Boerenblog

44 reacties

Niet biologisch

Waarom boeren jullie niet biologisch? Steeds vaker stellen mensen die vraag. Een goede uitleg geven blijft lastig.

De telefoon gaat. ‘Ik moet je wat vertellen! Op de Nederlandse radio…’ Het is iemand uit Nederland aan de lijn. Helemaal enthousiast stelt hij de goedbedoelde vraag waarom wij geen biologisch melkveebedrijf zijn. Alweer. Sterk benadrukt hij hoeveel meer we voor onze melk kunnen krijgen. Ik ga er maar eens voor zitten. Hoe leg ik deze man dat uit?

Biologisch, niet zo logisch

Als ik boodschappen doe of de hond uit laat, spreken mensen me er telkens op aan. Het lijkt wel een hype. Hoe kan ik uitleggen dat ook niet-biologische boeren goed voor hun vee kunnen zijn en dat zij hun koeien echt niet volproppen met antibiotica, zoals sommige partijen je willen laten geloven? Ik krijg langzaamaan steeds meer een hekel aan het woord ‘biologisch’.

Te hoog en te koud
Wij zitten te hoog, het is hier te koud en bij ons groeit alleen gras. Jazeker, we zijn voor het tweede jaar bezig met mais onder folie. Mais, een tropisch gewas, is vooral op deze hoogte een gok. De Schnee-Eifel heet niet voor niets zo. Het is hier gemiddeld 5 graden kouder dan in Nederland.  Ook onze buurboeren hebben mais, maar die is inmiddels bevroren. Behalve de niet-rijpe kolf is het gewas helemaal bruin. Waarom dan toch op deze hoogte mais onder folie verbouwen? Omdat het, inclusief de kosten voor het onder folie zetten, goedkoper is dan mais kopen. Denk aan de vervoerskosten uit de lager gelegen gebieden hierheen.

Eisen voor stal
Onze stal is sterk verouderd en ook al zijn we zo goed mogelijk de ligplaatsen aan het moderniseren, hij voldoet niet aan de eisen voor een biologische stal. Het is voor ons onmogelijk om de stal zo aan te passen dat die aan de eisen voldoet. Aan een compleet nieuwe stal bouwen hoeven we niet eens te denken. Heeft iemand een idee hoe duur dat wel is? De bank ziet ons aankomen!

Nog geen 26 cent per liter melk

Op dit moment moeten we het doen met een melkprijs van 25,68 cent per liter. Dat terwijl onze melkfabriek Milchunion Hocheifel (MUH) vorig jaar een recordomzet van €693 miljoen haalde. Er wordt te weinig geleverd. Bij ons in de buurt worden de laatste tijd om de dag twee toeren gereden in plaats van drie, dat zegt genoeg. Als de MUH inderdaad spotmelk heeft aangekocht voor 44 cent per liter om de afgesproken hoeveelheid aan Aldi en Lidl te kunnen leveren, moet ze dat ergens op verhalen. Bij wie doet ze dat? Juist, bij de eigen boeren. Het gerucht gaat dat de prijs zelfs nog gaat zakken voordat Arla gaat uitbetalen. Sinds 1 oktober is Arla met MUH gefuseerd. Of beter gezegd, Arla heeft de MUH opgeslokt. En dát is onze redding geweest. Als deze fusie niet was doorgegaan, hadden we moeten ophouden. Waarschijnlijk hadden ook veel andere boeren hier in de buurt het niet gered. Ik hoor de heer Sievers, voorzitter van de MUH, eind 2010 op de vraag van Henk waarom de MUH niet ging fuseren met een andere melkfabriek nog uitroepen: ‘De MUH blijft de MUH!’ Jaja...

