Redactieblog

3 reacties

Doorpakken met weidegang

”Het is twee voor twaalf met de weidegang”, zegt Hanna. ”Het gaat helemaal de verkeerde kant uit.

”Het is twee voor twaalf met de weidegang”, zegt Hanna. ”Het gaat helemaal de verkeerde kant uit. In 2009 was het percentage melkkoeien in de wei in de zuidelijke provincies al gedaald tot onder de zestig procent. Tegenover ruim zeventig procent, gerekend over geheel Nederland. Reken maar dat er dit jaar nog procenten minder in de wei lopen. Het is dus de hoogste tijd om maatregelen te nemen.”

Zo is het. Kees Romeijn, de waarnemend voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, zei dat weidegang essentieel is voor het imago van de zuivelsector. Dat is zo. Anders verdwijnt de maatschappelijke acceptatie. Daarom begrijp ik niet dat juist in Brabant steeds minder koeien in de wei lopen. Daar weten ze met hun intensieve veehouderij wat het betekent als de maatschappij de wijze van vee houden veroordeelt. Verzet, actiegroepen en lage opbrengstprijzen zijn het gevolg. De varkenshouders voelen het dagelijks.

Hanna kan er als Brabantse boerendochter over meepraten. Haar broers zijn varkenshouders en hebben grote bedrijven. Ze zijn meegegroeid in de vaart der varkensvolken. Ze zijn nu doodongelukkig. Ook zij begrijpen niet dat de Brabantse melkveehouders hun lesje niet geleerd hebben.

Daar is Hanna het mee eens. Ze vindt dat er forse maatregelen moeten worden genomen om de weidegang te bevorderen. ”De enige manier is een stevige toeslag op de weidemelk. Dat werkt. Een goed voorbeeld is Cono. Daar loopt 93 procent van de melkkoeien in de wei. Alleen door een uitstekende plus te geven op de melk blijven de koeien in de wei. Via de portemonnee zijn boeren te beïnvloeden, anders niet”, is haar stellige overtuiging.

”Dat kan op twee manieren”, vul ik aan. ”Via de zuivelcoöperatie en via de toeslagen uit Brussel. Daar moeten straks groene diensten voor verricht worden. Weidegang is een dienst, die voor alle boeren wat oplevert.”

”Ook FrieslandCampina moet de rug recht houden”, vindt Hanna.”Er moet minimaal een cent meer voor een kilo weidemelk komen. Dan komen zelfs boeren met oogkleppen op wel over de brug.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De stelling van Vergaderboer is al achterhaald. FrieslandCampina vergoedt een halve cent voor de weidemelk. Te weinig dus. Wie kan daar binnen deze monstercoöperatie nog wat aan veranderen?

 • JeroenvBuuren

  Eens ik vrees dat een halve cent niet riant genoeg is om 93% koeien in de wei te krijgen.
  Wat betreft Groene dienst plaats ik een groot ?. Ik denk niet dat ik vanavond in de kroeg kan uitleggen aan mijn (stadse) vrienden dat voor de nr 1 USP ( Uniek Selling Point) van mijn product hun belasting geld nodig is, omdat ik mijn koeien buiten doe op verzoek. Volgens mij doe ik dat voor mijn nr.1 USP en verwacht ik van mijn melkverwerker dat hij mij laat medelen in die beloning van die USP. Dat is toch keten gericht ( de oorspronkelijke basis van een coöperatie) denken ?

 • joannes

  Het is allemaal nog eenvoudiger! Wanneer de consument gaat begrijpen dat er so ie so subsidie gegeven wordt voor overproductie en export terwijl zij zelf extra belastingen moeten betalen om wille van de crisis, is het niet meer uit te leggen dat er stallen gebouwd worden voor jaarrond opstallen, tot in extremen melkproductie, onduidelijk medicijn gebruik (voor de consument), dier vriendelijkheid perceptie problemen, snelle landschaps veranderingen, boeren die klagen over de melk prijs, enz, En het grootste gevaar...... Met meer aandacht, ook meer details, waaruit blijkt dat, wat men geinformeerd wordt en denkt, het gezond en veilig: Vooral opgroeien met melk en melk producten voor elke dag. Slechts een mooi verkoopverhaal is voor een harde gesubsidieerde business! Het is gewoon niet de melk die ze kopen blijkt dan!

Of registreer je om te kunnen reageren.