Boerenblog

29 reacties

Vleeseters niet afserveren

Hoogleraar Roos Vonk geeft af op vleeseters, maar ze kan beter bij wijze van spreken naar Afrika gaan als ze de wereld wil verbeteren, in plaats van vleeseters zwart te maken.

Ja, ik wil net als velen al gedaan hebben toch weer een blog schrijven over Roos Vonk. En waarom? Ik eet vlees. Dus mevrouw Vonk vindt mij een hedonist. Ja, zij is professor en ik ben maar (?) een melkveehoudster die stapel is op vegetarische gerechten maar ook een lekker stukje vlees niet laat liggen. Ik laat iedereen vrij in zijn of haar manier van eten. Komen bij mij vegetarische vrienden dan kook ik lekker vegetarisch, punt.

Tunnelvisie

Maar ik ben geen obscurant (tegenstander van beschaving; red.), u snapt me vast wel. Waarom zo’n intelligente vrouw als Roos Vonk een grote groep alleseters in een hokje duwt, daar kan ik niet met mijn verstand bij. Ik heb altijd geleerd dat hoe meer kennis je hebt, hoe breder je horizon wordt. Maar hier zie ik alleen tunnelvisie.

Mevrouw Vonk is Hoogleraar sociale psychologie… Dan weet zij als geen ander hoe normatieve sociale beïnvloeding toe te passen op een grote groep mensen. Ik vind het betreurenswaardig dat een invloedrijk iemand zoals zij anderen haar voorkeuren probeert op te dringen via de kennis die ze heeft; ze is tenslotte hoogleraar sociale psychologie en weet als geen ander dat de meeste mensen zwichten voor sociale druk en conformisme; dat wil zeggen het aanpassen van zichzelf aan het gedrag en de opvattingen die heersen in een groep, met als doel geaccepteerd te worden.

Hufter?

Ik melk koeien, ja. Ik eet vlees. Maar mag ik daarom voor hufter uitgemaakt worden? Ik vang jaarlijks zeer jonge, verweesde kittens en vogels op en voed ze tot ze zelfstandig zijn. Ik zag dat ook Roos Vonk hondjes heeft die ze vast geen vegetarisch eten voorzet. Wie zijn wij dan om elkaar in hokjes te stoppen, zoals mevrouw Vonk dat doet?

Ga dan naar Afrika...

Het mag kinderachtig klinken, maar als ze echt de wereld wil verbeteren (ik denk dat dat namelijk haar idee is), laat ze dan échte stappen ondernemen en naar de Hoorn van Afrika gaan, daar de mensen helpen en op deze manier weer de werkelijke waarde van voedsel leren kennen! Ja, ook van vlees. Observeer de natuur, kijk hoe het daar aan toegaat en leer ervan. Mieren melken luizen, vleeseters jagen om te overleven. Zo is het leven. Wat wil mevrouw Vonk creëren, een schijnwereld zoals in de film ‘Soylent Green’? (Soylent is een samenstelling van de Engelse woorden soy (soja) en lentil (linzen).)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Monique. Goed anti Vos verhaal. Onder link van artikel in Trouw over studie van Amerikaanse wetenschapper, die volgens mij een reeel misschien somber beeld schetst van de situatie. Zijn oplossing is drastiser dan een hapje vlees meer of minder. Misschien moeten we straks wel meer vlees eten omdat er miljoenen ha s onbruikbaar worden voor akkerbouw (erosie) en er alleen nog gras kan groeien. Gras welk mens kan gas verteren? Zelfs de meest doorwinterde vegetariër niet! Of erger stel de wereld bevolking loopt echt uit de hand (na 2050 na de 9 miljard mensen), dan zijn we misschien aangewezen op mensen vlees. Kanibalen hebben bestaan zolang er mensen bestaan.
  <>

 • no-profile-image

  ASELER

  Een helder weerwoord en 100% zoals ik er ook over denk. Alleen beter verwoord.