Hoofd boven water
We hebben genoeg aan ons hoofd. Dat hoofd dat we toch boven water moeten zien te houden. Hoe betalen we met zo’n melkprijs het krachtvoer? Waarvan betalen we de loonwerker, de veearts, water en stroom? En wat te denken van de bank? Of ons levensonderhoud? Nog geen 26 cent per liter, dat houdt toch niemand vol? Afgelopen maart is de belofte gedaan dat het melkgeld niet onder 30 cent zou komen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Maar er is zoveel beloofd. Hopelijk krijgen we het bij Arla beter!

Heeft iemand tips?
Je ziet het aan de blik in de ogen van de mensen die me telkens weer vragen waarom we niet biologisch gaan boeren. Het lukt me gewoon niet om het aan deze mensen uit te leggen. Dierenliefhebbers zonder enige kennis van boeren die maar moeilijk rond kunnen komen in deze tijd. Mensen met te weinig kennis van het platteland die telkens weer met deze vraag komen en die je telkens weer in de verdediging dwingen. Heeft iemand tips?

Laatste reacties

 • Bison

  Ja,als je maar een kwartje de liter vangt ken je er beter maar gelijk mee stoppen zou ik zeggen
  Je kan natuurlijk ook door blijven tobben tot je failiet ben..

 • Hans Brasil

  Wat was de drive om in Scheid te gaan melken?

 • @meelmuisje

  @Bison In deze tijd je bedrijf verkopen is moeilijk. @Hans Brasil ik heb daarover blogs geschreven: 'Van Blaricum naar de Eifel'. Onze melkfabriek is nu gefuseerd met (oftewel overgenomen door) Arla. We zijn heel benieuwd naar wat we uitbetaald gaan krijgen :-)

 • John*

  misschien antwoorden dat als de melk minimaal 50 cent op brengt het prima mogelijk is om de risico's te nemen om te gaan schakelen naar de biologische veehouderij. Je hebt opbrengstderving (minder ruwvoer), investeringen in een betere stal en de kosten die gemoeid zijn met de omschakeling. Dit is allemaal kostprijsverhogend. In slechte tijden kan dat de doodsteek betekenen voor het bedrijf. Je steekt je nek uit maar als de grasmaaier langskomt verlies je als eerste je kop.

 • B bob

  Stoppen met het leveren van melk en (eventueel met collega's ) een bescheide Kaas productie opzetten is een manier om de kosten van het overschakelen naar Biologisch te kunnen betalen. Kaas maken is niet erg ingewikkeld en het is tevens goed houdbaar . De afzet via een Web winkel zelf helemaal in eigen hand houden is een extra maatregel die de marge sterk verhoogd. Mais onder folie telen is goed te doen indien de folie niet te veel van het bruikbare Zonlicht wegfiltert . De folie mag het nuttige uv licht niet volledig blokkeren.
  Ik zie bij mijn Familie in nederland dat ze onder EFTE folie een beter productief gewas hebben dan dat ze hadden bij de goedkope sterk vervuilende folie die ze vroeger gebruiken. Ook gaat de moderne folie extreem lang mee en in het bijna onverwoestbaar.

 • agratax2

  Monique. Voor je welke beslissing dan ook neemt, moet je jezelf enkele vragen stellen Wat is boer blijven me waard? Wat zijn de Europese gevolgen als het Quotum tijdperk ten einde is? Is de Schnee Eiffel een interessant productie gebied voor Arla of halen die liever hun melk bij enkele grote bedrijven in plaats van bij vele kleintjes? Blijft de lokale Arla fabriek open? Kan en wil ik Zelf kazer worden en ben ik in stat zelf een afzet op te bouwen? Ik weet van een zelfzuivelaar dat niet de investering in de verwerking het probleem is, maar dat de afzet opbouwen vele malen meer aan tijd en geld kost. Kan en mag je bv. Wind en zon energie produceren? Bij de huidige melkprijs wordt overleven moeilijk en alleen maar hopen op betere tijden is frustrerend en kan ten koste van het gezin.

