Boerenblog

laatste update:15 feb 2012

Protocollen in Slowakije (2)

Een probleem op bedrijven in Slowakije is het vinden van gemotiveerd personeel.

De mensen in Slowakije, en ook elders in Oost-Europa, gaan alleen naar hun werk voor het geld. Dat is echt kortetermijndenken. Want als je gemotiveerd bent en een stapje harder loopt, is het voor velen niet eens zo heel moeilijk om hogerop te komen. En dat resulteert uiteindelijk weer in een hoger salaris.
Zo hebben we elke week een vergadering met de managers van de melkproductie. Daar kwam ook ter sprake hoe we het personeel beter kunnen motiveren. Het antwoord was al snel duidelijk: alleen met geld. Nadeel is dat geld alleen maar op de korte termijn werkt. Na een paar dagen is de loonsverhoging alweer gewoon en vervalt het personeel weer de oude routine.
Wat natuurlijk ook belangrijk is op een bedrijf met personeel, is dat de mensen vriendelijk zijn naar elkaar en dat er gelachen kan worden onder werktijd. Wat dat betreft, hebben wij geen problemen.

 

Personeelskosten

De lonen in Slowakije liggen lager dan in West-Europa. De arbeidsefficientie ligt echter ook lager in Slowakije, dus de arbeidskosten per kilo melk zitten nagenoeg op eenzelfde niveau. De vraag is natuurlijk, hoe gaan de arbeidskosten zich in de toekomst ontwikkelen? Want ook hier trekken mensen naar de stad. De inflatie gaat omhoog, wat vroeg of laat ook invloed heeft op de lonen op het platteland. Dus wat als de lonen in Oost-Europa gemiddeld harder stijgen dan op andere plaatsen? Het lijkt mij dan dat de arbeidsefficientie gemiddeld ook harder moet stijgen om geen koploper te worden qua arbeidskosten. Ik ben benieuwd.

 

Zo kan het ook

Chauffeurs voor het melkveebedrijf vinden valt niet mee. De hoofdlocatie van de akkerbouwtak is vlakbij het melkveebedrijf gevestigd. En tja, iedereen wil natuurlijk liever op de grote machines rijden in plaats van op een bobcat. En dan moet je ook nog elke keer uitstappen om hekken open en dicht te doen.
Over trekker rijden gesproken… Onlangs was ik op de jongveelocatie. Attila, de man die daar de koeien voert, had het volgens mij wel gezien voor die dag. Toen ik daar aankwam was hij net klaar met voeren. Hij reed de trekker naar de parkeerplaats, onder het rijden deed hij alvast de motor uit. Z’n Zetor rolde nog even door. Toen hij bijna bij de auto was trapte hij een keer op de rem, trok de handrem aan, stapte uit, stak een sigaret op en stapte in de auto. ‘Zo, dat was dat’, moet hij vast gedacht hebben.

Boldog új évet! (= Gelukkig nieuwjaar toegewenst!)

Foto

  • Jongveelocatie.

  • Graanopslag

Of registreer je om te kunnen reageren.