laatste update:14 feb 2012

Verkeerde koninginnen

Han van Bergen
Zowel bij de zwartbonte als roodbonte Holsteins zijn koninginnen bekend. Maar ondanks de goede stieren die er op zijn gebruikt, leveren ze zelf geen toppers.

Een handelaar informeerde bij me naar hooi. Hij vroeg of het ook geschikt was voor dure sportpaarden, die van €200.000 en zo. Ik vertelde hem dat mijn koeien en jongvee het graag lusten, maar ja, die hebben bij elkaar nog geen twee ton waarde, taxeerde ik even snel. We hebben wel een konijn van €50.000 en die knabbelt er ook graag van, probeerde ik het gesprek enige richting te geven.
Ik moet niet veel hebben van verhalen over extreem dure dieren. Je hoort vaak over paarden met een hoge waarde, maar hoe vaak worden dergelijke bedragen echt betaald? Soms hoor je over vissen van duizenden euro’s. Bij koeien kennen we iets soortgelijks. Onlangs gaf Bob Miller een lezing in Swifterbant. De Amerikaan is de ‘ontdekker’ van Roxy, de koningin van de Holsteins. Deze koe met 97 punten exterieur had hij kunnen verkopen voor 100.000 dollar. Let wel: ruim 30 jaar geleden. Dat was toen genoeg om een compleet nieuwe stal te laten bouwen. Maar Millers vrouw adviseerde het bod af te slaan.
Uit Roxy fokte Miller een indrukwekkende veestapel en vele stieren. Van al haar zonen kennen we alleen Hanover Hill Raider, een Starbuck-zoon uit een Elevation-dochter van Roxy. Deze in 1986 geboren Raider noteert vandaag een NVI van –97. Dat is zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder. We zien +128 levensduurdagen, 102 celgetal, 103 uier, 99 benen, 93 klauw-gezondheid. De in 1985 geboren Sunny Boy noteert nu +44 NVI, 368 levensduurdagen extra, 96 celgetal, 98 uier, 97 benen, 103 klauwgezondheid. Dit laatste cijfer is bij Sunny Boy hoog be-trouwbaar en bij Raider laag omdat daar maar 790 dochters van staan geregistreerd in Nederland. Hetzelfde geldt bij productie, waarbij Sunny Boy nog +53 kilo melk scoort met +0,06 eiwit en Raider –706 kilo met –0,14 eiwit. Met andere woorden: Raider was meer een grijze muis dan een bijzondere stier. Vandaag zien we de Roxy-genen terug in Scientific Destry, een stier die hoge, smalle platte koeien vererft met weinig melk.
Een Amerikaans Holstein-blad waarin Miller vaak adverteerde, riep Roxy uit tot koningin. Dat maakt op mij weinig indruk, mede doordat ik dagelijks terugdenk aan de koningin van de rode Holsteins, Lavender Ruby Red-rose. Ik melk nog een kleindochter van haar. Tweemaal daags jaag ik haar de melkstal in waar ze niet uit eigen beweging naartoe gaat omdat ze slecht ter been is.
Redrose is een winnaar van de Red Holstein Show in Maddison. Het is een hoogproductieve koe. Met de studieclub zagen we haar in Amerika, waar ze in een paardenbox op zaagsel stond. Een prachtige, grote koe met ook zeker voldoende breedtematen. Ik heb foto’s waarop ik sta met een kalf van Redrose dat werd geveild voor 136.000 dollar en daarna toch op hetzelfde bedrijf bleef.
Veel clubleden gebruikten Redrose-zoon Rampage als proefstier. Rampage’s vader is September Storm, destijds de duurste stier ter wereld. De duurste stier gecombineerd met de koningin, dat kon moeilijk tegenvallen.
De volle zus van Rampage viel al niet helemaal mee. Dat was een redelijke AB-koe, zeker niet meer dan dat. Van Rampage zijn als proefstier meer dan 100.000 doses verkocht. Zijn huidige fokwaarde is –56 NVI, –228 levensduurdagen, melksnelheid 83, –0,43 eiwit. Anders gezegd: die kruising viel dus wel degelijk tegen.
Rampage was met recht een ramp, die in Nederland 2.017 proefstierdochters in de fokwaarde heeft. Opvallend is dat dat er meer zijn dan in Amerika.
We kiezen blijkbaar dus de verkeerde koninginnen. Ik laat me in ieder geval bij het aankopen van rietjes niet meer verleiden door saillante verhalen. Alleen op een openbare veiling kan iedereen zien wat de waarde van topvee is. Maar dat zijn vaak ook in scene gezette shows. De een koopt bij de ander en vice versa. Ik kijk daar zeer achterdochtig tegenaan. Dat leer je van het jaren achtereen inzetten van proefstieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.