 • B bob

  De Afzet van kaas is niet zo moeilijk op te zetten als je een eerlijk product op de markt zet . Kijk naar de prijs die arla kan vragen voor hun ( niet bioligisch 0 kaas ! Natuurlijke voeding is in een razend tempo in populariteit aan het stijgen en ik denk dat Monique binnen de kortste keren een Slimme ondernemer op de stoep heeft staan die haar hele productie wil afnemen.

 • B bob

  Ik weet uit ervaring dat indien mensen minderen met hun vleesconsumptie ze een onstopbare zucht naar kaas krijgen ! dat komt door de natuurlijke zouten die in rijpende kaas ontstaat . De zogenaamde flexitariers gaan massaal aan de kaas en sojaproducten om de geestelijk verslaving die vlees heet te vervangen.
  Kijk maar naar de vele miljoenen die momenteel in nieuwe kaasfabrieken geinvesteerd worden. De mensen met het grote geld komen niet uit een ei maar zien de lukratieve bui al hangen .

 • farmer135

  ik denk dat er weinig voor die prijs kunnen produceren, het is dan zaak om financieel te overleven, en de kosten zo laag mogelijk te houden. Misschien een keer bij arla aan de bel trekken, die zijn nu verantwoordelijk voor de melkprijs.

 • pieter p

  Je moet ook niet onderschatten hoeveel tijd er wel niet in gaat zitten om kaas te maken en te verkopen.
  Met een winkel ben je nog meer verbonden aan tijden, en hoe vaker en langer je open ben hoe meer je misschien verkoopt.
  Maar je moet er dan altijd aanwezig zijn. Biologisch moet vanuit jezelf komen, niet eraan beginnen alleen voor het geld.

 • B bob

  Je mag best Biologisch gaan produceren omdat dat de enige manier is om te kunnen overleven als ondernemer Pieter! Als je eenmaal Biologisch werkt ga je er vanzelf plezier in krijgen ! Ik heb al enkele tientallen ondernemers in de goede richting gestuurt en die zijn mij achteraf erg dankbaar.

 • Boervis

  Et liefst schop ik jou bio Bob in de goede richting.
  Denk dat vele veehouders me dan ook dankbaar zijn.

 • B bob

  De eerste die een been in mijn richting uitsteekt loopt verder zijn hele leven te hinkelen .

 • Nines

  Zoals in het artikel al is beschreven: biologisch; eigenlijk helemaal niet zo logisch. Als je er zo over denkt, waarom zou je dan over willen gaan? Zolang je niet achter je eigen bedrijfsvoering staat, kun je er ook niet met plezier in werken lijkt me.
  Maar al die mensen die komen vragen waarom je niet biologisch boert; vertel je ze dan ook dit verhaal? Het lijkt me toch dat dit voldoende helderheid kan geven aan hen, of zie ik dat verkeerd?

 • B bob

  Nines, als je nog een x rustig het artikel doorleest weet je waarom voor Biologisch ondernemen niet logisch is voor Monique. De wil is er wel maar de omstandigheden zijn er gewoon niet ideaal.

 • pieter p

  In Frankrijk is men hard bezig om steeds meer zieltjes te werven om bio melk te produceren. Een tijdje terug heb ik een gesprek gehad met een biologische melkveehouder en die heeft ook scharrelkippen. Deze man zei en wat ik al dacht dat de marktprijs voor de biomelk goed is, maar er nu veelste veel boeren overstappen naar bio, die markt gaat overspoellen met gevolg prijsdalingen. En dat is wat de retrail wil. De biomarkt is beperkt en die draait nu goed, maar bij teveel aanbod,is de rest wel bekend.
  In crisistijd heeft niet iedereen het geld er voorover om bio te kopen. Zelf ben ik niet tegen bio, maar zou mijn bedrijf niet willen omzetten naar bio.

