Commentaar

3855 x bekeken 7 reacties

Met vallen en opstaan

De eerste luchtwasser bij melkvee is er. Er komen veel vragen op over hoe dan te ventileren.

Een mijlpaal. De eerste luchtwasser bij melkvee is een feit. Het mooie: de stal is niet aan alle kanten dicht, het zijn geen kale dichte muren. Van afstand is het er een als de vele open stallen die de laatste jaren gebouwd zijn. De grote luchtinlaten aan de zijgevels, normaliter afgesloten met windbreekgaas, zijn nu lichtdoorlatende platen. De bovenste meter is een handmatig regelbare klep. De luchtwasser bij maatschap Gunnink in Kampen (Ov.) (zie pagina R8 in Boerderij Rundveehouderij) is gecombineerd met weidegang van op termijn 170 koeien. Dus van het industriële dat iedereen vreest bij het horen van 'luchtwasser bij melkvee' is geen sprake.
Het klinkt goed. Toch blijven enkele stevige vraagtekens staan, vooral rondom ventilatie. Want deze stal toont overduidelijk aan dat mechanische ventilatie bij melkvee een redelijk onontgonnen gebied is. Moet je nu uitgaan van een kuub ventilatiecapaciteit per kilo lichaamsgewicht, zoals in andere sectoren, of kun je een lagere waarde nemen vanwege de erg grote volumes per dier in de nieuwe stallen? Moet je de inlaatopening automatisch vergroten of verkleinen met het ventilatieniveau? Gunnink kiest bewust voor een vaste inlaatopening die hij af en toe vergroot of verkleint via vier standen: een kwart open, half open, driekwart open of volledig open. Ervaringen uit de varkens- en pluimveehouderij leren dat sturing van vergelijkbare inlaatsystemen na enige tijd geautomatiseerd is. Dan is er de vraag of je de binnenkomende lucht moet sturen. In de oude stal zitten nog kleppen om die lucht te sturen, in de nieuwe niet. Praktijkonderzoek in optima forma. "Het is niet voor niets een stal met proefstalstatus", zegt Marius Gunnink zelf.
Al met al is dit een goede ontwikkeling: een alternatief voor investeren in roostervloeren. Ik neem mijn petje af voor de Gunninks, die ondanks alle vragen doorzetten. Optimistisch, gedreven, bereid om risico te nemen. Uiteindelijk komt dit goed, maar leergeld zullen ze zeker betalen.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Is het nu eigenlijk noodzaak dat de mens ook een mobiele luchtwasser aanschaft ??? Het moet niet gekker worden, eens kijken of de rundveesector net zo gek te krijgen is als de pluimvee en varkenssector!

 • farmer135

  het zal in de zomer meer een broeikas zijn.....

 • frenken01

  oke

 • frenken01

  oke

 • John*

  met de luchtwasser kan natuurlijk de eigen stikstof kunstmest gemaakt worden. Als de koeien jaarrond op stal staan heb je meer kunstmest. In Amerika zijn al rundveestallen met dwarsventilatie i.c.m. met luchtkoeling. Misschien dat er bij deze bedrijven betrouwbare informatie is te krijgen met betrekking tot ventilatie volumes? Mijn inziens zou een goeie insteek zijn: de warmteproductie van de dieren afvoeren zonder tocht te veroorzaken.

 • Sombermans

  Vele burgers hebben dagelijks overlast van de houtkachel van hun buren. Inmiddels brandt er in 1,3 miljoen huishoudens zo'n kachels, samen goed voor meer dan 5% van de totale fijnstofemissie. Er is geen enkele regelgeving vanuit de overheid. Hobbystokers doen wat ze willen. Als burger rest je slechts de gang naar de civiele rechter. Ondertussen dwingt Den Haag de boeren om flink te investeren in uitstootverlagende maatregelen. What's wrong with this picture?

 • Jan Willem

  Mooi artikel in boerderij Marius.
  Veel,succes met je nieuwe stal.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.