 • no-profile-image

  Maaike

  Het is alleen jammer dat het woord hufter door een man uit Tilburg uit zijn duim gezogen is en dat dit dus allemaal teruggenomen is en deze fantast zijn ontslag heeft ingediend. Vonk en de hoogleraren zijn niet tegen vlees maar zijn tegen massa-productie, overbemesting en onnodig veel zeulen met beesten. Precies zoals ik er ook over denk: ik hou van mijn koeien en vind het vreselijk als ze als kiloknallervlees in de supermarkt zouden liggen, worden gekocht door mensen die blijkbaar minder voor vlees dan voor kattenvoer willen uitgeven en die dan ook nog roepen dat WIJ beter voor onze dieren moeten zorgen.
  Als je het manifest leest, dan zie je dat daar ook staan.
  Ze zijn niet tegen ons maar tegen de verplebsing van ons mooie product.
  Minder vlees, beter vlees en met meer eerbied voor de koe en de boer; dàt is wat wij hier in het rijke westen best mogen nastreven (Met hulp van mensen met naam want die bereiken nu eenmaal meer mensen dan Maaike uit Frankrijk)

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Maaike. Het meest jammere is, dat de goede man benoemd als professor en in deze hoedanigheid een onnoemelijk aantal publicaties heeft verricht, die zo het lijkt niet stoelen op onderzoek, maar op zijn eigen gedachtenspinsels en door hem als waarheid zijn aangenomen en verkondigd. Deze wijze van wetenschap bedrijven is uit den boze en brengt de mensheid ook geen stap dichter bij welke vorm van civilisatie dan ook.

 • no-profile-image

  Maaike

  Han, dat is helemaal waar. Het is in mijn ogen het meest schrijnende voorbeeld van de verloedering van de wetenschap. Tegenwoordig mag je als wetenschapper niet meer gericht onderzoek doen, maar moet je 'scoren': zo veel mogelijk publicaties. Deze trieste meneer heeft dit niet zo goed begrepen; veel publicaties had hij wel, maar met oderzoek had het niets van doen.
  Maar dat wil niet zeggen dat het doel van duurzame veetelt punt nl ondeugdelijk is! Er kan gediscussieerd woorden over een aantal wensen van de dames en heren ondertekenaars maar als ze hun punt 9 'Boeren moeten de kans krijgen het hoofd boven water te houden' maar goed voor ogen houden ben ik het grootdeels met ze eens!

 • no-profile-image

  Agrarier

  Het ergste is dat Vonk, zoals het nu lijkt ontsnapt aan "straf", zij is duidelijk ook FOUT geweest.
  Maaike zie een reactie van jou onder Magreet ivm kostenbesparing, dus mijn vraag, koop jij dan ook alleen biologische en geen aanbiedingen?
  Overbemesting? Mest mag niet gebruikt worden, maar chemische kunstmest wel?Invloed chemie concerns?

 • no-profile-image

  Maaike

  Ontloopt zij haar "straf"? Dacht het niet; ze mag hard knokken voor haar geloofwaardigheid dunkt me!
  Kostenbesparing? Ik weet niet of je in de gaten hebt hoeveel collega's van mij (en dus ook van jou!) hier in zoogkoeienland lonken naar dat koord om er een einde aan te maken...... Ik koop dus bijna niets, eet van eigen erf, draag andermans kleding af en kan niet naar vrienden in NL. Maar dat heeft niets NIETS en dan ook echt helemaal niets te maken met de wens voor een duurzame agrarische sector.

 • no-profile-image

  Han

  Maaike deze man heeft zich nooit afgevraagd wat en waardoor GELUK wordt gevormd. hij heeft geleefd in de gedachte van zakelijk, materieel gewin staat gelijk aan SUCCES en dat is GELUK. Hij moet nu wel erg ongelukkg zijn het SUCCES is in één pennestreek te niet gedaan en daarmee zijn EGO verwoest. Hoe dom kan een Hooggeleerde Heer of Dame zijn??

 • no-profile-image

  Agrarier

  Vonk ontloopt haar straf,waarom is zij niet ontslagen? Zij is net zo hard mede-verantwoordelijk, ze wist niet hoe hard ze het bericht naar buiten moest brengen en dat met haar wakker dier activiteiten, zou gewoon moeten betekenen, dat ze ontslagen moet worden en niet meer en dergelijk functie bekleden.
  Maaike ik val je niet aan in dacht opzicht,maar voorbij lopen aan de kiloknallers,ok gelijk heb je, maar daarom mag ik die vraag wel stellen.
  Het lonken naar het koord is een egoistische oplossing, waar ik weinig "respect" voor heb. Dat het water overall hoog staat, komt van jaren misbeleid door overheden van landelijk en Europees niveau.