 • tikka

  Hallo Monique,

  Waar jullie boeren lijkt de grond me goedkoop en de huren laag. mestafzet als dat al nodig is kost (bijna) niets. afgemolken koeien zijn behoorlijk aan prijs. quotum kost weinig. de rente is momenteel laag. mijn vraag is wat is er bij jullie nu eigenlijk duurder dan hier in NL?

  Gegroet Tikka.

 • @meelmuisje

  Hallo Tikka, ik zou zeggen: neem een kop koffie en lees mijn volgende Blogs: 'Van Blaricum naar de Eifel' deel 1 t/m 5; 'Wateroverlast verklaard', 'Ook dat nog... Windhoos!' 'Woekerrentes bij Raifeissenbanken' (onder de kop Banken zijn woekeraars) en 'Akkefietjes met de gemeente'. De verkoper van onze boerderij is de Ortsburgemeester. Hij heeft verzuimd te vertellen dat het kuilvoer vergiftigd werd door metaalhoudend water waardoor we bijna alle melkkoeien zijn kwijtgeraakt. Bij de bank hoefden we niet aan te kloppen. Wat we totnutoe bereikt hebben is op eigen kracht gegaan, zonder hulp van. Henk heeft vanaf dat hij heel jong was elke cent bij elkaar verdiend om zijn droom waar te maken, namelijk een eigen boerderij. Wat er bij ons nu eigenlijk duurder is dan in NL vraag je me. Duitse banken financieren tot max 50% van de waarde van het onroerend goed en nooit meer en afgelost word binnen 10 tot 15 jaar, als je geluk hebt 20 jaar (daar waren wij te oud voor) je hebt dus aardig hoge aflossingskosten en de rente is niet om naar Nederland te schrijven. Zoals je al schreef: lijkt. Niet: blijkt.

 • agratax2

  Meelmuisje. Leuke naam. Ik heb al je blogs gelezen en kwam tot de conclusie dat alles wat mis kan gaan ook mis ging bij jullie. Dat maakt het ontzettend moeilijk en dan zit je ook nog in een deel van Duitsland waar ik liever niet zou wonen, van wege de 'tolerantie' jegens immigranten. Heb je zelf ook al aan gegeven in je blogs. Ik kan jullie alleen maar sterkte wensen en hopen dat jullie de best mogelijke oplossing vinden.

 • maarten71

  Ik ben een hobbie boer. Ik heb vrij makkelijk praten aangezien ik ook in de olie industie werk maar om geld bij te leggen voor mijn boeren operatie nou nee! Ik ben op zoek gegaan naar simpel 1 ding 'kosten besparing'. Heb altijd bij boeren gewerkt via een loonwerker. Ik weet niet beter dan dat koeien buiten gras/kuilgrass ook mais, krachtvoer en bietenpulp vreten.

  In de franse alpen waar ik 'boer' is krachtvoer/mais simpel erg duur maar alleen op gras produceren de dames gewoon weinig melk. 8 jaar geleden liep ik tegen een amerikaan aan die wel genoeg gras produceerde en veel melk en goed vlees produceerde. Hij adviseerde rotatie grazen. Zijn koeien vreten alleen gras verder niks. Hij had het ook over bio hier en daar. Vind dit allemaal onzin maar de kosten besparing sprak me zeer aan. Een boek die het rotatie grazen goed beschrijft is het boek van Joel Salatin dat heet Salad Bar Beef. Hij gebruikt kippen op het land om vliegen/insecten ect te bestrijden. Dat scheelt hem weer dierenarts kosten.

  Kijk even op youtube onder Joel salatin van polyface farm.

  Je moet niet denken in Bio of niet bio. Je bent ondernemer die weinig aan de melkprijs kan doen. Je kan alleen iets aan je kosten doen.

  Mvrgr Maarten

 • B bob

  Pieter, geloof jij een Autoverkoper die alleen maar Volkswagens heeft staan ook als hij verklaard dat alle andere automerken 4x meer brandstof gebruiken of zou je dan ook eerts uitzoeken wat de werkelijkheid is ?

