bob

  En als de gefrustreerde corruptie (lees politie) uniformen in Rotterdam een dronken toerist onterecht het ziekenhuis inschoppen omdat hij hun niet verstaat krijgen ze een bloemetje van de gemeenteraad en loonsverhoging .
  Ik volgde het rampzalige optreden in Haren van die sukkels op het internet. Ze kunnen zelf niet voorkomen dat een stelletje kleuters een heel dorp op stelten zetten weken van tevoren al duidelijk was dat het uit de hand zou gaan lopen.

 • Bison

  Agratax,het is hier in Canada eigenlijk niets anders hoor,de criminelen worden beschermd tegen het publiek en niet anders om als het zou moeten.

 • kok999

  De suggestie ziet er leuk uit.
  Nu wie heeft er dan echte ervaring met dit soort systemen ? In Zuid Afrika had je een buurtwacht met Quads die op Bizon manier kon opereren. Hier bestaat ook de optie van de electrische fluisterversie van de Quad, een Bombardier hoor je op 5 kilometer afstand aankomen. Je kunt naturrlijk eerst eens beginnen met een spandraad, hoeft geen dodelijk explosief te zijn maar wel een die je goed hoort als er een dief met veewagen aankomt rijden. Wellicht is dat al voldoende om af te schrikken.

 • Bison

  Taliban huren,...die kijken niet zo nauw.

 • agratax2

  kok999. Het systeem is in principe hetzelfde als gebruikt wordt door Kuiken mesters en melkrobots, alleen hier wordt het alarm aangestuurd via de computer die de sensor gegevens verwerkt en alarm slaat. (belt via de vaste telefoon) Het systeem is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de energie voorziening, de activering sensor en de scherpe van beeld en geluid.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.