 • no-profile-image

  Maaike

  Maakt het haar uit of ze ontslagen wordt? Is geen straf hoor; zij vind wel een andere baan. Aantasting in je geloofwaardigheid als wetenschapper is een veel grotere straf.
  Ik vond het een stomme vraag van je die, nogmaals, niets te maken heeft met een duurzame samenleving. Zoals Han al schreef: geld is niet hetgene dat een mens gelukkig maakt.
  Dat jaren misbeleid begrijp ik gedeeltelijk. Zijn het niet de boeren die zo graag vrije marktwerking willen?? En wat lees ik op duurzame veeteelt punt nl? "De overheid en niet de markt moet verandering sturen"
  Dus als jij vind dat de overheid iets anders moet doen, ben je het dan niet grootdeels eens met Vonk c.s.?
  En nog 1 puntje; ga me niet vertellen dat dit iets is van de laatste jaren; in 1972 de club van Rome, in 1980 het boek de crisis (NULGROEI!) en in 1984 zingen kinderen voor kinderen over de tweede hands jas. We zitten in een situatie die al een hele lange aanlooptijd heeft gehad....... En dat los je niet zomaar op.....

 • no-profile-image

  Maaike

  Excusez le mot 'stom'
  Ik wil jou ook niet aanvallen; ik was alleen wat bozig omdat we het hebben over vonk en vlees en duurzaam en dat ik niet vind dat mijn financiele situatie daar iets mee te maken heeft.
  Lees ajb maar over die zin heen oké?

 • no-profile-image

  Agrarier

  Ik vind dat vonk geen wetenschappelijk onderzoek meer mag doen en al haar onderzoeken worden vernietiged.
  Maaike, bedoelde het ook niet verkeerd, maar ik weet heel veel agrariers roepen consument wil niet kopen, maar die hebben zelf ook lidl of aldi melk op tafel.Vandaar even de verwijzing.
  Geld maakt niet gelukkig, vind dat altijd een stomme opmerking, want zonder geld heb je veel meer "gezeur".
  Vind het kleine schalig opzet wel leuk, maar EU wil het gewoon niet,dus houd het op, vandaar dat ik dus voor groot ga.
  Waar we nu onze eigen melk verwerken en verkopen.

 • no-profile-image

  Han

  @Maaike je haalde enkele studies aan uit midden vorige eeuw die nog steeds opgeld doen. Ja de tijd heeft aangetoond dat de wijze mannen van toen glijk hadden. Je had er nog "Dode Lente" en "Na de Dode Lente" van Reachel Carson aan toe kunnen voegen. De tijd is niets verandert, iedereen gaat nog voor zijn finaciele geluk ten koste van de aarde. Niemand is van plan oorzaken van problemen weg te emen. Nee iedereen bestrijd het simptoom. Ik bedoel we bestrijden bv . hoest bij biggen, maar nemen niet de oorzaak van de hoest weg. Hetzelfde geldt voor alle andere kwalen bij mens en dier. M.a.w. we bewandelen de eenvoudigste weg met als gevolg nu een na genoeg onoplosbaar probleem met >resistente bacterieën<. De moderne maatschappij denk dat ze alle huidige en toekomstige problemen kan oplossen via techniek en technologie. Als dat eens waar was???

 • no-profile-image

  Maaike

  Han, triest triest, ik vrees dat je gelijk hebt....
  Je kent de club van Rome, dus waarschijnlijk ook het geweldige grafiekje over de mogelijkheden van de mensen om verder te kijken dan hun eigen straatje en verder dan morgen. Daarom kan de mens eenvoudig niet iets veranderen: ze is te dom.
  Vandaar dat ik, als het om algemeen welzijn gaat, vóór politiek ingrijpen ben. En dan niet de opportunistische politiek van vandaag hoor, dat noem ik geen politiek.
  En hiermee dus ook het probleem aan te kunnen pakken wat agrarier benoemt; het is te makkelijk om "foute" dingen te kopen! En het is te moeilijk om mensen op hun verantwoordelijkheden aan te spreken (al ben ik dus vóór initiatieven als van Roos Vonk; zij probéren het in ieder geval!)