 • B bob

  Meelmuisje, het is misschien een schamele troost maar Mensen die in het leven altijd de wind tegen hebben worden door onze Schepper net even wat zwaarder op de proef gesteld . Als je ondanks alle tegenspoed je rug recht kan houden en je de magere jaren de eigenwaarde bewaard zullen de vette Jaren een Gouden randje hebben.
  Enorm veel succes !

 • B bob

  Maarten71 heeft niets met Bio maar ervaart wel de voordelen van het snuffelen aan Biologisch en dan krijg je vanzelf de Biologisch kriebels .

 • Deense boerin

  Heel leuk allemaal dat biologisch, maar aan de eisen die gesteld worden, kunnen wij nooit voldoen. Zo zouden wij voor onze 140 koeien en huidige 108 ha grond, nog 40 ha grond erbij moeten kopen/huren/mestafzet. Dat is niet reëel. En daarnaast boeren wij al bijna biologisch. Kunstmest is zo beperkt dat we eigenlijk alleen voor en na de eerste snede kunstmest kunnen strooien. De spuitproducten die wij mogen gebruiken in de mais zijn zo zwak dat er 2x gespoten moet worden, en dan nog helpt het nauwelijks.
  En dan die onzin over dat biologisch beter is, ook voor de dieren. Wij moeten aan zoveel eisen voldoen van de melkfabriek (Arla) en de overheid, dat wij geen slechte producten kunnen afleveren.

 • B bob

  Deense Boerin werkt trouw met erg ineffectieve middelen en maakt dat er steeds zwaardere middelen ontwikkeld moeten worden (resistentiewerking)
  Datzelfde effect zien de reguliere veehouders nu bij hun veestapel. Door het massaal gebruiken van antibiotica met een lage werking is het nu niet meer mogelijk om de hierdoor ontwikkelde Multiresistente pathogenen te berstijden zonder de laatste reddingsboeien in de Humane gezondheidszorg in te zetten bij de melkkoeien . Hoe belangrijk is een glas antibioticamelk als je dood gaat aan een simpele ontstoken teennagelbed ?

 • B bob

  Bijna Biologisch staat gelijk aan net niet dat vliegtuigongeval overleven en een beetje zwanger zijn ! Onzin dus !

 • @meelmuisje

  B bob Ik vind dat, ook al kan je niet aan alle eisen voldoen om het etiketje 'Biologische boer' te krijgen, wij net als vele anderen het zo goed mogelijk proberen te doen. Als 'tetracycline'-slachtoffer weet ik als geen ander wat teveel aan antibiotica met je lichaam kan doen. Maar als mijn Vee-arts tegen mij zegt 'Als ik die koe nu geen een kuur geef dan gaat ze onherroepelijk dood', dan weet ik dat hij gelijk heeft. We hebben er al meer discussies over gehad. Soms moet je wel, anders red je het als boer niet. Ik vind dat moeilijk uit te leggen aan mensen die wat 'radicaler' denken je komt er niet doorheen. Jammer dat die zich niet wat meer in een ander kunnen of willen verplaatsen, ik probeer dat namelijk wèl bij een ander. Wat de een ziet als een boer(in) die zich alleen maar verontschuldigt, ziet de ander toch positiever in. En dãt laatste is wat ik zo mis bij de mensen die mij steeds vaker aanspreken. Zij storten hun mening over mij uit op een vaak belerende manier alsof je het tegen een onmondig kind hebt en stappen vervolgens zelf in een grote auto om weg te rijden. Ik kijk dan naar de uitlaatgassen en denk 'verbeter de wereld maar begin dan wel eerst bij jezelf'. B bob je weet zelf ook dat je onder dwang minder voor elkaar krijgt als met begeleiding. Ik heb bij andere artikelen je goedbedoelde reacties gelezen maar die komen vaak agressief over, helaas. En dan bereik je net het tegenovergestelde.