 • no-profile-image

  Han

  Maaike. Alles begint in onze kinder jaren. Wordt je sociaal opgevoed of socialistisch of kapitalistisch opgevoed? Ben je sociaal opgevoed is er een kans dat je aan de ander of aan het geheel denkt. De andere stromingen denken helaas hoofdzakelijk aan zichzelf en gaan uit van het feit, dat de ander wel actie onderneemt om het geheel te redden. Kijk naar de politiek ieder weet dat er grote financiele problemen zijn, maar geen partij neemt echt actie, ze wijzen allemaal naar elkaar en kletsen eindeloos over >centjes< en in dezelfe tijd verliezen ze >miljoenen euro s< door niet te besluiten waar ze heen willen / moeten om de schade te beperken. Laat de verantwoordelijken een besluit nemen. Liever een fout besluit dan geen besluit. Vonk neemt een besluit of moet ik zeggen ze wil andere mensen laten besluiten wat zij als goed ziet >veganist< worden. Veganist worden zal de aarde niet redden, hooguit het uur "U" iets verder in de toekomst leggen.

 • no-profile-image

  Luna

  De auteur heeft Roos Vonk niet begrepen.
  Zij wil de vleeseter helemaal niet afserveren, zij wil de mensen alleen goed voorlichten, en dat mag waarschijnlijk niet voor de notoire vleeseter?
  Ze heeft haar emotie laten zien en dat mag voor de b.g. ook niet?
  Wat mag je wel, een ongegrond artikel schrijven op dit forum?

 • no-profile-image

  Maaike

  Han, ik mis iets (ja ik sla "gezellige" luna over; ik wacht nog op haar antwoord op mijn vraag)
  Wààr lees jij dat Roos Vonk c.s. vinden dat we en masse veganist moeten worden? Ik heb de verkorte versie van het manisfest gelezen, als ook wat interviews van haar. Ik heb haar onlangs zelfs gemaild met deze vraag.
  Nergens nergens nergens wordt veganisme ge-eist. Vlees eten mag, genieten van vlees eten mag, veel te weinig betalen voor een eerlijk stukje vlees mag niet.
  Lees het eens als je zou willen. Ik heb het Monique en anderen ook al eens gevraagd (dit is haar tweede anti-Vonk stukje) maar jongens, als jullie niet lezen wat er geschreven wordt en mensen er wel op afserveerd ben je zelf niet beter dan die ondertekenaars (Vonk voorop).
  Enne, ik ben zelf absoluut niet heilig en rooms in dit verband hoor; ik heb zelfs Belgisch Witblauwen... brrr wat een verschrikking voor Vonk c.s.! Maar ik durf en kan de discussie over waarom BWB wel met ze aan hoor! (Ook de discussie over wel of niet onthoornen trouwens)
  Voor de rest blijf ik erbij: ik hoop dat hun manifest werkt en dat politiek en burger eens durft te gaan betalen voor goed en gezond eten.

 • no-profile-image

  boerin

  Goedkope producten zijn niet per definitie 'onduurzaam', net zoals dure producten niet per definitie duurzaam zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Maaike dit heeft ze misschien niet met zoveel woorden gezegd, maar in een vorige reactie van haar ten tijde van de stallen en aantallen discussie vond ik dat het tussen de regels stond. Wat betreft je hoop, dat er eens betaald zal worden voor goed en gezond eten, kan ik alleen maar onder schrijven. Helaas kan niemand mij aantonen dat import vlees uit Mega stallen slechter / ongezonder is dan vlees uit de stallen zoals onze dierenbeschermers voor ogen staan. Het feit dat door alle eisen wij Nederlandse veehouders duurder uit zijn dan bv. Braziliaanse, betekent dat wij de slag om de consument verliezen. De enige hoop die we als Nederlandse boeren kunnen hebben, is dat onze consument overstapt op lokale producten ookal is die duurder dan de import. Hiermee is dan het inlandse deel van de productie gered, maar de export zal er geen snars mee opschieten.