 • B bob

  Meelmuisje, probeer mij te zien als iemand die gericht werkt aan bewustwoording bij de Agrasische sector . En dan moet je echt flink met de knuppel het hoenderhok in rennen om een stem te krijgen. In eerste instantie krijg je dan een hooivork in je nek maar achteraf krijg je dan een pleister van de Boer.
  Elke x dat een Boer voor een medische behandeling van een Dier gaat omdat dat gewoon noodzakelijk is voor het voortbestaan van het bedrijf is dat een teken dat er iets vreselijk fout gaat. dan loop je als ondernemer op de rand van de afgrond en zou je veiliger oorden moeten zoeken .
  Als een vliegmaatschappij door de butgetmaatschappij als Ryanair eigenlijk niet meer kan blijven bestaan als ze niet gewoon te lang met de oude gevaarlijke vliegtuigen blijven vliegen en onduegdelijke onderdelen moeten gaan gebruiken is de beste oplossing niet de meeste prettige . Onschuldige levens op het spel zetten is echter niet de juiste weg .

 • B bob

  Ik heb vorig jaar in kaart gebracht hoe bedrijfszeker de Biologische bedrijven momenteel zijn die ik van advies heb voorzien de algelopen 23 jaar . Waar een regulier bedrijf 20% tegenslag over 3 jar niet overleeft kan een Biologisch bedrijf met 45% tegenslag gewoon over een periode van 7 jaar doordraaien met behoud van een basisinkomen. De gemiddelde jaarlijkse tegenslag was overgens 11% over de gehele periode als je de overschakkelingsperiode naar biologisch mee rekent.

 • pieter p

  @bbop
  Als alle boeren 'morgen' bio werden, hoe zal het dan komen met de wereldbevolking. Dan lijden er nog veel meer mensen honger. Zo duurzaam is bio niet, er is nu al een tekort aan landbouwgrond en met bio is zoals bekend veel meer nodig.
  Deze zomer waren hier de graanpercelen helemaal groen net voor het combineen, hoe wil je zulke granen voor meerdere maanden opslaan?
  Waarom mag een dier geen antibiotica behandeling genieten om beter te worden, en jij wel als het nodig is?

 • B bob

  Pieter, probeer niet elke boer overte halen om Biologisch ondernemer te worden want dan falen de meeste ! Je hebt een sterk gevoel van verantwoordelijkheid tegenover je medemens nodig om hiervoor geschikt te zijn veel Mensen zijn niet meer bereid om aan een ander te denken .
  Biologisch plantaardige voeding produceren op wereldwijde akkers en de vellesproductie terugdringen is de oplossing voor de honger op deze planeet voor nu en in de verre toekomst maar de mensheid kiest voor de giftige massaprodudtie die onszelf onderuit zal schoppen . Einde oefening voor de Mens en een zegen voor Moeder Natuur . Over de problemen op deze specifieke akkers heb ik niet voldoende infomatie om een antwoord te kunnen geven .
  # 28 voor mijn visie over het Humane medicatiegebruik in de Humane Voedingsketen !!

 • pieter p

  bbop, Als de meeste boeren zoals jij het zegt falen, dan heb jij de boeren kennis vrij laag staan, of je vindt jezelf heel wat.
  Als jij al 23jaar al dit werk doet en mijn vraag over onkruid en opslaan van granen niet kan beantwoorden, dan heb je er weinig kaas van gegeten. Deze percelen graan waar ik het over had is van een biologische boer die al meer dan 20 jaar bio is. Dus het is gewoon een probleem, en daarom heb jij er geen antwoord op. Dus de vraag die ik stelde als jij ernstig ziek bent, of je dan ook niet naar de dokter gaat voor antibiotica, daar geef ook geen antwoord op.

 • B bob

  Zelf sta jij bij mij in ieder geval niet erg hoog aangeschreven Pieter ( sorry). Je kan slecht begrijpend lezen en reageert voor het nadenken.
  Ik heb het in reactie #31 over fatsoen en niet over het intelligentieniveau van boeren .
  Een boer die 20 jaar biologisch boert en nu problemen heeft kan wel 1000 verschillende factoren tegen hebben en van een korte beschrijving kan ik geen kaas maken . Mijn glasen bol staat bij de poetser . Ik kan volgende week pas weer in gedachte met de akker praten en laat je daarna weten wat het probleen is. LOL
  Ik ben een Mens en ik leef zo gezond mogelijk . Tot nu toe heb ik nog maar ( even afkloppen ) een aantalx een kuurtje gehad en helemaal afgemaakt . Dat was mijn privilege als Mens en dan is het gebruik van Humane Medicatie goed te praten. de Huisarten die op commisiebasis een nieuwe saab bij elkaar sparen als ze maar zoveel mogelijk voorschrijven zijn niet mijn vriend. de dierenarten die zo verken mogen ze in de mestput plaatsen.

 • tikka

  Ik verwacht dat bedrijven die biologisch produceren of bijv alle mest op eigen grond kwijt kunnen makkelijker bouw en milieuvergunningen krijgen, op die manier stuurt de overheid in een gewenste (lees extensievere) richting bijv. rondom natuurgebieden.

  Monique ik heb je blogs gelezen, jullie hebben veel meegemaakt.
  Ik las een rentepercentage van 10-13%???? en nog aflossen ook in korte tijd.
  Hoe financier je dan de andere zaken op het bedrijf zoals machines, vee, voervoorraden? Kun je niet iemand vinden die een blok grond koopt (7.000-10.000,- per ha las ik) en deze grond aan je verhuurd voor zeg 3%, dan heeft diegene ook de waardestijging!

 • pieter p

  bbop, het zal mij een worst wezen hoe hoog ik bij jouw aangeschreven staat, maar iemand in de mestput plaatsen gaat mij te ver.
  Mensen zoals jij kunnen het altijd heeeeel goed voorschrijven hoe het moet, maar heb jezelf wel eens een langlopende bedrijf gehad met alle in en outs.
  Voor mij is een dier bijna net zoveel waard als een mens, sterker nog je kunt beter van dieren houden dan van de meeste mensen.
  Als een dier ziek wordt door wat voor reden dan ook dan doe ik alles om dit weer goed te krijgen, nee ik grijp echt niet gelijk naar antibiotica. maar als het nodig is wel.
  En om het dier te behandelen voor het voortbestaan voor je bedrijf? In welke wereld leef jij?
  Je laat een ziek dier niet doodgaan als het niet hoeft!
  Maar nog steeds en daar hoef je geen glazen bol voor te hebben, het opslaan van bio granen daar kun je dus geen antwoord op geven.

 • maarten71

  Met dat woord bio heb ik niks. Vind het ook niet belangrijk. Het is een etiket en je moet er vaak voor betalen/investeren.

  Een ding heb ik wel geleerd van het starten van een boeren bedrijf (Nu nog een 64ha hobbie) en dat is dat je niet naar al die productschappen en co-operaties moet luisteren. Die brengen je in de verkeerde richting. Ik bedoel daar mee dat ze je alleen adviseeren om je meer te investeren/kopen of wat dan ook.

  Zelf zoeken. Boeken lezen van geslaagde ondernemers, boeren futuristen ect.
  Kijk ook eens over de grens.
 • natuurboer

  Biologisch klinkt mooi, maar het heeft één manco. Gebrek aan mineralen. Biologisch kan alleen voortbestaan wanneer er aanvoer van mineralen komt vanuit de gangbare landbouw. Vanwege aanvoer van voldoende mineralen is biologisch volledig afhankelijk van de gangbare landbouw. Ofwel zonder gangbare landbouw is biologisch landbouw niet mogelijk..