 • no-profile-image

  Han

  @Luna, noem jij het goede voorlichtng aan de burger, als je met ongefundeerde rapporten de pers bestookt? Is het netjes om te stellen, dat een vlees eter een hufter is? Deze redenering doortrekken in de geschiedenis en over de aardebol, dan zouden nagenoeg al onze voorouders en alle eskomo s en Moslims in e woestijn hufters moeten zijn. Zij allen hadden nooit bestaan als ze geen vlees /vis hadden gegeten. Tevens bestempelt ze hiermee het grootste deel van de mensheid als >hufters< er zijn nl.hele volkeren die wel vlees moeten eten omdat ze niet veel anders hebben dan dieren die leven van het karige gras en struik gewas in hun habitat. Zijn nu al deze mensen (rendierhouders, geiten etende nomaden) allemaal hufters? Wie dit durft te beweren moet eens goed in de spiegel kijken.

 • no-profile-image

  Maaike

  Haha Han, je bent een grapjas: tussen de regels door lezen maakt een discussie niet makkelijker (Dan krijg je zoiets als: "ze kijkt graag naar de lucht dus ze houdt van blauw" "Nee, ze eet graag tomaten dus ze houdt van rood")
  Maar jij hebt de fotoreportage van Kadir van Lohuizen vast gezien, dus het importvlees is slechter. Niet het vlees zelf, wel de omstandigheden eromheen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zo dicht als de stallen op bepaalde plekken in brabant op elkaar staan mag je als het op gezondheid aankomt gerust spreken van een megabedrijf met vele eigenaren. Wat is er dan zo erg aan als iemand een stal wil bouwen met zeg maar vijfduizend zeugen gesloten? Importvlees is slechter? Het ligt er helemaal aan welke landen je vergelijkt. Vergeet niet dat er binnen Europa in bepaalde gebieden ook maar wat wordt aangeprutst. De PvdD/Wakker dier heeft als doel aan de veehouderij een eind te maken. Ik vind dat kortzichtig en kinderlijk naief. Zelf ben ik de eigenaar van een lap grond temidden van honderdduizenden hectares grond die ongeschikt zijn voor akkerbouw maar wel super grasland is.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Maaike, ja tussen de regels door lezen.
  Zij is ook lid van Wakker dier geweest, dus deze uitkomst kwam haar zeker goed uit. Ze had ook op tv vermeld, als dit niet de uitslag was, ze het ook niet snel had gepubliceerd.
  Boerin goedkoop is niet on-duurzaam zeg ik ook niet.
  Blijf bij de stelling dat Vonk moet gestraft worden en al haar onderzoeken en onderzoeken in het verleden vernietigd dienen te worden. Belangen verstrelling komt hier ook om de hoek kijken.

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  Agrarier,
  Wat betekend het woord: belangen vertrelling?
  Grove tikfouten en grove beledigingen, schelden helpt niet.
  Marianne wel.
  Vleeseten = niet gezond..
  En het = dierenleed van de bovenste plank!

 • no-profile-image

  Woopie

  Ja, de hardroepers op dit forum zouden eens goed moeten leren lezen!
  Schandelijk dat gebral via dit forum.
  Een fatsoenlijk briefje schrijven is toch niet zo moeilijk?

 • no-profile-image

  Luna

  Beste woopie of wel spammer, blijkbaar heb je de oproep wel begrepen anders jank je niet zo.

 • no-profile-image

  Rianne

  Laten we zorgen dat er in Nederland geen boterham meer te verdienen is voor veehouders. Dan kunnen we een lekker lapje vlees eten uit het buitenland, waar er niet zoveel aan dierenwelzijn gedaan wordt!

 • no-profile-image

  Nooit

  Een aantal zuoden de hongerwinter ook eens mee moeten maken! Dan leer je voedsel en vooral een stukje vlees wel waarderen! Sommigen moeten hun ogen uit hun hoofd schamen, het is meer dan het toppunt van dekadentie om anderen voor teschrijven wat ze moeten eten. Jullie zijn gewoon door en door verwend! Denk daar maar eens aan als je een blikje vlees of vis openmaakt voor jullie hond of kat! Kinderen die hongerwinter hebben meegemaakt zouden daarvoor op de knieën gaan!

 • no-profile-image

  Kriticaster

  Misschien is het beter om dan ook maar in het buitenland te gaan wonen, dat is veel duurzamer! Rianne hap ze..
  Weet je dan niet in deze tijd van overvloed hebben wij geen dierenleed meer nodig!
  Nooit meer.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.