 • Kobonde

  Er is al een enorm overschot aan biolosche melk want de consument wil de meer prijs niet betalen. Arla heeft een wachtlijst voor ecologen ik ken een boer die al 12 jaar ekoloog is maar zijn melk wordt altijd met de reguliere melk op gehaald omdat er teveel eko melk is.

 • pieter p

  Er is dus al een overschot aan biomelk! Een bbop maar zeggen dat het niet zo is, mensen met glazen bolletjes leven toch in een andere wereld.

 • agratax2

  Na alle reacties die al dan geen hout snijden, heeft Monique nog geen bruikbare oplossing voor haar probleem. Ik vrees dat alle obstakels op haar pad op dit moment niet meer vallen onder 'Uitdagingen' maar behoren tot de categorie > problemen<.

 • Deense boerin

  @b bob, die inefficiënte spuitmiddelen zijn de enige middelen die we mogen gebruiken, en daarom moet het dubbel gebruikt worden. Anders wordt de mais overwoekerd door onkruid en kunnen wij niet voldoende voer winnen voor onze dieren. Gezonde dieren trouwens, die nauwelijks een dierenarts zien. Onze koeien worden niet drooggezet met penicilline zoals in Nederland gebruikelijk is. Enkel als er aantoonbaar een bacterie aanwezig is, krijgen we daar een specifieke antibioticum voor. En biologische boeren zullen hun koeien toch ook wel behandelen met AB, of laten ze zieke dieren maar doorlopen?! Wij moeten ook gewoon de melk apart melken totdat de AB uitgewerkt is. Dus hoezo ABmelk drinken? Je wilt niet weten hoe hoog de boetes zijn als er AB in je melk wordt aangetroffen. Dat wil je echt niet!

 • pieter p

  @agratax1,ik denk dat gewoon een oplossing aandragen niet zomaar kan, de melkprijs is gewoon te laag om van rond te komen. Het ligt er ook aan hoelang ze nog 'zwaar' zitten bij de bank. Je kunt het bedrijf altijd te koop zetten voor een goede prijs. Als er iemand langs komt met interresse, dan is het overwegen waard. Maarja kan me voorstellen dat ze daar niet weg willen. Even gauw omschakelen naar bio, met bbop als begeleider, als zijn cijfers net zo kloppen als zijn nederlands. Dan weet ik het nog niet
  Even serieus, naar bio omschakelen voor alleen het geld, dan krijg je spijt denk ik.
  Frankrijk is nog steeds een mooi land om te boeren, mochten jullie het toch verkopen.

 • pieter p

  @agratax1,ik denk dat gewoon een oplossing aandragen niet zomaar kan, de melkprijs is gewoon te laag om van rond te komen. Het ligt er ook aan hoelang ze nog 'zwaar' zitten bij de bank. Je kunt het bedrijf altijd te koop zetten voor een goede prijs. Als er iemand langs komt met interresse, dan is het overwegen waard. Maarja kan me voorstellen dat ze daar niet weg willen. Even gauw omschakelen naar bio, met bbop als begeleider, als zijn cijfers net zo kloppen als zijn nederlands. Dan weet ik het nog niet
  Even serieus, naar bio omschakelen voor alleen het geld, dan krijg je spijt denk ik.
  Frankrijk is nog steeds een mooi land om te boeren, mochten jullie het toch verkopen.

 • agratax2

  pieter p. Ik ben het met je eens dat een oplossing aandragen heel moeilijk is. Alles wat je wilt ondernemen in dezen heeft zijn aanloop kosten. Te koop zetten is en optie maar betekent meteen einde van deze oefening en misschien wel einde van deze droom. Ik had in mij jonge jaren ook mijn dromen, maar heb ze regelmatig bijgesteld, omdat ze te hoog gegrepen waren. Dit bijstellen heeft me wel de kans gegeven veel van de wereld te zien en te ervaren hoe landbouw elders bedreven moet worden en wordt bedreven. Het betekent wel steeds je doelen bijstellen en toetsen op haalbaarheid.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.